AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Duzeltme isareti nerelerde kullanilir ornek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.675
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Düzeltme işareti nerelerde kullanılır örnek?​

1. Yazılışları bir, anlamları ve okunuşları ayrı olan kelimeleri ayırt etmek için, okunuşları uzun olan ünlülerin üzerine konur:
- adem (yokluk), âdem (insan);
- adet (sayı), âdet (gelenek, alışkanlık);
- alem (bayrak), âlem (dünya, evren);
- alim (her şeyi bilen), âlim (bilgin);
- aşık (eklem kemiği), âşık (vurgun, tutkun);

Düzeltme işareti nedir ve nerelerde kullanılır?​

Düzeltme işareti Türkçe olmayan kelimelerde kullanılan bir işarettir. Bu işaret hem uzatma hem de inceltme görevinde kullanılır. İnceltme görevi sadece “g, k, l” ünsüzleri için; uzatma görevi de “a, i ve u” ünsüzleri için söz konusudur.

Düzeltme işareti nelerdir?​

Düzeltme işareti nelerdir?
Düzeltme işaret (^), bir diğer adıyla şapka işareti farklı görevlerde kullanılan bir işarettir. Noktalama işareti olarak da değerlendirilen bu işaret, normal noktalama işaretlerinden çok farklı görevlere sahiptir. Düzeltme işareti yabancı sözcükleri Türkçe sözcüklerle karıştırmamak adına kullanılan bir işarettir.

Düzeltme işareti neden?​

Yazılışları aynı, anlam ve okunuşları farklı olan kelimeleri birbirinden ayırt etmek için okunuşları uzun olan ünlülerin üzerine düzeltme işareti konur.

Şapkalı a neden kullanılır?​

 (küçüğü â, okunuşu şapkalı a), Türkçedeki yabancı kökenli (özellikle Arapça ve Farsça) sözcüklerin ve eklerin telâffuzunu Türkçeye uyarlamak için kullanılır.  harfiyle başlayan kelimeler de vardır: Âkif, Âdem, âlem, âmâ gibi. Şapkalı a genellikle l, k ve g, h ünsüzlerinden sonra kullanılır.

Den den işareti nedir nerelerde kullanılır?​

Den den işareti nedir nerelerde kullanılır?
Denden işareti, bir noktalama işareti. Bir yazı veya çizelgede alt alta yinelenen sözcük veya sözcük gruplarının yeniden yazılmaması için kullanılır. Metin okunurken, denden işareti yerine, metnin eksiksiz yazıldığı satırda aynı yere denk gelen sözcük veya sözcük grubu getirilir.

Nispeti si ne demek?​

Nispet i’si denen bir ek var, Arapça kökenli kelimelerin sonuna geliyor ve ona aidiyet veriyor. Türkçede bazen “-sel, -sal” ekiyle karşılanıyor. Hukuki – hukuksal, bedenî – bedensel, tarihî – tarihsel gibi. Bu kelimenin Türkçe karşılığı yok,-sel, -sal eklerini de getirip, askersel diyemiyoruz.

Şapkalı i ne anlama gelir?​

Genellikle Arapça ya da Farsça kökenli kelimelerde kullanılır. Şapkalı i veya nispet i’si olarak da adlandırılır. Kök halinde olan kelimelerde daima Î harfi son harf olduğu için, dilimizde Î harfiyle başlayan bir sözcük yoktur.

Şapka işareti nerelerde kullanılır?​

Şapka işareti nerelerde kullanılır?
Şapkalı a genellikle l, k ve g, h ünsüzlerinden sonra kullanılır. Hâlâ, dergâh, rüzgâr, dükkân, kâgir, kâğıt, kâtip, kâr, kâse, kâtip, Mevlâ, hâl, mekân, meselâ, mübâlâğa, mükâfat, mülâkat, müptelâ, şelâle, yâr, istiklâl, Kâbe, duâ, emektâr, Hakkâri gibi.

Şapka ne işe yarar?​

Eski dönemlerde kafayı dış etkenlerden korumak için kullanılsa da son yüz yıllarda daha çok şıklığın göstergesi olarak tercih edilmiştir. Günümüzde de bu iki işlevini yitirmeyen şapka; kafa bölgesini sıcak veya soğuktan korurken, görünüm olarak da bambaşka bir hava katmaktadır.

Den den nasıl kullanılır?​

Den Den nasıl yapılır?​

Den Den nasıl yapılır?
Denden işareti bilgisayar klavyelerinde de kullanılabilmektedir. Bilgisayarda klavye kullanarak denden işareti yapabilmek için klavye üzerindeki tuşların kombinasyonları halinde yapılmak mümkün olurken en kısa yol ise klavyede bulunan shift+2 tuşları çift tırnak işaretini ekrana yansıtmaktadır.
 
Düzeltme işareti, yazılışları birbirine benzeyen ancak anlamları veya okunuşları farklı olan kelimeleri ayırt etmek için kullanılan bir işarettir. Örnek olarak:
- "adem" (yokluk), "âdem" (insan)
- "adet" (sayı), "âdet" (gelenek, alışkanlık)
- "alem" (bayrak), "âlem" (dünya, evren)
- "alim" (her şeyi bilen), "âlim" (bilgin)
- "aşık" (eklem kemiği), "âşık" (vurgun, tutkun)

Düzeltme işareti Türkçe olmayan kelimelerde kullanılır ve hem uzatma hem de inceltme görevini üstlenir. İnceltme görevi sadece "g, k, l" ünsüzleri için; uzatma görevi ise "a, i ve u" ünlüleri için geçerlidir.

Şapkalı "a" harfi genellikle "l, k, g, h" ünsüzlerinden sonra kullanılır ve Türkçedeki yabancı kökenli kelimelerin veya eklerin telaffuzunu Türkçeye uyarlamak amacıyla tercih edilir. Â harfiyle başlayan kelimelere örnek olarak "Âkif", "Âdem", "âlem", "âmâ" verilebilir.

Den den işareti ise bir noktalama işaretidir ve alt alta yinelenen sözcük veya sözcük gruplarının tekrar yazılmamasını sağlar. Denden işaretine bilgisayar klavyelerinde de ulaşmak mümkündür, klavyede "shift+2" tuş kombinasyonu ile çift tırnak işareti ekrana yansıtılabilir.
 
Geri
Üst