E-serbest meslek makbuzu 7 gun geriye donuk kesilir mi?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
255.857
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

E serbest meslek makbuzu 7 gün geriye dönük kesilir mi?​

7. e-SMM geriye dönük kesilir mi? Bir önceki belirttiğimiz gibi, serbest meslek makbuzu tahsilatın yapıldığı anda düzenlenmelidir. e-Fatura ve e-arşiv fatura için tanınan azami 7 günlük süre, e-SMM için geçerli değildir.

E SMMM başvurusu nasıl yapılır?​

E SMMM başvurusu nasıl yapılır?
Uygulamadan, Başkanlığımızın portal yöntemi üzerinden yararlanmak isteyen serbest meslek erbaplarının, https://portal.efatura.gov.tr/EArsivPortalBasvuru/ adresindeki başvuru formunu, Başkanlığımızdan izin alan özel entegratör kuruluşların (https://ebelge.gib.gov.tr/esmmozelentegratorlistesi.html) bilgi sistemleri …

E-fatura geriye dönük kaç gün kesilir?​

Vergi Usül Kanunu’na göre yedi (7) güne kadar geriye dönük e-Fatura gönderilebilmektedir. Fakat düzenlenme tarihi 7 günden eski e-Faturaların gönderilmesi teknik olarak mümkün olup (özel entegratörlük sistemleri tarafından engellenemez), usül cezası mevcuttur.

E-SMM nasıl gönderilir?​

E-SMM nasıl gönderilir?
Düzenlediğiniz makbuzları bilgisayarınıza indirmeniz gerekir, sonrasında mailinize ekleyerek alıcı tarafa gönderebilirsiniz. Düzenlediğiniz makbuza alıcı tarafın mail adresini yazmanız halinde makbuz otomatik olarak alıcıya mail ile gönderilir, mailin ulaşıp ulaşmadığını da sistem üzerinden görebilirsiniz.

E SMMM için ne gerekli?​

e-SMM’de bulunması gereken bilgiler nelerdir?
- Serbest meslek erbabının; adı, soyadı, adresi, vergi dairesi, vergi kimlik numarası ya da TC kimlik numarası yer alır.
- Müşterinin; adı, soyadı ya da unvanı, adresi, vergi mükellefi ise vergi dairesi, vergi kimlik numarası veya TC kimlik numarası yer alır.

E-arşiv fatura ne zaman GIBE gönderme süresi?​

E-arşiv fatura ne zaman GIBE gönderme süresi?
Yeni klavuz ile en geç takip eden ayın 15. Günü sonuna kadar gönderilmesi gereken e-Arşiv Raporlarının 1/1/2019 tarihinden itibaren günlük olarak en geç izleyen günün sonuna kadar raporlanması zorunluluğu getirilmiştir.
 
E-serbest meslek makbuzu 7 gün geriye dönük kesilmez. Zira serbest meslek makbuzları, tahsilatın yapıldığı anda düzenlenmelidir. Dolayısıyla, e-SMM için e-fatura ve e-arşiv faturada olduğu gibi azami 7 günlük bir geriye dönük kesme süresi bulunmamaktadır.

E-SMMM başvurusu yapmak isteyen serbest meslek erbapları, Başkanlığın portal yöntemi üzerinden başvuruda bulunabilirler. Başvuru formuna erişmek için https://portal.efatura.gov.tr/EArsivPortalBasvuru/ adresini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca, özel entegratör kuruluşların bilgi sistemlerinden de faydalanabilirsiniz. Özel entegratör listesine https://ebelge.gib.gov.tr/esmmozelentegratorlistesi.html adresinden ulaşabilirsiniz.

E-fatura ise Vergi Usul Kanunu'na göre yedi (7) güne kadar geriye dönük kesilebilir. Ancak, düzenleme tarihi 7 günden eski e-faturaların gönderilmesi teknik olarak mümkün olabilir fakat usül cezası söz konusu olacaktır.

E-SMM'yi göndermek için düzenlediğiniz makbuzları bilgisayarınıza indirmeniz ve ardından mailinize ekleyerek alıcı tarafa gönderebilirsiniz. Alıcı tarafın mail adresini makbuza eklerseniz, makbuz otomatik olarak alıcıya mail ile gönderilecektir. Ayrıca, mailin ulaşıp ulaşmadığını da sistem üzerinden takip edebilirsiniz.

E-SMM'de bulunması gereken bilgiler arasında şunlar yer almaktadır:
- Serbest meslek erbabının adı, soyadı, adresi, vergi dairesi, vergi kimlik numarası ya da TC kimlik numarası,
- Müşterinin adı, soyadı ya da unvanı, adresi, vergi mükellefiyse vergi dairesi, vergi kimlik numarası veya TC kimlik numarası.

Son olarak, e-arşiv faturalarının GİB'e gönderme süresi ile ilgili olarak, yeni klavuza göre en geç takip eden ayın 15. gününe kadar gönderilmesi gerekmektedir. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren günlük olarak en geç izleyen günün sonuna kadar raporlanması zorunluluğu da bulunmaktadır.
 
Geri
Üst