Edebiyat elestirisi kuramlari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Edebiyat eleştirisi kuramları nelerdir?​

Dış dünyaya/topluma ve sanatçıya dönük eleştiri metotlarının yanı sıra sanat eserinin değerini bizzat kendisinde gören, dolayısıyla edebî eseri bağımsız bir yapı olarak gören kuramlar da vardır. Rus Formalizmi, Yapısalcılık, Yeni Eleştiri ve Arşetipçi Eleştiri edebî esere dönük eleştiri kuramlarıdır.

Edebi kuram ne demek?​

Edebiyat teorisi, edebiyatta bir eleştiri akımıdır. Sıkı bir anlamda edebiyat doğasının ve edebiyat analiz yöntemlerinin sistematik çalışmasıdır. Sonuç olarak, “teori” kelimesi bilimsel yaklaşımların çeşitliliği için bir şemsiye terim hâline gelmiştir.
Okurmerkezli Eleştiri nedir?
Yirminci yüzyılda, edebiyat eleştirisi bağlamında «okur merkezli» yaklaşımlar da ortaya çıkmıştır. Aslında bütün kuram ve yöntemler, bir yönleriyle de edebiyat eserinin niteliğini anlamaya, belirlemeye çalışırlar. Okur merkezli kuramlar da sanatın ve sanat yapıtının özgül yanlarını anlamaya çalışırlar.

Alımlama Estetiği ne demek?​

Alımlama Estetiği, okur merkezli kuramlar içinde birkaç önemli kuramın bir araya gelmesiyle oluşturulmuş bir edebiyat teorisidir. Edebiyata anlam üzerinden yaklaşır. Bu yaklaşımıyla dil felsefesi alanına da girer. En belirgin özelliği ise araştırdığı anlam sorununda okuru merkeze yerleştirmesidir.

Alımlayan ne demek?​

alımlamak yani anlayarak * almak, kabul etmek işi.
Alımlama analizinin özellikleri nelerdir?
Alımlama analizi, eserlerin ve üslupların okurlar, izleyiciler tarafından nasıl yorumlandığına ve okur ya da izleyicide ne gibi etkiler yarattığına yönelik derinlemesine yapılan araştırmalardır.
Edebiyat Bilgi ve Kuramları, edebiyatın olmazsa olmazlarından bahseden bir disiplindir. Edebiyat konusundaki teori ve uygulamardan bahseder. Şiir olsun, düz yazı olsun, edebi eserlerin dış ve iç yapılarını, inceleme teknik metotlarını, edebi ürünlerini ortaya konma, değişim ve gelişim süreçlerini ele alır.
 
Geri
Üst