AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Duzlem yuzey taslama tezgahi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Düzlem yüzey taşlama tezgahı nedir?​

Düzlem yüzey taşlama tezgâhlarında taşların bilenmesi çoğu kez otomatik olarak yapılır. Silindirik iş parçalarının dış yüzeylerini silindirik veya konik olarak taşlayan tezgahtır. Kovan, pim, mil gibi silindirik veya konik olması istenen yüzeyleri taşlamak için kullanılır.

Taşlama işlemleri nelerdir?​

Taşlama işlemleri nelerdir?
Taşlama imalatın son adımı olan bir işlemdir ve parçanın artık son rötuşlarının yapılmasıdır. Parça üzerindeki talaş kaldırma işlemi yapılırken oluşan hataların ve çıkıntıların taşlama tezgahı ile düzeltilip pürüzsüz hale getirilmesine taşlama denir.

Düzlem satıh taşlama tezgahları nedir?​

Düzlem satıh taşlama tezgahları nedir?
İş parçalarının düz yüzeylerinin taşlanması için kullanılan tezgahlar olan satıh taşlama kendi içinde iki gruba ayrılır. Yatay milli düzlem taşlama tezgahı ve düşey milli düzlem taşlama tezgahı olarak. Yatay milli düzlem tezgahı, taş mili yatay pozisyondadır. Kesici alet olan zımpara taşının çevresiyle kesme yapar.

Puntasız taşlama tezgahı nedir?​

İş parçasının sürücü taş tarafından destek üzerinde döndürülerek diğer kesici taş tarafından taşlanması esasına dayanan Puntasız taşlama tezgahları genellikle yüksek adetlerdeki silindirik parçaların hızlı bir şekilde taşlanmasında kullanılır.

Aşındırıcılar nelerdir?​

Aşındırıcılar nelerdir?
Doğal aşındırıcılar: Elmas, korendon, granat, stavrolit, zımpara, çört, kuvars, kalsedon, kuvarsit, çakmaktaşı, kumtaşı, silis kumu, bazalt, feldspat, granit, perlit, apatit, diatomit, dolomit, silt, talk, kil, olivin v.s.

Taşlama kimin eseri?​

Taşlama kimin eseri?
Taşlamanın en önemli temsilcileri ise Dertli, Ruhsati ve Seyrani gibi ozanlardır. Taşlama geleneği, çağdaş Türk edebiyatı dairesinde de kendini göstermiştir. Abdürrahim Karakoç gibi halk şiirine yakın şairler taşlamalar yazmıştır.

Mıknatıslı tablaya iş bağlarken nelere dikkat edilmeli?​

Bağlantı pabuçları eşit olarak sıkılmalıdır. Parça çok küçükse mutlaka mıknatıs alanı üzerine oturtulmasına dikkat edilmelidir. Mıknatıs iyice tutmuyorsa başka bir bağlantı Şekli düşünülmelidir. İŞ tabla üzerine oturtulunca, parça elle ileri geri hareket ettirilerek sağlam bağlandığı kontrol edilmelidir.
 
Düzlem yüzey taşlama tezgahı, silindirik iş parçalarının dış yüzeylerini silindirik veya konik olarak taşlamak için kullanılan bir tezgahtır. Bu tezgahlarda taşların bilenmesi genellikle otomatik olarak gerçekleştirilir ve kovan, pim, mil gibi silindirik veya konik olması istenen yüzeylerin taşlanmasında kullanılır.

Taşlama işlemi, imalatın son aşaması olup parçanın son rötuşlarının yapılması anlamına gelir. Parça üzerindeki talaş kaldırma işlemi sırasında oluşan hatalar ve çıkıntılar taşlama tezgahı ile düzeltilerek yüzeyin pürüzsüz hale getirilmesini sağlar.

Düzlem satıh taşlama tezgahları ise iş parçalarının düz yüzeylerinin taşlanması için kullanılan tezgahlardır. Yatay milli düzlem taşlama tezgahı ve düşey milli düzlem taşlama tezgahı olmak üzere iki gruba ayrılır. Yatay milli düzlem tezgahı, taş mili yatay pozisyonda olup kesici alet olan zımpara taşıyla kesme yapar.

Puntasız taşlama tezgahları, iş parçasının sürücü taş tarafından destek üzerinde döndürülerek diğer kesici taş tarafından taşlanması prensibine dayanır. Genellikle yüksek adetlerdeki silindirik parçaların hızlı bir şekilde taşlanmasında kullanılır.

Taşlamanın yapılmasında kullanılan aşındırıcılar arasında doğal aşındırıcılar şunlar olabilir: elmas, korendon, granat, stavrolit, zımpara, kuvars, çakmaktaşı, bazalt, granit, perlit, talk gibi malzemeler bulunmaktadır.

Taşlama geleneği edebiyatta da kendini göstermiştir. Taşlamanın önemli temsilcilerinden bazıları Dertli, Ruhsati ve Seyrani gibi ozanlardır. Ayrıca, çağdaş Türk edebiyatında da taşlama geleneği devam etmiştir ve şairler, örneğin Abdürrahim Karakoç gibi halk şiirine yakın şairler taşlamalar yazmışlardır.

Mıknatıslı tablaya iş bağlarken dikkat edilmesi gereken hususlar arasında bağlantı pabuçlarının eşit olarak sıkılması, parçanın çok küçükse mıknatıs alanı üzerine oturtulması, mıknatısın parçayı sağlamca tutmaması durumunda farklı bir bağlantı şekli düşünülmesi ve işin tablaya oturduğunda elle ileri geri hareket ettirilerek sağlam bağlandığının kontrol edilmesi önemlidir.
 
Geri
Üst