Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Edebi eserler toplumun dusunce hayatini nasil etkiler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.241
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Edebî eserler toplumun düşünce hayatını nasıl etkiler?​

Cevap: Edebi eserler yazarların yani toplumda ileri gelen aydın diyebileceğimiz kişilerin ortaya koyduğu ürünlerdir. Toplum aydınları örnek alır ve takip eder. Dolaylı yoldan edebi eseri takip eder ve benimser. Zamanla edebi eserler toplumda fikir değişikliğini sağlar.
Edebi eserlerin toplumla ilişkisi nedir?
Sanatçı ait olduğu toplumun kültür kodlarını taşıdığından edebiyat, içinde doğduğu sosyal yapının tanığı durumundadır. Toplum sorunlarını dile getirir, bunu yaparken de toplumsal değişime etkide bulunur. Toplumsal değişim ve dönüşümde önemli rol oynar, içinde geliştiği sosyal yapıyı etkiler ve biçimlendirir.

Edebi eserlerin bir düşünceye dayanması gerekir mi?​

Her edebi eser, yazarın bir düşünce eylemi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Yani yazar edebi eserlerini belli bir düşüncenin temelinde oluşturmaktadır. Eğer eserin arka planında bir düşünce yatmazsa o ürünü kurgulamak, olayları, kişileri ve metni yapısal olarak ortaya koymak da mümkün olmazdı.
Edebi eserlerin toplumsal hareketler üzerinde nasıl bir rolü vardır?
Edebiyat, bütün insani eylemler gibi, toplumsal ilişkiler ağının bir parçası olarak varlık kazanır. Sanat ve edebiyat toplumsal bir üretimdir. Doğal olarak içinde doğduğu toplumsal ilişkilerin mahiyeti sanat ve edebiyatı derinden etkiler, bu ilişkilerle kayıtlanır.
Dilden yararlanan, dili araç olarak kullanan edebiyatla bütün bilimlerin, felsefenin, psikolojinin ilişkisi vardır. Dil, hepsinde ortak ve temel ögedir. Edebiyatın sanatla ilişkisi ise doğrudan doğruya, özellikle şiir, öykü, roman ve oyun (tiyatro yapıtı) türlerinde, kendisinin de sanat ve estetiği erek edinmesindedir.
Edebiyatın ilişkisi olduğu bilim dalları nelerdir?
Edebiyat öncelikle psikoloji, sosyoloji, tarih, felsefe gibi sosyal bilimlerle doğrudan ilişki içindeyken fizik, kimya, biyoloji gibi deneysel bilimlerle dolaylı bir ilişki içindedir. Edebiyat – Sosyoloji İlişkisi: Sosyoloji, toplum ve insanın etkileşimi üzerinde çalışan bilimdir.

Toplum ilişkisi ne demek?​

Töre, inanç, kültür, toplumsal değerler, yaşayış biçimi ve benzer öğelerin tümü, dil aracılığıyla toplumlararası ilişki kurar ve geçmişten geleceğe taşır. Toplumların düşünme güçlerini ve dünya görüşlerini belli ölçüde dil etkiler.
Iyi bir edebi eser nasıl olmalıdır?
Edebî Metnin Özellikleri :

Edebiyat ile felsefe arasinda nasil bir iliski vardir?​

» Edebiyat ile Felsefenin ortak paydası dildir.İkisi dile gömülü; dile zirveye çıkaran etkinliklerdir. Fakat bu dili kullanmada edebiyatın üstünlüğü vardır. Felsefe edebiyattan aldığı birikimi başka bir işlemden geçirir. Yani edebiyattan aldığı suyu arıtarak kullanır.
Edebi eserler toplumsal değişime yön verir mi?
Sanat/edebiyat eseri, toplumsal değişimlerden etkilendiği gibi, belki daha fazla olarak toplumsal değişimlerin tetikleyicisi de olmuştur.
Edebiyat toplumsal kişiliğin meydana gelmesini ve sosyalleşmeye katkı sağlar. Kültür bir milletin ananelerinin, hayat durumlarının kısaca tarihinin dil aracılığı ile bugünlere kadar gelmiş belgesidir. Edebiyatın aracı da dildir. Bu sayede kültürün oluşumuna büyük katkı sunar.
 
Geri
Üst