AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

E-fatura ne zaman teblig edilmis sayilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

E-fatura ne zaman tebliğ edilmiş sayılır?​

II – Elektronik Tebligat Ne Zaman Yapılmış Sayılır? 213 sayılı VUK’nun 107/A maddesinin ikinci fıkrasında“ Elektronik ortamda tebligatın muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılacağı” hüküm altına alınmıştır.

E-fatura 7 günlük süre nasıl hesaplanır?​

Sürelerin hesaplanması Vergi Usul Kanununun 18. Maddesinde açıklanmıştır. Gün olarak belirtilen sürelerin hesabında sürenin başladığı gün hesaba katılmaz ve süre son günün mesai bitiminde sona erer. Buna göre 7 günlük süre malın teslimini ve / veya hizmetin ifasını takip eden günden başlayarak hesaplanacaktır.

E fatura kaç gün öncesine kesilebilir?​

E fatura kaç gün öncesine kesilebilir?
Şartlar sağlandığı takdirde, E-Arşiv Fatura 7 gün öncesine kadar kesilebilir. Geçmişe dönük kesilen faturalarda 7 gün kuralı aşıldıysa, özel usulsüzlük cezası uygulanır. Bu da %10’luk bir orana tabidir. Ceza almamak için faturalar düzenli ve belirtilen süre içerisinde kesilmelidir.

E fatura geçiş zorunluluğu 2022 ne zaman?​

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmeler, 1 Temmuz 2022 tarihi itibariyle e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmek zorundalar.

Elektronik tebligat muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen kaçıncı günün sonunda tebliğ edilmiş sayılır?​

Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. Örnek olarak 3 Ocak 2022 tarihinde muhatabın elektronik adresine teslim edilen bir tebligatın tebliğ tarihi, teslim tarihinin 5 gün sonrası olan 8 Ocak 2022 tarihidir.

E fatura kaç gün geriye kesilebilir 2022?​

E fatura kaç gün geriye kesilebilir 2022?
Yasal olarak geriye dönük faturalar malın teslimi veya ifasından sonra en çok 7 gün içinde düzenlenmelidir. Örnek: Malın teslimi veya hizmetin verildiği tarih 01.01.2022’dir. Fatura en geç 08.01.2022 tarihinde, 01.01.2022 -08.01.2022 arasındaki bir güne tarihli olarak düzenlenebilir.
 
E-fatura ve elektronik tebligatla ilgili merak ettiğiniz konuları detaylı bir şekilde açıklamaya çalışayım:

E-fatura ne zaman tebliğ edilmiş sayılır sorusunun cevabı 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 107/A maddesinde yer almaktadır. Buna göre, elektronik ortamda tebligatın muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. Yani, e-faturanın veya diğer belgelerin tebliğ edilmiş sayılabilmesi için elemanın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen 5. günden itibaren tebliğ edilmiş sayılır.

E-fatura 7 günlük sürenin hesaplanması Vergi Usul Kanununun 18. Maddesi'nde açıklanmaktadır. Sürelerin hesaplanmasında, sürenin başladığı gün hesaba katılmaz ve süre son günün mesai bitiminde sona erer. Dolayısıyla, 7 günlük süre malın teslimini ve/veya hizmetin ifasını takip eden günden başlayarak hesaplanır.

E-faturanın kaç gün öncesine kesilebileceği konusunda ise şartlar sağlandığı takdirde, e-arşiv faturanın 7 gün öncesine kadar kesilebileceği bilinmelidir. Geçmişe dönük kesilen faturalarda 7 gün kuralı aşıldığında özel usulsüzlük cezası uygulanabilir. Bu ceza genellikle %10'luk bir orandadır. Bu nedenle, faturaların düzenli bir şekilde ve belirtilen süre içerisinde kesilmesi önemlidir.

2022 yılında e-fatura geçiş zorunluluğuyla ilgili olarak, konaklama hizmeti veren otel işletmelerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı veya belediyelerden yatırım veya işletme belgesi alarak 1 Temmuz 2022 tarihi itibariyle e-fatura ve e-arşiv fatura uygulamasına geçmeleri gerekmektedir.

Son olarak, elektronik tebligatın muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacağından, örneğin; 3 Ocak 2022 tarihinde muhatabın elektronik adresine ulaşan bir tebligatın tebliğ tarihi 8 Ocak 2022 olarak kabul edilir.

E-fatura kaç gün geriye kesilebilir konusunda ise yasal olarak geriye dönük faturalar malın teslimi veya hizmetin ifasından sonra en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir. Örneğin, malın teslimi veya hizmetin verildiği tarih 01.01.2022 ise, fatura en geç 08.01.2022 tarihinde, 01.01.2022 - 08.01.2022 tarihleri arasında bir güne düzenlenebilir. Bu kurallara dikkat edilmesi, usulsüzlük cezalarından kaçınmak açısından önemlidir.
 
Geri
Üst