Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ebruli boyama nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.237
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ebruli boyama nasıl yapılır?​

Sprey boya ile ebru nasıl yapılır?
- Plastik ya da cam kabımızı su ile dolduruyoruz. Üç sprey boya rengi seçiyoruz.
- Sprey boyayı aklaşık 20 cm mesafeden suyun yüzeyine püskürtelim.
- Sonra boyayı çubukla birbirine karıştıralım.
- Kahve fincanını hazırladığımız karışıma batırıyoruz.
- Ebru Fincanlar.
Ebru sanatını kim icat etti?
1700 lü yıllarda İstanbul’da yaşamış olan Hatib Mehmet Efendi, ebrû sanatında “hatib ebrûsu” diye bilinen, su yüzeyinde figüratif desenler oluşturmayı ilk olarak başaran kişidir.
Ebru Nedir Tarihçesi?
Ebru sanatının nerede ve ne zaman başladığı kesin olarak bilinmemektedir. Ancak 13. yüzyılda Türkistan’da, Semerkant’ta ve 14. yüzyılda İran’ın doğusundaki Herat Yöresinde yapıldığına dair bazı kaynaklar bulunmaktadır. Ebru da aynen kağıt gibi İpek Yolu ve diğer ticaret yollarını kullanarak doğudan batıya yayılmıştır.

Ebru sanatı nasıl yapıldı?​

Ebru yapmak için öncelikle tekneye kitre ile yoğunlaştırılmış su eklenir ve istenen kıvam yakalanır daha sonrasında teknede hazırlanan sıvı tülbentten süzülerek temizlenir. Ebru yapımının sonraki aşamasında toprak boyalar ezilerek macun kıvamına getirilir ve boyaya öd eklenerek bu karışım 15 gün dinlenmeye bırakılır.
Ebru sanatı hangi boya ile yapılır?
Geleneksel ebru; mutlaka toprak boya diye tabir edilen, pigment ve demir oksit ebru boyası ile yapılır. Bu boyalar destiseng denilen mermer el taşları ile su ve öd ilave edilerek, ezilerek hazırlanır. Bu kullandığımız boyalar halk arasında TOPRAK BOYA olarak adlandırılır.
Ülkemizdeki ebru sanatçıları kimlerdir?
Ünlü Ebru Sanatçıları Kimlerdir

Ebru sanatı biz nedir?​

Boyalara şekil vermek için kullanılan farklı boyutlardaki tel çubuklara “biz” adı verilmektedir. Ebru Nasıl Yapılır? Tekne içerisine kitreli su konulur. Üzerine içerisine farklı oranlarda öd karıştırılmış boyalar, fırça yardımı ile serpilerek boyaların birbirini itmesi sağlanır.
Ebru sanatı nedir kısa bilgi?
Ebru, kitreyle yoğunlaştırılmış su üstünde, özel hazırlanmış boyalarla oluşturulan desenlerin kâğıt üzerine geçirilmesi yoluyla yapılan bir süsleme sanatıdır. Fırça ve boyaları özeldir.
Ebru sanatını yapanlara ne denir?
Necmeddin Okyay, Mustafa Düzgünman gibi üstadların kendilerini ebrucu, ebru ustası ya da ebru sanatçısı olarak nitelediklerini biliyoruz.

Ebru sanatı ilk olarak nerede ortaya çıkmıştır?​

Ebru sanatının ne zaman ve hangi ülkede ortaya çıktığı bilinmemekle beraber bu sanatın doğu ülkelerine özgü bir süsleme sanatı olduğu düşünülmektedir. Bazı İran kaynaklarında Hindistan’da ortaya çıktığı yazılıdır. Bazı kaynaklara göre de Türkistan’daki Buhara kentinde doğmuş ve İran yoluyla Osmanlılar’a geçmiştir.
Ebru Boyaları nelerdir?
Kullanılan Malzemeler: Boyalar(oksit sarı, oksit kırmızı, oksit siyah, lahur çivit mavisi en fazla kullanılan renklerdir.) Öd; renklerin kitrenin üzerine yapışmasını sağlayarak sabitleşmesi için kullanılır. Biz; ebruya şekil vermek için kullanılan materyaldir.
Ebru boyası ne?
Ebru yapımında tamamen doğal boyalar kullanılmaktadır. Bu boyalar kaya ve topraklardan yahut bitkilerden elde edilirler. Bu nedenle suda erimez ve yağ barındırmazlar. Örneğin klasik ebruda sarı renk için zırnık, mavi renk için çivit kullanılırdı.

Ebru suyu kaç kere kullanılır?​

Beklemeden sonra mamül sulandırılarak kullanılır. Boya açılmıyorsa öd katılır. Rengi açmak için su kullanılır.Bir ebru bir defa yapılabilir.
Ebru boyası suyu nasıl hazırlanır?
Kitre, ekstra deniz kadayıfı veya kıvam arttırıcı belli oranda suya katılarak blender yardımıyla topak kalmayana kadar ezilerek ebru sanatı suyu hazırlanır. Kullanmadan önce 1-2 saat bekletilir, köpükler gidince kullanılır. Bir gün önceden hazırlarsanız daha iyi sonuç alırsınız. İşiniz bitince buzdolabında saklayınız.
 
Geri
Üst