- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 213.672
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Edebiyat ve gerçeklik ilişkisi nedir?
Edebiyat eseri, yazıldıktan sonra da toplumsal gerçeklik içinde yer alır. Sonuçta o eseri okuyanlar belli bir toplumsal gerçeklik içinde bulunduğuna göre eserin gerçeklikle bağı başka bir biçimde sürmektedir. Kısacası yazmak da gerçeklikle ilişki kurmanın bir yoludur.Edebiyatta Kurmaca gerçeklik ne demek?
kurmaca metinler salt gerçeklikten hareket edilerek yazılsalar bile hayal gücünü içerirler. yazar bu metinlerde okur için yepyeni bir dünya sunar. yani kurmacanın da kendine has bir gerçekliği, kendine has bir evreni bulunmaktadır. okur olarak metinlerde var olan evrene, karakterlerin gerçekliğine inanırız.Edebiyatta gerçeklik ne demek?
Edebî Gerçeklik: Edebi metinlerde anlatılan olay ve olay örgüsü gerçek hayatta yaşanabilecek olaylardır. Edebi metinlerde tanıtılan, konu edilen kişilerin benzerleri gerçek hayatta vardır. Edebi metinlerde işlenenlerin gerçek hayatta aynen yaşanması mümkün değildir; çünkü edebi metinler kurmaca metinlerdir.
Tarihî gerçeklik edebi metinlerde ne ele alınır?
Bütün edebî metinler kurmacadır. Edebî metinde geçen yer ve kişi adlarının gerçek hayattan alınmış olması, anlatılan olayın gerçek hayatta yaşanmış ya da yaşanabilir olması, bu niteliği değiştirmez. Bunu tarihî roman ile tarih arasındaki farkla açıklamak mümkündür.Romanda gerçeklik ve Kurmaca nedir?
Gerçeğin bir eşini yaratma taklite dayalı, gerçeğin sadece bir yönünü ifade etme ise temsili/sembolik sanattır. Gerçekçi roman taklite dayanmak zorundadır. Gerçek karakter ve olayları işleyerek gerçeğe ulaşmaya çalışmalıdır. Bu ise romanın değil farklı alanların işidir.Edebiyat tarihi olayları işlerken nasıl bir yol izler?
→ Her edebi eser yazıldığı dönemin izlerini taşır, dolayısıyla bir edebi eser zamanla dönemini yansıtan bir tarihi belge niteliği kazanır. Tarih, dönemin olaylarını bizlere aktarır ancak o olayın duygusal yönünü tamamlayan yani tarihin içini dolduran edebiyattır.