Ebu Said El Hayr kim?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ebu Said El Hayr kim?​

Ebu Said-i Ebu’l-Hayr veya tam adıyla Ebu Said Fazlullah b. Ebu’l-Hayr Ahmed b. Muhammed el-Meyhenî (Farsça: ابوسعید ابوالخیر, d. 7 Aralık 967, Mihne – ö. 12 Ocak 1049, Mihne), Horasanlı mutasavvıf, şair. Nişabur’da Ebu Said-i Ebu’l-Hayr’ın heykeli.

Ebul Hayr kimin eseri?​

Ebu’l Hayr Rumi’nin en önemli yapıtı Saltukname’dir.

Ne olursan ol yine gel Ebu Said?​

Ne olursan ol yine gel Ebu Said?
Gel Gel Ne Olursan Ol Yine Gel, yaygın olarak Mevlana’ya atfedilen ancak Ebu Said-i Ebu’l-Hayr’a ait olduğu iddia edilen şiir. İçerik olarak Mevlana’nın felsefesine denk düştüğü ve döneminin en önemli şairi olduğu için ona isnad edildiği düşünülür.

Ebul Hayr kimin oğlu?​

Ebû Tâhir Saîd (ö. 479/1086), Ebü’l-Vefâ Muzaffer, Ebü’l-A’lâ Nâsır (ö. 491/1098), Ebû Ali Mutahhar ve Ebü’l-Bekā Mufaddal (ö. 492/1099) adlarında beş oğlu olan Ebû Saîd’in soyundan bir bölümü Horasan’ın Oğuzlar tarafından ele geçirilişi sırasında öldürüldü, kılıçtan kurtulan diğerleri de çeşitli yerlere dağıldılar.

Es Siczi kimdir?​

Siczi ya da Ebu Said Ahmed ibn Muhammed ibn Abdulcelil el-Siczî (Farsça: ابوسعید سجزی‎, Abu Said Siczi, d. 945 – ö. 1020), İran’lı müslüman astronom ve matematik bilgini.

Ebu’l Hayr ne demek?​

Ebu’l Hayr ne demek?
İyilik babası.
Ebu Said Yarpuzlu kim?​
Ebu Said El Yarbuzi adıyla bilinen Mehmet Balcıoğlu ile yapılan bu kapsamlı röportajı kendi sosyal medya hesaplarından izlemek de mümkün. Antalya’da doğan, çocukken ailesiyle birlikte Belçika’ya göç eden, 16-17 yaşında İslamcı hareketlerle tanışan, 40 yaşından sonra da Türkiye’ye gelen bir isim Balcıoğlu.
Baza baza her Ançi Hesti baza kime ait?​
“Bâzâ bâzâ her ânçi hesti bâzâ.” (Gel, gel her ne olursan yine gel.) Bu söz Mevlana’ya değil, ondan iki asır önce yasamış ünlü mutasavvıf Ebû Said-i Ebu’l-Hayr’a aittir.

Ebül hayrat ne demek?​

Ebül hayrat ne demek?
Cevap: Ebû’l- Hayrât”, “Hayırların Babası” demektir. II. Murat’a yaptırdığı bir çok eserden dolayı bu isim verilmiştir. Başta Bursa ve Edirne’de olmak üzere Rumeli’de de bir çok cami, medrese, saray ve köprüler yaptırmıştır.

Ebu Nasr kim?​

Ebu Nasr Mansur ibn Ali ibn Irak (Farsça: ابو نصر منصور بن علی بن عراق d. 960 – ö. 1036) bir Fars asıllı Müslüman matematikçi. Günümüzdeki sinüs teoremi ile yaptığı çalışmalarla tanınıyor. Ebu Nasr Mansur, Gilan, İran’da Harezm iktarınını elinde tutan Afrighids ailesinin bir bireyi olarak doğdu.

Ebu’l nedir?​

ebu’l-hayr İyilik babası.

Baza baza ne demek?​

Baza baza ne demek?
Baza nedir sorusunu en basit hali ile yanıtlamak gerekirse bu soruyu yatağın altında konumlandırılan ve eşyaların depolanmasına uygun olarak tasarlanan boş sandık ya da hazne şeklinde yanıtlamak mümkün.
 
Ebu Said El Hayr, Horasanlı bir mutasavvıf ve şairdir. Tam adı Ebu Said Fazlullah b. Ebu’l-Hayr Ahmed b. Muhammed el-Meyhenî'dir. 7 Aralık 967'de doğmuş ve 12 Ocak 1049'da vefat etmiştir. Ebu Said-i Ebu’l-Hayr, önemli bir şair olarak Nişabur'da anılmaktadır.

Ebu’l Hayr Rumi'nin ise en önemli eseri olan Saltukname'yi yazmıştır.

"Ne olursan ol yine gel" şiiri, yaygın olarak Mevlana'ya atfedilse de aslında Ebu Said-i Ebu’l-Hayr'a aittir. Şiirin içeriği, Mevlana'nın felsefesine denk düştüğü için zamanla ona isnad edilmiştir.

Ebû Saîd'in beş oğlundan biri olan Ebû Tâhir Saîd'in soyu, Horasan'ın Oğuzlar tarafından ele geçirilişi sırasında bazıları öldürülürken diğerleri de farklı yerlere dağılmıştır.

Es Siczi, İranlı müslüman bir astronom ve matematik bilginidir. Tam adı Ebu Said Ahmed ibn Muhammed ibn Abdulcelil el-Siczî'dir.

"Ebu’l Hayr" terimi, "İyilik babası" anlamına gelmektedir.

Ebu Said El Yarbuzi, aslen Mehmet Balcıoğlu olan ve Antalya doğumlu bir isimdir. Ailesiyle Belçika'ya göç eden ve daha sonra Türkiye'ye gelen Balcıoğlu, İslamcı hareketlerle tanışmıştır.

"Her ân ne olursan ol, yine gel" sözü Ebû Said-i Ebu’l-Hayr'a aittir, Mevlana'ya değil.

"Ebül hayrat" terimi ise "hayırların babası" anlamına gelir ve II. Murat'a yapılan eserler dolayısıyla verilen bir isimdir.

Ebu Nasr Mansur, Fars asıllı bir Müslüman matematikçidir ve günümüzdeki sinüs teoremiyle yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır.

Son olarak, "baza baza" terimi depolama için kullanılan boş bir sandık ya da hazneyi ifade etmektedir.
 
Geri
Üst