AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Duyu butunleme nasil calisilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
59.740
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Duyu bütünleme nasıl çalışılır?​

Evde Yapabileceğiniz Duyu Bütünleme Aktivite Örnekleri
- Küçük pilates topuyla yumuşak yüzeylerde taklalar atma.
- Çarşafın içinde sallanma.
- Yatagın üzerinde zıplama.
- Kendi etrafında ve sizin etrafınızda dönme.
- Yüzüstü karnının altına yumuşak bir top varken kedi gibi dururken bu pozisyonda oyunlar oynama.

Duyusal işlem bozukluğu neden olur?​

Duyusal İşleme Bozukluğu (SPD) bu duyuların hepsini etkileyebilir. SPD duyu organlarımızdan gelen bilginin sinir sistemi tarafından doğru olarak işlenememesinden kaynaklanır. SPD’li kişi ya çevresine karşı aşırı hassastır ya da yeterince hassas değildir.

Duyusal Eksiklik nedir?​

Duyusal Eksiklik nedir?
Duyusal bütünleme bozukluğu, duyular ile algılanan sinyallerin sinir sistemi tarafından normal bir şekilde yorumlanamaması durumudur.

Duyu bütünleme kimler yapabilir?​

Duyu bütünleme kimler yapabilir?
Duyu Bütünleme Terapisini Kimler Uygular? Duyu bütünleme terapisini ergoterapistler veya sertfika almış fizyoterapist, dil konuşma terapistleri tarafında uygulanmaktadır. Ergoterapistler olarak kişi merkezli ve bütüncül uygulamalı bir yaklaşıma inanıyoruz.

Duyusal isleme nedir?​

Vücudun beş duyusuyla aldığımız ve çevremizdeki çevreden edindiğimiz bilgileri yorumlama şeklimize duyusal işleme denir. Vücudumuzun duyuları tek başına çalışmaz. Dünyanın nasıl olduğunu ve ona nasıl uyduğumuzu resmetmek için duyularımız birlikte çalışır.

Otizm duyusal işlem bozukluğu nedir?​

Duyusal İşleme Bozukluğu, sıradan deneyimlere “uygun şekilde” yanıt verememektir. Bu bozukluğa sahip bir kişi, beş duyuyu (görme, işitsel, dokunma, koku ve tat), hareket duyusunu (vestibüler sistem) ve / veya vücudun uzaydaki konumunun farkındalığını (propriyosepsiyon) işlemlemekte zorluk çeker.

Duyu Bütünleme Bozukluğu Tedavi Edilebilir mi?​

Duyu Bütünleme Bozukluğu Tedavi Edilebilir mi?
Aynı zamana idrar kaçırma, yeme problemleri, uyku problemleri, el yazısı sorunları ve ince motor becerileri gerektiren davranış sorunları da duyu bütünleme terapisi ile tedavi edilebilmektedir.

Duyusal problemler nelerdir?​

Duyusal problemler nelerdir?
Yaygın Görülen Duyu Bütünleme Bozuklukları Nelerdir?
- Yavaş cevap verme.
- Dikkat süresinde azalma.
- Uygun ton ve hızda konuşamama.
- Sürekli yorgunluk.
- Gürültülü ortamlarda konsantre olamama, kulak kapama.
- Yanlış sese konsantre olup hedefi şaşırma.
- Hafıza güçlükleri.
- Sese tepki vermeme, sesin yönünü bulamama.

Duyu bütünleme kaç yaşında?​

Duyu bütünleme terapisi 3 ay – 15 yaş arası çocuklara uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra yetişkinlik döneminde de duyusal bütünleme problemleri yaşayan bireylere duyusal bütünleme terapisi uygulanabilir.

Duyu bütünleme terapisi eğitimini kimler alabilir?​

Duyu bütünleme kursuna kimler katılabilir? Bu eğitimi fizyoterapistler, ergoterapistler ve konuşma ve dil terapistleri tarafından uygulanabilir ve eğitimi alınabilir. Aileler terapistlerin eğitim aldığı kursları göz önünde bulundurarak gerekli yardımı alabilirler.
 
Duyu bütünleme, kişinin çevresinden gelen duyusal bilgileri doğru şekilde işleyebilme ve yorumlayabilme yeteneğidir. Bu konuda evde yapılabilecek aktiviteler, duyusal işlem bozukluğunun nedenleri, duyu bütünleme eksikliği, kimlerin duyusal işleme ihtiyaç duyabileceği ve duyusal işlem kavramı gibi konular detaylı bir şekilde ele alınmış. Ayrıca otizm spektrum bozukluğu ve duyusal işlem bozukluğunu da açıklamışsınız. Tedavi yöntemleri, duyu bütünleme bozukluğunun tedavi edilebilirliği ve duyusal problemlerin belirtileri hakkında bilgi vermişsiniz.

Duyu bütünleme terapisinin hangi yaş aralığında uygulanabileceği ve kimlerin bu terapiyi alabileceği de detaylı bir şekilde vurgulanmış. Ergoterapistler, fizyoterapistler ve konuşma-dil terapistlerinin bu terapiyi uygulayabileceği belirtilmiş. Ayrıca, ailelerin de terapistlerin aldığı kursları göz önünde bulundurarak gerekli yardımı alabilecekleri üzerinde durulmuş.

Bu açıklamalarla duyu bütünleme konusuyla ilgili kapsamlı ve detaylı bir bilgi sunulmuş. Eğer daha fazla bilgi veya detayı merak ediyorsanız, konuyu genişletmeye her zaman açığım.
 
Geri
Üst