Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Duygusal zekanin islevleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.539
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Duygusal zekanın işlevleri nelerdir?​

Duygusal Zeka Özellikleri Nelerdir?
- Kendini tanıma; duygusal zekası yüksek olan insanlar, duygu ve düşüncelerinin, tercihlerinin, eğilimlerinin, zayıf ve güçlü yönlerinin farkındadırlar.
- Duygularını kontrol edebilme; duygusal zekası yüksek olan insanlar anlık başarılardan ve hazlardan uzak durmayı bilir.

Duygusal zeka yöneticiler için neden önemlidir?​

Kendini bilen ve duygusal açıdan zeki bir yönetici, zamanlarını doğru bir şekilde planlayarak ve herhangi bir zaman süresinden önce işi iyi halledecektir. Öz-yönetim, yıkıcı dürtüleri ve ruh hallerini kontrol etme ve yönlendirme yeteneğidir.

Iş hayatında duygusal zekanın IKY açısından önemi nedir?​

Iş hayatında duygusal zekanın IKY açısından önemi nedir?
Etkili iletişim, motivasyon, özgüven, karar verme yetisi, empati gibi iş hayatında başarı getiren liderlik özellikleri, duygusal zekâsı yüksek kişilerde daha fazladır. İş yaşamında, teknik bilgiden ziyade bu duygusal zekâ becerilerine sahip olmak; kişinin mesleki performansını ve başarısını olumlu yönde etkilemektedir.

Duygusal zeka Aykü den önemli midir?​

Duygusal Zeka-Neden IQ’dan Daha Önemli Kitap Açıklaması Daniel Goleman, psikoloji alanında çığır açan bu kitabında, ‘EQ’nun ‘IQ’dan daha önemli olduğunu kanıtlıyor. ‘Duygusal zeka’yı, özbilinç, azim, dürtülerini frenleme, başkalarının duygularını paylaşabilme gibi özellikleri içeren bir zeka olarak tanımlıyor.

Iş hayatında duygular neden önemlidir?​

Çünkü duygusal zekayı etkin bir şekilde kullanan bireylerin, diğerlerine göre iş hayatında 43 kat daha başarılı olduğu saptandı. 💡 Duygular insanları, insanlar performansı harekete geçirir. Ve mantık, duyguyla harmanlandığında anlamlı sonuçlar doğurur.

Duygusal zeka mı mantıksal zeka mı?​

Duygusal zeka mı mantıksal zeka mı?
Duygusal zeka ( EQ ), insanların birbiriyle uyum sağlamasına yardımcı olan becerilerdir. Mantıksal zeka (İQ ) ise, akademik becerileri kapsar. Bu iki yetenek de insanda var olan, birbirini destekleyen ve biri diğerinin yardımcısı olan yeteneklerdir.
 
Duygusal zekanın işlevlerinden bahsedildiği yazılara göz attığımızda şunları görebiliriz:

1. **Kendini Tanıma:** Duygusal zekası yüksek olan insanlar, duygu ve düşüncelerinin, tercihlerinin, eğilimlerinin, zayıf ve güçlü yönlerinin farkındadırlar. Bu durum, kişinin kendi iç dünyasını anlayarak kendini daha iyi ifade etmesine yardımcı olur.

2. **Duygularını Kontrol Edebilme:** Duygusal zekası yüksek olan insanlar anlık başarılardan ve hazlardan uzak durmayı bilirler. Bu durum, kişinin duygularını dengeleyebilmesini ve daha objektif kararlar almasını sağlar.

Duygusal zekanın işlevleri bağlamında, iş hayatında duygusal zekanın yöneticiler için ve İnsan Kaynakları yönetimi açısından neden önemli olduğuna ilişkin temel noktalar şunlardır:

1. **Yöneticiler İçin Önemi:** Duygusal zekası yüksek bir yönetici, kendini yönetebilme becerisine sahiptir. Bu durum, yöneticinin zamanı doğru planlamasını, duygularını kontrol ederek kriz anlarında sakin kalabilmesini ve ekibini yönlendirebilmesini sağlar. Ayrıca, duygusal zekası yüksek olan yöneticiler, çalışanlarıyla daha iyi iletişim kurabilir ve ekibin motivasyonunu yüksek tutabilir.

2. **İKY Açısından Önemi:** İK yönetimi açısından, duygusal zekası yüksek çalışanlar, etkili iletişim, motivasyon, özgüven, karar verme yetisi ve empati gibi önemli liderlik özelliklerine sahip olurlar. Bu özellikler sayesinde çalışanlar, zorluklarla başa çıkabilir, takım çalışması ve işbirliği geliştirilebilir. İş hayatında başarı için teknik bilginin yanı sıra bu duygusal zeka becerilerine sahip olmak da büyük önem taşır.

Duygusal zeka ve zeka türleri arasında kıyaslama yapıldığında, her ikisinin de farklı önemli rolleri olduğu görülür. Duygusal zeka (EQ) ve mantıksal zeka (IQ) birbirini destekleyen yeteneklerdir ve birlikte insanın yaşamında dengeli bir şekilde kullanıldığında başarının daha da arttığı bilinmektedir.
 
Geri
Üst