- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 126.698
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Duyu bütünleme çalışmaları nelerdir?
Duyuların gelişim sırası şöyledir: 1 aydan itibaren birinci düzey primer duyu sistemleri gelişir: Taktil duyu (dokunma), vestibular duyu (denge ve hareket), proprioseptif duyu (vücut pozisyonu), görsel ve işitsel duyular.Duyu bütünleme tedavisi nasıl yapılır?
Duyusal bütünleme terapisi çocuğun ve ihtiyaçlarının önderliğinde yapılmaktadır. Terapi sırasında seanslarda çocuğun ihtiyaç duyduğu düzeydeki duyusal uyaranlar ile donatılmış ya da uyaranlardan arındırılmış oyunlar verilmektedir. Çocuğun seans sırasında sürekli iletişim halinde olması ve sürekli aktif olması sağlanır.Duyu bütünleme terapisi oyunlar eşliğinde sinir sisteminin gelişimini sağlarken; çocuğun, iletişim, duygusal ve fiziksel gelişimi ve öğrenme ile ilgili sorunlarını gidermeyi ya da en aza indirgemeyi hedefler.
Duyu bütünleme nasıl yapılır?
Bu işlem aşağıdaki adımlarla gerçekleşir: Kişinin duyu organları çevreden gelen uyaranları algılar. Elde edilen veriler kişinin merkezi sinir sistemi tarafından işlenir. Beyin, bu bilgilere uygun bir cevap oluşturur. Ardından kişi bu cevaba uygun harekete geçer.
Duyu bütünleme problemi nedir?
Öğrenme güçlüğü olan bireylerin motor ve duyusal problemleri vardır; duyu bilgilerinin algılanması ve bütünleştirilmesinde zorluk çekerler. Duyusal uyaranları bütünleştirememe davranışsal ve öğrenme problemlerine neden olur. Bu durum “Duyu Bütünleme Bozukluğu” olarak tanımlanır.
Duyu bütünleme eksikliği nasıl anlaşılır?
3-5 yaş arası çocuklarda- Tuvalet eğitiminde güçlük yaşama.
- Dokunmaya, koklamaya fazla duyarlı olma veya dokunulduğunun, dürtüldüğünün farkında olmama.
- Kalem kullanmak, düğme iliklemek gibi motor becerilerinde zorluk çekme.
- Elleri boştayken nasıl hareket edeceğini bilememe.
- Yeni motor becerileri öğrenmede güçlük çekme.
Duyu bütünleme bozukluğu nasıl anlaşılır?
Yavaş hareket etme. Hareket ettirildiğinde ağlama, gerginlik. Banyo yapmaktan rahatsız olma ve ağlama. Baş aşağı durmayı tolere edememe.Duyu bütünleme terapisinde çocukların yaşadıkları duyusal tecrübelerin nörofizyolojik adaptasyonu ve çocuğun duruma uygun adaptif cevap açığa çıkarması sağlanır. Bu sayede çocuğun çevresiyle olan sosyal, duygusal ve fiziksel etkileşimine pozitif yansır. Böylece çocuk dış dünyadan gelen duyu bilgilerine adapte olur.