Edebi metin turleri nelerdir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Edebi metin türleri nelerdir?​

Edebi metinler kendi içerisinde nazım ve nesir olarak ikiye ayrılır. Düz yazı ve mensur eser olarak bilinen nesirler de iki ana başlıkta toplanır. Düşünce yazıları makale, deneme, fıkra, söyleşi ve eleştirilerden oluşur. Roman, öykü, tiyatro ve masal gibi eserler ise olay yazılarının alt türüdür.
Edebi metin sanatsal metin midir?
Sanatsal metinlerde ağırlıklı olarak öyküleme, betimleme ile coşku ve heyecanı dile getiren anlatım türleri kullanılır. Öğretici metinlerde ağırlıklı olarak açıklama ve tartışmacı anlatım türleri kullanılır. Anlatmaya bağlı edebi metinler destan, masal, halk hikâyesi, hikâye ve roman gibi metinlerdir.
Sanatsal metinler nelerdir?
Sanatsal metinler hikaye, roman, masal, destan, halk hikayesi, manzum hikaye ve mesnevi olarak kabul edilmektedir. Şiir ise coşku veren sanatsal metinler arasında incelenmektedir. Sanatsal metinler anlatmaya ve göstermeye bağlı sanatsal metinler olarak iki grupta incelenmektedir.

Sanatsal metin nedir özellikleri nelerdir?​

4.Dilin sanatsal işlevi kullanılır. 5.Söz sanatlarına yer verilir. 6.Sanatsal metinlerde kapalı anlatım söz konusudur. 7.Sanatsal Metinlerin Bilgilendirme amacı yoktur 8.Kişi, zaman mekan ve olayar değişebilirler 9.Sanatsal metinlerde amaç okuyucuyu kendi yarattığı dünyaya çekmektir 10.İleti dolaylı biçimde verilir.
Edebi metinlerde üslup kaygısı var mı?
Edebî metinlerin temelinde ifade, edebî dil ve üslûp bulunur. Edebî metinler kaleme alındıkları edebî dilin özelliklerini taşır. Edebiyat bir dil sanatı olduğu için onun asıl malzemesi de dildir.
Edebi metnin gerçeklikle ilişkisi nedir?
Edebî Gerçeklik: Edebi metinlerde anlatılan olay ve olay örgüsü gerçek hayatta yaşanabilecek olaylardır. Edebi metinlerde tanıtılan, konu edilen kişilerin benzerleri gerçek hayatta vardır. Edebi metinlerde işlenenlerin gerçek hayatta aynen yaşanması mümkün değildir; çünkü edebi metinler kurmaca metinlerdir.

Geri