E fatura ve E Arsiv arasindaki fark nedir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.050
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

E fatura ve E arşiv arasındaki fark nedir?​

Farklı bir belge türü olmayan E-Fatura, kâğıt üzerinde düzenlenen faturalar ile aynı hukuki haklara ve geçerliliğe sahiptir. E-Arşiv; elektronik fatura uygulaması kapsamı dışında kalan kurum ve kişiler arasındaki kağıt fatura işlemlerinin elektronik ortama taşındığı fatura türüdür.

Kaç liraya kadar e fatura kesilir?​

Özetle, 3. sorunun cevabında da belirttiğimiz gibi, herhangi bir firmaya 1 gün içerisinde KDV dahil 2000 TL ve üzeri veya vergi mükellefi olmayan birine 1 gün içerisinde KDV dahil 5000 TL ve üzeri fatura kesecekseniz e-arşiv fatura kesmeniz gerekir.

E arşiv ile e fatura aynı mı?​

E arşiv ile e fatura aynı mı?
e-Fatura’da, sadece sistemde kayıtlı kullanıcılara e-Fatura gönderilebilir ve alınabilir. e-Arşiv ise e-Fatura kapsamı dışındaki firma ve tüketicilere kesilen faturaların da elektronik ortamda düzenlenmesini ve ikinci nüshasının elektronik olarak muhafaza ve ibraz edilmesini sağlar.

E fatura mükellefi e fatura mükellefi olmayana nasıl fatura keser?​

e-Fatura Mükellefi Olmayan Birine Nasıl e-Fatura Gönderebilirim?
- e-Fatura göndermek için bir satış kaydı girmeniz gerekmektedir. (
- Satış ekledikten sonra Satışlar ana sayfasında e-Fatura olarak göndermek istediğiniz kaydı seçiniz.
- Kaydı seçtikten sonra işlemler tuşunda e-Fatura Gönder ‘e tıklayınız.

E arşiv fatura ne demek?​

e-Arşiv fatura, elektronik fatura uygulaması kapsamı dışında kalan kurum-kişi arasındaki kağıt fatura işlemleri ve saklanmasının elektronik ortama taşındığı fatura türüdür. e-Arşiv faturanın teknik standartları Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca belirlenmiştir.

E fatura mükellefine e arşiv fatura kesilirse ne olur?​

E fatura mükellefine e arşiv fatura kesilirse ne olur?
E-fatura mükellefi olan kişiye düzenlenen e-Arşiv faturası, e-Faturanın yerini tutamaz. Aynı zamanda da geçerli olarak da sayılamaz. Böyle bir durum neticesinde alıcı olarak karşılaşılırsa karşı taraftan e-arşiv faturayı iptal talebinde bulunulabilir. Bunun beraberinde e-fatura düzenlemesi talebinde bulunulabilir.

E-fatura mükellefine e-arşiv fatura kesilirse ne olur?​

E-arşiv fatura ne demek?​

Vergi mükellefi olmayan birine fatura kesilir mi?​

Vergi mükellefi olmayan birine fatura kesilir mi?
Buna göre e-Arşiv Fatura mükellefi olmayan firmalar, vergi mükelleflerine düzenleyecekleri faturaların 5 bin TL’yi aşması, vergi mükellefi olmayanlara düzenleyecekleri faturaların ise 30 bin TL’yi aşması durumunda, faturalarını GİB portalinden e-arşiv fatura olarak düzenleyecek.

E-fatura mükellefi kimlere fatura kesebilir?​

E-Fatura mükellefi olmaşartları; 2019 yılı sonrasında brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzerindeseyreden şirketlerin, e-Fatura mükellefi olması zorunlu tutulur. Geçilmesigereken en son tarih ise 1 Temmuz 2021’dir. Ayrıca 1 Ocak 2022 tarihine kadarda e-defter sistemine geçmeleri zorunludur.

E Arşiv kısaca nedir?​

e-Arşiv; Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak faturanın elektronik ortamda oluşturulması, elektronik ortamda muhafazası, ibrazı ve raporlamasını kapsayan bir uygulamadır. e-Arşiv, bir elektronik fatura türüdür.

E Arşiv fatura açıklama kısmına ne yazılır?​

E Arşiv fatura açıklama kısmına ne yazılır?
Hatalı kesilen ve iptal edilmesi gereken e-arşiv faturalar için yeni bir e-arşiv fatura düzenlenmesi gerekmektedir. Yeni düzenlenen e-arşiv faturanın açıklama kısmına “……. tarih ve ….… no’lu e-arşiv fatura iptal edilip yerine düzenlenmiştir.” şeklinde bir ibare yazarak kayıt edilmelidir.

E-fatura mükellefi E-Arşiv faturayı nasıl iptal eder?​

E-faturalar, faturayı gönderen kişi ya da kurum tarafından iptal edilemezler. E-faturaları iptal edebilmek için, faturanın gönderildiği kişi ya da kurumun e-faturayı reddetmesi gereklidir. Alıcı e-Faturayı reddettikten sonra ilgili fatura, e-Fatura İptal Portalı üzerinden kolaylıkla iptal edilebilir.
 
E fatura ve E arşiv arasındaki farkları anlatan bilgilendirici mesajınız için teşekkür ederim. E fatura, kâğıt üzerinde düzenlenen faturalar ile aynı hukuki haklara ve geçerliliğe sahip olan bir elektronik fatura türüdür. Öte yandan, E arşiv ise elektronik fatura uygulaması kapsamı dışında kalan kurum ve kişiler arasındaki kağıt fatura işlemlerinin elektronik ortama taşındığı bir fatura türüdür.

E faturanın mükellefiyeti ve limitleriyle ilgili verdiğiniz bilgiler de oldukça önemli. Eğer bir firmanın günlük KDV dahil 2000 TL ve üzeri bir fatura kesmesi gerekiyorsa, ya da vergi mükellefi olmayan birine günlük KDV dahil 5000 TL ve üzeri fatura kesmesi gerekiyorsa, o durumda E arşiv fatura kesmesi gerekmektedir.

E fatura ile E arşiv faturası arasındaki farkı anlatırken detaylı bir bilgi verdiğiniz için teşekkür ederim. E fatura sadece sistemde kayıtlı kullanıcılara gönderilebilen bir fatura türü iken, E arşiv faturası, elektronik fatura kapsamı dışındaki firmalara ve tüketicilere kesilen faturaların elektronik ortamda düzenlenmesini sağlayan bir uygulamadır.

Vergi mükellefi olmayan birine fatura kesilip kesilemeyeceği konusundaki açıklamanız da faydalı. Buna göre, vergi mükellefi olmayan firmalar, vergi mükelleflerine düzenleyecekleri faturaların 5 bin TL'yi aşması durumunda veya vergi mükellefi olmayanlara düzenleyecekleri faturaların 30 bin TL'yi aşması durumunda, faturalarını GİB portalından E arşiv faturası olarak düzenlemeleri gerekmektedir.

Son olarak, E arşiv faturası açıklama kısmına ne yazılması gerektiği ve E faturaların nasıl iptal edilebileceği gibi konuları açıkladığınız için teşekkür ederim. Bu detaylar, elektronik fatura ve E arşiv uygulamalarını daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor. Bilgilendirici ve detaylı paylaşımınız için teşekkür ederim.
 
Geri
Üst