AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ebu muhammed talha bin isa

SoruCevap

Yeni Üye
EBU MUHAMMED TALHA BİN ÎSA HAYATI

Yemen'in buyuk velilerinden İsmi Talha bin Îsa, kunyesi EbU Muhammed'dir Doğum yeri ve tarihi bilinmemektedir 1378 (H780) senesi Yemen'de Babı Siham denilen yerde vefat etti Kabri uzerine sonradan buyuk bir turbe yapılmıştır

Cok keramet ve harikaları goruldu Bereketli sozleri vardı Gencliğini ilim oğrenmekle gecirdi Cok Kur'anı kerim okur, geceleri devamlı ibadet ederdi Allahu tealaya olan aşk ve muhabbetinin cokluğu sebebiyle, manevi hallere ve kerametlere kavuştu

EbU Muhammed Talha, ruyasında ResUlullah efendimizin işaretiyle, hazreti EbU Bekr'in elinden tasavvuf hırkasını giydi Tasavvuf yolunda ustun derecelere kavuştu Allahu teala ona İsmi a'zamı oğretti

Kendisi anlatır: İsmi a'zamı kimseden oğrenmedim Onu, havada nurdan yazılmış harflerle gorup oğrendimbuyurdu

Bir gun kendisine Abdullah Yafii'nin oğlu gelip, bir mesele icin hakem yapmak istedi Bunu kabUl etmedi Nicin kabUl etmediği sorulunca; Bana kendi meselesi icin hakemlik yapmamı teklif edince, babası bana gorundu ve; O benim oğlumdur, fakat boynumda bir yukturdedi Babasının ondan razı olmadığını bildiğim icin, bu teklifini kabUl etmedimbuyurdu Yine bir gun Mekkei mukerremede, aynı zatın oğullarından biri kendisinden dua istedi O zaman yine babası gorundu ve; Efendim, bu oğlumu gozetmenizi istiyorumdedi EbU Muhammed Talha da o gence donup; Evladım, şunu bil ki, hoca talebesini gozetir ve korurbuyurdu Daha sonra EbU Muhammed Talha yanındakilere; Ben, Abdullah Yafii gibi evladını bu derece gozetip kollayan başka birini gormedimbuyurdu

Talebeleri nerede olursa olsun keramet olarak onların halini bilirdi Bir gun talebeleriyle sohbet ederken, biri Bağdat'ta, diğeri Mısır'da iki talebesinin ismi anıldı Onların halinden haberdar olmayı arzU etti Derhal onların hali, EbU Muhammed Talha'nın gozleri onune geldi Yanındakilere; Bağdat'taki Abdulkadiri Geylani hazretlerinin soyundan olan talebem, şu anda ayakta kıbleye donmuş, Kabei muazzamanın şark ruknune isabet eder vaziyette ibadete hazır bir halde duruyor, Mısır'daki ise, etrafında bircok kişi ile beraber, onlara İslamiyeti anlatıyordedi

EbU Muhammed Talha, uyanık iken karşısında Peygamber efendimizi gorurdu Bir gun birisi Zebid Hakimi Kadı Ahmed etTihami'ye gelip bu husUsu soyledi O da bu duruma inanmadığı halde; Gel beraberce ona gidip konuşmasını dinleyelimdedi HuzUruna gittiklerinde, EbU Muhammed onlara hic bakmadı Fakat; Bazı kimseler, uyanık iken ResUlullah efendimizin goruleceğini kabUl etmiyorlar Boyle inanmaktan Allahu tealaya sığınırızbuyurdu Gelenler hatalarını anlayıp ozur dilediler Başka bir rivayette ise; kadı, EbU Muhammed Talha'nın huzUrunda hic konuşmadan edeple bir muddet oturdu Hicbir şey konuşmadan ayrılıp gitti Yanındaki; Nicin bir şey sormadın?dediğinde, kadı; Yemin ederim ki, huzuruna girer girmez, ResUlullah efendimizi yanında gordumdedi

EbU Muhammed Talha hazretleri kabirleri ziyaret eder, kabirdeki evliya ile goruşur, konuşurdu

EbU Muhammed Talha bin Îsa, bir defasında hacca giderken, buyuk fıkıh alimi Ahmed bin Omer ezZeylai'nin turbesine uğrayıp ziyaret etti Onu, başında ciceklerden bir tac demeti olduğu halde gordu ve onunla konuştu

Bu sebeple Hangi velinin kabri başında dursam, Allahu teala, o zatın rUhaniyetinden beni haberdar ederbuyururdu

Zebid şehrinde bir karışıklık oldu Sultan şehirden cıktı Herkes malını ve kıymetli şeylerini bir yere sakladı EbU Muhammed Talha o vakitte hasta idi Talebesi gelip durumu anlatınca; Bu insanlara bir şey olmayacak Ancak bir alim vefat edecek Alimin olumu, alemin olumu demektirbuyurdu Cok gecmeden kendisi vefat ettiVefatından sonra da kerametleri goruldu

EVET DOĞRUDUR

Kızkardeşinin oğlu Hibetullah Sucaf anlatır: Hanımımın bir elbiseye ihtiyacı vardı Param olmadığı icin alamadım Uzuntulu halimle EbU Muhammed Talha'nın kabrine gidip yalvardım Beni hafif bir uyku hali kapladı O anda karşımda onu gordum Bana; Falan yerdeki filan kişiye git Benden selam soyle ve benim şu sozumu bildir O sana ihtiyacını verecektirbuyurdu Derhal kendime geldim Buyurduğu koye gidip, o kişiyi buldum Selamını soyledim ve EbU Muhammed Talha'nın; Senin her biri ceşitli yerlerde olan beş kup altının var Birisi de falan ağac altındadır Senden kırk dirhem istiyorumsozunu naklettim O kişi; Evet, EbU Muhammed Talha bin Îsa'nın dediği doğrudur Hoş geldiniz Bundan sonra ne ihtiyacınız olursa ben karşılayacağımdedi ve ihtiyacım olan şeyleri verdi
KAYNAKLAR
1) Camiu KeramatilEvliya; c2, s47
2) Tabakatı Havas; s62
3) İslam Alimleri Ansiklopedisi; c10, s109

Geri