AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

E mail hangi durumlarda delil olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.672
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

E mail hangi durumlarda delil olur?​

Bir çok hukuk uygulayıcısı tarafından önceki tarihlerde, tereddütle karşılanmakla beraber bir elektronik postanın kim tarafından yollandığı tespit edilebiliyorsa bu takdirde bu elektronik posta o kişi aleyhine delil olarak kullanılabilecektir.

E mail resmi belge midir?​

E mail resmi belge midir?
Yani sadece yazılı olanlar değil, görüntü ve ses kayıtları da belge olarak kabul ediliyor. Artık Yargıtay ispat aracı olarak elektronik mektupları, e-mailleri de belge olarak kabul etmeye başladı.

Elektronik posta delil olur mu?​

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, verdiği son kararla alacak davalarında yeni bir dönem başlattı. Yüksek Mahkeme; alacak davalarında Whatsapp, Facebook, e-mail gibi elektronik ortamlardaki bilgi taşıyıcıları delil niteliğinde saydı.

Neler delil başlangıcı sayılır?​

Neler delil başlangıcı sayılır?
(2) Delil başlangıcı, iddia konusu hukuki işlemin tamamen ispatına yeterli olmamakla birlikte, söz konusu hukuki işlemi muhtemel gösteren ve kendisine karşı ileri sürülen kimse veya temsilcisi tarafından verilmiş veya gönderilmiş belgedir.”şeklinde düzenleme getirilerek bu tür belgeler delil başlangıcı olarak kabul …

Sadece ekran görüntüsü delil sayılır mı?​

Sistematik ve planlı bir şekilde delil üretmek amacıyla gizlice/habersizce kaydedilen, bu nedenle hukuka aykırı bir şekilde elde edildiği kabul edilen ses, görüntü veya video kayıtları bir vakıanın ispatı için hukuk veya ceza mahkemelerinde delil olarak kullanılamaz.

WhatsApp mesajları kanıt sayılır mı?​

WhatsApp mesajları kanıt sayılır mı?
Yeri gelmişken söylememizde fayda var sadece WhatsApp mesajları değil, tüm davalarda tüm delillerin kabul edilebilmesi için hukuka uygun şekilde elde edilmelidir. WhatsApp yazışmalarının delil olarak sayılabilmesi için daha önce de ifade ettiğimiz gibi hukuka uygun şekilde elde edilmiş olması gerekir.

Mail resmi yazışma sayılır mı?​

Evet, resmi yazışmalarda elektronik posta kullanılabilir. Elektronik ortamda oluşturulan, gönderilen ve saklanan her tür belge, ‘elektronik belge’ olarak adlandırılmış, ayrıca 5020 sayılı kanunla kabul edilen ‘elektronik imza’nın resmi yazışma usullerindeki yeri ve önemi vurgulanmıştır.

Mail yazılı bildirim sayılır mı?​

Mail yazılı bildirim sayılır mı?
e-Posta ya da cep telefonu mesajı da elektronik ortamda yer alan birer yazılı belge niteliğindedir. Fesih bildiriminin yapıldığı e-Posta adresinin ya da telefon numarasının bildirimin muhatabı olması gereken işçiye ait olmadığının ortaya konulması halinde yapılan fesih işlemi geçersiz sayılacaktır.

Ekran görüntüsü delil sayılır mi?​

WhatsApp konuşmaları kanıt sayılır mı?​

WhatsApp konuşmaları kanıt sayılır mı?
Başka bir deyişle, WhatsApp üzerinden yapılan bir yazışmada, yazışmanın tarafı olan tüm hesap sahipleri, o yazışmadaki ifadeleri delil olarak kullanabilirler. WhatsApp grubu üzerinden yapılan mesajlaşmalarda ise o grupta bulunan tüm kişilerin, yazışmadaki ifadeleri delil olarak kullanması mümkündür.

Delil başlangıcı ilgili işlemi ispat etmeli midir?​

Delil başlangıcı, hukuki işlemin tamamının ispatına yeterli olmamakla birlikte, onu muhtemel gösterirken; belge uyuşmazlık konusu vakıayı ispata elverişlidir.

