E-fatura en gec kac gun geriye donuk kesilebilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
255.857
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

E-fatura en geç kaç gün geriye dönük kesilebilir?​

Vergi Usül Kanunu’na göre yedi (7) güne kadar geriye dönük e-Fatura gönderilebilmektedir. Fakat düzenlenme tarihi 7 günden eski e-Faturaların gönderilmesi teknik olarak mümkün olup (özel entegratörlük sistemleri tarafından engellenemez), usül cezası mevcuttur.

Fatura düzenleme 7 günlük süre nasıl hesaplanır?​

Yukarıdaki düzenlemeye göre, fatura düzenleme için öngörülmüş 7 (yedi) günlük azami sınırın hesabında faturanın düzenlenmesi gereken gün hesaba katılmayacak, takip eden günden itibaren yedinci günün mesai saati bitimine kadar fatura düzenlenebilecektir.
Fatura kimin adına düzenlenir?
Bu nedenle faturanın düzenlenmesinde fatura bedelinin kimin tarafından ödendiği hususu önemli olmayıp, faturanın malı satın alan veya kendisine iş yapılan gerçek veya tüzel kişi adına düzenlenmesi gerekmektedir.

E-arşiv portaldan geriye dönük kesilebilir mi?​

Dolayısıyla geriye dönük olarak herhangi bir tarihe e-Fatura veya e-Arşiv Fatura kesilemez. Geriye dönük olarak fatura düzenlemesi yapılabilmesi için belirli şartların yerine getirilmesi gerekir. Vergi Usul Kanunu’na göre; 7 günlük süreden sonra düzenlenen e-Arşiv Fatura hiç düzenlenmemiş sayılır.

E-Arşiv fatura iptal süresi geçerse ne olur?​

e-Arşiv Fatura iptali işlemi 7 gün içerisinde gerçekleştirilmelidir. Alıcı ve satıcı taraf, 7 gün içerisinde e-Arşiv faturayı iptal edebilir. Eğer bu süre aşılırsa ve fatura iptal edilmezse yeni bir fatura oluşturulabilir ve müşteriye gönderilebilir.
Faturalar muhasebeye ne zaman teslim edilir?
a- Vergi Usul Kanunu Yönünden; Kanunun 231/1. maddesi uyarınca fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azamî yedi gün içinde düzenlenmelidir.

E faturaya geçince kağıt faturalar ne olacak?​

e-Fatura mükellefi olan firmalar, zorunlu olarak e-Fatura’ya geçtikten sonra, kağıt fatura kesmeyecektir. e-Arşiv Fatura da, bir elektronik fatura türüdür ve yapı olarak e-Fatura’dan farklı değildir; sadece alıcıları farklıdır. E-Fatura, e-Fatura mükellefleri arasında karşılıklı alınıp, gönderilmektedir.
 
Geri
Üst