AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

E-ticaretin tanimi nedir?

Editör

Yeni Üye

E ticaretin tanımı nedir?​

Elektronik ticaret ya da kısaca e-ticaret, 1995 yılından sonra İnternet kullanımının artmasıyla ortaya çıkan, ticaretin elektronik ortamda yapılması kavramıdır. Mal ve hizmetlerin üretim, tanıtım, satış, sigorta, dağıtım ve ödeme işlemlerinin bilgisayar ağları üzerinden yapılmasıdır.

E ticaretin geleneksel ticarete karşı avantajları nelerdir?​

E-ticaretin Avantajları Nelerdir?
- E-ticaret geleneksel perakendeciliğe göre daha düşük maliyetlidir.
- Marka bilincinizi daha kolay arttırırsınız.
- 7/24 açık bir mağazaya sahip olursunuz.
- Mağazanıza her an her cihazdan ve her noktadan ulaşma imkanı sağlarsınız.
- Stoklarınızı kolayca eritebilirsiniz.

Elektronik ticaretin zorlukları nelerdir?​

Elektronik ticaretin zorlukları nelerdir?
E-Ticaretin Dezavantajları
- İnternet alışverişlerinde ürünlerin müşteriler tarafından görülmeden, dokunulmadan satın alınma zorunluluğu sebebi ile, fiziki mağazalara oranla daha az güvenilirlik.
- Kargo bekleme zorunluluğu ve kargo sürecinde yaşanabilecek, hasar hatalı teslimat vb. problemler.

E-Ticaretin işletmeler için faydaları ve zararları nelerdir?​

E-Ticaretin işletmeler için faydaları ve zararları nelerdir?
e-Ticaretin kazandırdığı faydalar
- 7 gün 24 saat çalışan bir mağaza.
- Yeni dağıtıcılara ve tedarikçilere ulaşma kolaylığı
- Tedarik zinciri yönetiminde iyileşme.
- Dünya pazarlarına girme olanağı
- Küresel tanınırlık imkanı
- Coğrafi kapsama alanı artışı
- Genel işletme maliyetlerinin azalması
- İletişim maliyetlerinin azalması

E-Ticaretin olumsuz yönleri nelerdir?​

Satıcılar İçin E-Ticaretin Olumsuz Yönleri Sanal alışverişte güven sorunu öne çıktığından tüketiciler bildik, tanıdık firmaları tercih ederler. Diğer firmaların satış yapmak için güven kazanması gerekir. E-ticaret siteleri güvenlik açısından kendilerini sağlama almazsa siber saldırılara maruz kalırlar.

Elektronik ticaretin dezavantajları nelerdir?​

E-Ticaretin Dezavantajları İnternet alışverişlerinde ürünlerin müşteriler tarafından görülmeden, dokunulmadan satın alınma zorunluluğu sebebi ile, fiziki mağazalara oranla daha az güvenilirlik. Kargo bekleme zorunluluğu ve kargo sürecinde yaşanabilecek, hasar hatalı teslimat vb. problemler.

E-ticaretin tanımına göre, elektronik ticaret ya da kısaca e-ticaret, ticaretin elektronik ortamda gerçekleştirilmesini ifade eder. Bu kavram, 1995 yılından sonra internet kullanımının yaygınlaşmasıyla ortaya çıkmıştır. Mal ve hizmetlerin üretim, tanıtım, satış, sigorta, dağıtım ve ödeme işlemlerinin bilgisayar ağları üzerinden gerçekleştirilmesini içerir.

E-ticaretin geleneksel ticarete karşı avantajları arasında şunlar yer alır:
- Daha düşük maliyet: Geleneksel perakendeciliğe kıyasla e-ticaretin işletme maliyetleri genellikle daha düşüktür.
- Marka bilincinin artması: İnternet üzerinden yapılan e-ticaret faaliyetleri, marka bilincini artırmak için büyük fırsatlar sunar.
- 7/24 açık mağaza: İnternet üzerinden satış yapan bir işletme, müşterilere her zaman erişilebilir olma avantajına sahiptir.
- Erişilebilirlik: Mağazaya her an ve her yerden ulaşma imkanı, potansiyel müşteri kitlesini genişletir.
- Kolay stok yönetimi: E-ticaret platformları genellikle stok yönetimini kolaylaştırır.

E-ticaretin zorlukları arasında ise şunlar sayılabilir:
- Güven sorunu: Müşterilerin ürünleri görmeden satın almaları durumunda güven sorunu yaşanabilir.
- Kargo süreci problemleri: Kargo bekleme süresi, hasarlı teslimatlar gibi problemler e-ticaretin dezavantajları arasında yer alır.

E-ticaretin işletmeler için faydaları arasında;
- 7/24 çalışma imkanı
- Yeni tedarikçilere ulaşma kolaylığı
- Tedarik zinciri yönetiminde iyileşme
- Küresel pazarlara erişim
- Daha geniş coğrafi kapsama alanı
- İşletme maliyetlerinde azalma
- İletişim maliyetlerinde azalma gibi avantajlar bulunmaktadır.

Ancak, e-ticaretin olumsuz yönleri arasında yer alan başlıca konular ise güven sorunu, siber güvenlik tehditleri ve kargo sürecinde yaşanabilecek problemlerdir. Tüketicilerin çoğu, tanıdık ve güvenilir firmalardan alışveriş yapmayı tercih ederken, yeni firmaların güven kazanmaları zaman alabilir. Bu yüzden e-ticaret siteleri güvenlik açısından önlemler almak zorundadır.

Geri