AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Duzensizlik yaklasimi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
61.329
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Düzensizlik yaklaşımı nedir?​

Düzensizlik yaklaşımı, çevrenin yapısı ile suç korkusu arasında ilişkiye odaklanmaktadır. Yaklaşım, çevrede görülen düzensizliklerin veya bozuklukların bireyi olumsuz yönde etkileyebileceğini ve bireyde korkuya yol açabileceğini ileri sürmektedir.

Suçu açıklayan altkültür kuramının temsilcileri kimdir?​

Suçu açıklayan altkültür kuramının temsilcileri kimdir?
Bu nedenle alt-kültür kuramları suçluluğun; gruplar, çeteler, akranlar ve onları çevreleyen yaşamlardan güçlü bir şekilde etkilendiğini varsaymaktadır (Shoemaker, 190:114). Alt kültür kuramlarının önde gelen temsilcileri arasında; Cohen, Cloward ve Ohlin, Miller ve Wolfgang gibi isimler bulunmaktadır.

Sosyolojik suç teorileri nelerdir?​

Sosyolojik suç teorileri nelerdir?
Sosyolojik teorileri suçluluğun temelinin kültür çatışması olduğu varsayımından hareket ederek, sosyal ve kültürel çevredeki kriminolojen koşulları incelerler. Dış faktörleri, yani sosyal sınıf, politik, coğrafi ve çevresel yapıların suçluluğu nasıl etkilediği açıklarlar.

Diferansiyel ilişki nedir?​

Diferansiyel ilişki teorisi, insanların başkalarıyla etkileşimleri yoluyla suç davranışı için değerleri, tutumları, teknikleri ve güdüleri öğrenmelerini önerir. Başlangıçta sosyolog Edwin Sutherland tarafından 1939’da önerilen ve 1947’de revize edilen bir öğrenme sapma teorisidir.

Suçun sosyal nedenleri neler?​

Suçun sosyal nedenleri neler?
Suça neden olan etkenlerin bireysel olmaktan çok çevresel olduğunu savunan teoriler sosyolojik suç teorileridir. Suç, pek çok sosyal etki ile ilişkilidir. Buna göre eylem olarak suça etki eden sosyal nedenleri; yapısal, sosyal, ekolojik ve ekonomik nedenler olarak sınıflandırabiliriz.

Mağduriyet yaklaşımı nedir?​

Mağduriyet yaklaşımı nedir?
Örneğin mağduriyet yaklaşımı, bireyin daha önce herhangi bir suçun mağduru olmasının suç korkusuna etki ettiğini daha açık bir ifade ile suç korkusunu artırdığını vurgulamaktadır. Mağduriyet perspektifiyle ilgili çalışmalar suç korkusunu bir model üzerinden açıklamaya çalışan ilk yaklaşımlardan biridir.

Sosyal kontrol teorisi kime aittir?​

Bu kitap, kriminoloji dünyası içinde yıllardır önde gelen bir eser olmuştur ve genellikle suç alanındaki teori inşası ve araştırması için hâlen anılmaktadır. Bu eser, Hirschi’nin sosyal kontrol teorisini —sosyal bağ teorisi olarak da adlandırılır— ortaya koydu.

Genel gerilim teorisi nedir?​

Genel gerilim teorisi nedir?
GERİLİM TEORİSİ VE SUÇLULUK Gerilim teorisi, suçluluğun kişinin arzuladığı hedeflere ulaşamadığı zaman hissettiği hayal kırıklığından kaynaklandığını öne sürer. Robert K. Merton en önemli gerilim teorisyenlerindendir.

Suçun bireysel nedenleri neler?​

Suçun bireysel nedenleri neler?
1) Kişiliği oluşturan gerçekler; Failin yapısı, 2) Kişiliği gösteren gerçekler: Gelişim durumu, 3) Kişiliğe şekil veren gerçekler: O ana kadar yaşayıp öğrendikleri, 4) Fiile şekil veren gerçekler: Fiil zamanındaki dış etkiler.
 
Düzensizlik yaklaşımı, suç korkusunu çevrenin yapısıyla ilişkilendiren bir suç teorisi olarak kabul edilir. Bu yaklaşım, düzensizliklerin veya bozuklukların bireyler üzerinde olumsuz etkiler yaratarak suç korkusunu artırabileceğini savunur. Çevresel faktörlerin suç üzerindeki etkilerini vurgulayan bir bakış açısı sunar.

Suçu açıklayan altkültür kuramının temsilcileri arasında Cohen, Cloward ve Ohlin, Miller ve Wolfgang gibi isimler bulunmaktadır. Bu kuram, suçun gruplar, çeteler, akranlar gibi çevresel faktörlerden etkilendiğini ve bireyin suça eğilimini şekillendirebileceğini savunur.

Sosyolojik suç teorileri ise suçu sosyal ve kültürel çevrenin etkisi altında inceler. Suçun temel nedeninin kültürel çatışmalar olduğunu varsayar ve dış faktörlerin, yüksek sosyal sınıf, politik yapı, coğrafi faktörler gibi unsurların suçluluğu nasıl etkilediğini araştırır.

Diferansiyel ilişki teorisi, suç davranışının insanların etkileşimleri yoluyla öğrenildiğini öne sürer. Edwin Sutherland tarafından öne sürülen bu teori, insanların suç için tutumları, değerleri ve teknikleri sosyal ilişkileriyle edindiklerini ifade eder.

Sosyal nedenlerin suça etki ettiğini savunan teoriler ise suçu bireysel nedenler yerine çevresel faktörlerle ilişkilendirir. Suçun sosyal nedenleri arasında yapısal, sosyal, ekolojik ve ekonomik faktörler bulunur.

Mağduriyet yaklaşımı, bireyin daha önce suç mağduru olmasının suç korkusunu artırabileceğini vurgular. Bireyin yaşadığı mağduriyetin suç korkusunu şekillendirdiğini öne süren bir perspektif sunar.

Sosyal kontrol teorisi Hirschi'ye aittir ve suçun kontrol eksikliğinden kaynaklandığını iddia eder. Sosyal bağlar teorisi olarak da adlandırılan bu teori, bireyin suç işlemesini engelleyen sosyal bağların önemini vurgular.

Genel gerilim teorisi ise suçluluğun bireyin hedeflerine ulaşamaması durumunda yaşadığı hayal kırıklığından kaynaklandığını savunur. Bu teori, suçun kişisel gerilimlerin sonucu olduğunu öne sürer.

Suçun bireysel nedenleri ise kişilik yapısı, gelişim süreci, öğrenmeleri ve dış etkiler gibi faktörlerle ilişkilendirilir. Kişisel özelliklerin, bireyin suça eğilimini etkilediği kabul edilir ve suça neden olan içsel etmenler üzerinde durur.
 
Geri
Üst