Duzenleme ortaklik payinin yasal gerekcesi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
128.277
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Düzenleme ortaklık payının yasal gerekçesi nedir?​

Düzenleme ortaklık payı (DOP), düzenlemeye tâbi tutulan yerler ile bölgede yaşayanların ihtiyacı olan ve herkesin ortak kullanabileceği, kamusal alanı ifade eder ve bölgede yaşayan insanların ortak kullanımı dışında hiçbir fonksiyon için kullanılamaz.
Tapuda mülkiyet ve hisse oranlarının düzeltilmesi ne demek?
Böyle bir durumda kat malikleri, kat irtifakı sahipleri, kendi menfaatlerinin bozulması durumunda arsa payının düzeltilmesi davası açabilirler. Tüm bu sorunların bertaraf edilmesi için arsa payının düzeltilmesi davası açılır. Böylece hatalı şekilde belirlenen arsa paylarının oranlarının düzeltilmesi gerçekleşir.

Arsa payı düzeltme davası hangi mahkemede açılır?​

Arsa payının düzeltilmesi davası, kat mülkiyeti kanunundan kaynaklı bir tespit davası niteliği taşıdığından ve taşınmazın aynına ilişkin olduğundan taşınmazın bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesi bu davalara bakmaya yetkili ve görevlidir.
Tapuda hisse hatası ne demek?
Hisse hatası, tapu kütüğüne kayıtlı mevcut bir hissenin kadastro tespiti yapılırken veya tapu sicilinde gerçekleştirilen işlemler nedeniyle hatalı olarak kayıt edilmiş olmasıdır.
Arsa payının düzeltilmesi davasının açılması herhangi bir hak düşürücü süre ya da zamanaşımı ile sınırlandırılmamıştır. Yargıtay’ın içtihatları uyarınca ana yapının kat irtifakı veya kat mülkiyeti statüsünü koruduğu sürece açılabilir.
Arsa payı düzeltme davasını kim açar?
Arsa payının düzeltilmesi davası, mülkiyet hakkını sonradan elde etmiş olsalar dahi arsa payı hatalı ve eksik yazılmış olan kat mülkiyeti veya kat irtifakı sahipleri, ile bunların mirasçıları tarafından açılabilen bir tespit davasıdır.

Düzenleme ortaklık payı nedir örnek?​

DOP, uygulamaya giren parsellerden miktar üzerinden yapılan bir kesintidir. Bu uygulamada, parselasyondaki DOP oranı, uygulamaya giren parselin yüzölçümüyle çarpılarak DOP kesintisi miktarı bulunur. Örneğin 1.000 m2 yüzölçümlü parselde DOP oranı % 42 ise DOP kesintisi miktarı 420 m2 olur.
 
Geri
Üst