Duzenlilik denetimi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
223.339
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Düzenlilik denetimi nedir?​

Düzenlilik denetimi ise denetlenen kamu idarelerinin hesap ve işlemleri ile mali rapor ve tablolarının, kurumun mali durumunu ve faaliyet sonuçlarını tüm önemli yönleriyle doğru ve güvenilir bir biçimde gösterip göstermediği, gelir, gider ve mallar ile bunlara ilişkin hesap ve işlemlerin kanunlara ve diğer hukuki …

Idari işlemlerin gerekçeli olması zorunlu mu?​

Gerçekten “Türk hukukunda gerekçe, idari işlemlerde bulunması gereken zorunlu bir unsur değildir. Çünkü, gerek Anayasamızda, gerekse kanunlarımızda idareye gerekçe belirtme zorunluluğu getiren genel bir hüküm yoktur.
6085 sayılı Kanun’da yer alan düzenlemeye göre Sayıştay tarafından gerçekleştirilecek denetimin ve dolayısıyla düzenlilik denetiminin bazı özellik- leri bulunmaktadır (Altıntaş, 2011:11).
Idari işlemin Icrailiği nedir?
İdari işlemin icrai olmasından kastedilen husus; İdarenin tek yanlı ve buyurucu gücüne dayanarak yapmış olduğu bir işlemin kendi başına bir hukuki sonuç doğurmasıdır.
Uygunluk denetimi ne demek?
Uygunluk denetimi; işletme faaliyetlerinin, işletme yönetim organları tarafından veya işletme dışında saptanmış olan kurallara (ana sözleşme , işletme politikaları , uyulması gerekli yasal mevzuat vb.) uygunluğunun incelenmesidir.

Sayıştay nereye rapor verir?​

(2) Sayıştay, denetim ve inceleme faaliyetleri sonucunda hazırlayacağı bu raporları, ilgili kanunlar ve bu yönetmelikte belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde Türkiye Büyük Millet Meclisine sunar ve/veya ilgili kamu idaresine gönderir.

Idare mahkemesi gerekçeli karar yazar mı?​

“Bütün mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olarak yazılır.” Söz konusu hüküm son derece açıktır ve diğer yargı kolları gibi idari yargı alanında da bütün karar biçimlerini kapsar.
En basit anlamıyla takdir yetkisi bir seçim serbestisidir. Hukuk devleti ilkesinin gereğince idare, hukuk kurallarına bağlı hareket etmek zorundadır. Hukuk kurallarıyla idarenin hangi yöntemle, nasıl hareket edeceği belirlense de idarenin her davranışının belirlenmesi mümkün olmamaktadır.
Sayıştay raporlarını kim hazırlar?
Sayıştay, münhasıran kendisine sunulan bağımsız denetim raporlarını esas alarak hazırlayacağı raporu Türkiye Büyük Millet Meclisine sunar.
Sayıştay bütçesi kim tarafından denetlenir?
Yasama organı bu görevini, Anayasa, TBMM İçtüzüğü, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu ve 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamında kullanmaktadır (Bağlı, 2012:123). Anayasanın “Kesin Hesap” başlıklı 164’üncü maddesi yasama organının bütçe uygulama sonuçlarını nasıl denetleyeceğini düzenlemiştir.

Idari işlemin ölçütleri nelerdir?​

İdari İşlemin Unsurları ❖ İdari işlemin yetki, sebep, şekil, konu ve maksat olmak üzere 5 unsuru vardır ve idari işlemin bu unsurlarında bir sakatlık olması işlemi sakatlar.

Uygunluk denetiminin ölçütleri nelerdir?​

Uygunluk denetiminin aşamalarını şöyle sıralayabiliriz; İşletmenin süreçleri gözlemlenir, yeniden uygulanır, incelenir. İç kontrol uygulamaları tespit edilir. İşletmede gereksiz olarak uygulanan prosedürler tespit edilir. İşletmenin iç kontrol zayıflıkları tespit edilir.
Kurumsal düzeyde performans denetimi, idarenin plan ve program belgelerinin ışığında izleyeceği yolu ortaya koyan amaç ve hedefleri ile bütçe uygulaması sonucunda ortaya çıkan faaliyet sonuçlarının performans göstergeleri çerçevesinde ölçülmesi şeklinde yapılır.
Kamu iktisadi teşebbüsleri Sayıştay denetimine tabi mi?
Kamu iktisadi teşebbüsleri, tüzel kişiliğe sahip, 233 sayılı KHK’de saklı tutulan hususlar dışında özel hukuk hükümlerine tabi, Sayıştay denetimine ve Devlet İhale Kanununun hükümlerine tabi olmayan, sorumluluklan serına ‘1eleri ile sınırlı kuruluşlardır.
 
Geri
Üst