Tüm deliller yazılı olmalı mıdır?​

Tüm deliller yazılı olmalı mıdır?
Artık bir belgenin delil başlangıcı olabilmesi için yazılı olması şartı bulunmamaktadır. Kanunda belge tanımına giren ispata elverişli her türlü araç, diğer iki şartı taşıması halinde delil başlangıcı olabilecektir. Bu çerçevede elektronik belgeler de delil başlangıcı olabilirler.
 
E mail hangi durumlarda delil olur?

E mail, belirli şartlar altında hukuki süreçlerde delil olarak kullanılabilir. Öncelikle elektronik postanın kim tarafından yollandığının tespit edilebilmesi gerekmektedir. Eğer gönderen kişi belirlenebiliyorsa, bu durumda e mail o kişi aleyhine delil olarak kullanılabilecektir.

E mail resmi belge midir?

E mail, resmi belge olarak kabul edilebilir. Artık Yargıtay da elektronik mektupları, e-mailleri belge olarak kabul etmekte ve mahkemelerde delil olarak kullanılmasına olanak tanımaktadır. Yazılı, görüntülü ve sesli belgelerin hepsi kayıt altına alınarak belge olarak kabul edilebilirler.

Elektronik posta delil olur mu?

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, alacak davalarında Whatsapp, Facebook, e mail gibi elektronik ortamlardaki bilgi taşıyıcılarını delil niteliğinde saymıştır. Bu da demektir ki elektronik postalar mahkemelerde delil olarak kullanılabilir ve hukuki süreçlerde önem taşıyabilir.

WhatsApp mesajları kanıt sayılır mı?

WhatsApp mesajları da elektronik iletişim araçlarından biri olduğu için kanıt olarak kullanılabilir. Ancak delil olarak kullanılabilmesi için kanunlara uygun şekilde elde edilmiş olması gerekmektedir. Yani, hukuka aykırı bir şekilde elde edilen mesajlar delil olarak kabul edilmez.

Mail resmi yazışma sayılır mı?

Evet, resmi yazışmalarda elektronik posta kullanılabilir ve kabul edilebilir. Elektronik ortamda oluşturulan ve saklanan belgeler de resmi yazışma olarak kabul edilebilir. 5020 sayılı Elektronik İmza Kanunu'nda da elektronik belgelerin önemi vurgulanmıştır.

Ekran görüntüsü delil sayılır mı?

Ekran görüntüleri genellikle delil olarak kabul edilmemektedir. Özellikle gizlice veya hukuka aykırı bir şekilde elde edilen ekran görüntüleri mahkemelerde delil olarak kullanılamaz. Hukuka uygun şekilde elde edilen belgeler ise delil olarak değerlendirilebilir.

WhatsApp konuşmaları kanıt sayılır mı?

WhatsApp üzerinden yapılan yazışmalar, hukuki süreçlerde delil olarak kullanılabilir. Ancak, bu konuşmaların hukuka uygun şekilde elde edilmiş olması önemlidir. Ayrıca, grup konuşmalarında da katılan tüm kişilerin yazışmaları delil olarak kullanılabilir.

Delil başlangıcı ilgili işlemi ispat etmeli midir?

Delil başlangıcı, ilgili işlemi tamamen ispat etmek zorunda değildir. Ancak, hukuki işlemi muhtemel göstermeli ve vakıayı ispata elverişli olmalıdır. Yani, belge uyuşmazlık konusu vakıayı ispat edebilmelidir.

Tüm deliller yazılı olmalı mıdır?

Tüm delillerin yazılı olması zorunlu değildir. Kanunda belirlenen şartları taşıyan her türlü belge, delil olarak kabul edilebilir. Bu kapsamda, elektronik belgeler de delil olarak değerlendirilebilir. Hukuka uygun şekilde elde edilen ve hukuki süreçte kullanılmak üzere kayıt altına alınan belgeler delil olabilirler.
 
Geri
Üst