- Konu Yazar
- #1
Duygu aktarımı nedir psikoloji?
Transferans (Aktarım): Bireyin çocukluk çağında kendisi için önemli kişilerle yaşamış olduğu duygu ve tutumları, şimdi ilişki kurduğu önemli kişi ya da kişiler ile ilişkisinde yaşaması; bu kişilere kendi çocukluğundaki algı ve duygulara göre tepkiler göstermesidir.Karşı aktarım nasıl anlaşılır?
Duyguların aktarıldığı kişiye karşı terapistin hissettikleri ise karşı aktarım olarak nitelendirilebilir. Aktarım ve karşı aktarım çok çeşitli bağlam ve perspektiften ele alınabilir ve çoğul faktörlerle izah edilebilir.Karşıt aktarım ilişkisi nedir?
Karşıt aktarım ilişkisi nedir?Karşıt aktarım; uzmanın danışana karşı hissettiği tüm duygusal tepkileri, psikanalitik kurama göre ise yalnızca bilinçdışından kaynaklanan tepkilerdi içerir. Sigmund Freud’a göre karşıt aktarım, terapistin hastasına yardım etme kapasitesini azaltan, engel olan bir kavramdır.
Transferans ve kontr transferans nedir?
Transferans ve kontr transferans nedir?Kontr- transferans yani karşı aktarım ise danışmanın, danışana karşı bilinçdışından kaynaklanan duygusal tepkileri ve davranışları içermesidir. Danışmanlar, ne kadar profesyonel, farkındalık sahibi olsalar da bazen bilinçsiz şekilde bu durumu yaşayabilmektedirler.
Transferans ve karşıt transferans nedir?
Bireyi geçmişten tamamen bağımsız değerlendiremeyeceğimizi ve bu yüzden de transferansa çalışmamız gerektiği belirtilir. Diğer bir kavram olan karşıt transferans, terapistlerin kendi çarpıtmalarını, duygularını uygun olmayan bir şekilde ifade etmesidir.Transference Countertransference nedir?
aynısının terapist/yardımcının anlaması ve çözümlemesiyle olumlu bilgiye çevrilmek üzere hasta/danışanın ruhunda oluşanına aktarım deniyor. bunu da güdüleyen hastanın geçmiş yaşantıları ve iletişim örüntüsünün her yeni ilişkisinde yeniden sahnelenme ve ortaya çıkma eğilimi.Karşıt transfer ne demek?
Karşıt transfer ne demek?Diğer bir kavram olan karşıt transferans, terapistlerin kendi çarpıtmalarını, duygularını uygun olmayan bir şekilde ifade etmesidir. Terapistler, ne kadar profesyonel, farkındalık sahibi olsalar da bazen bilinçsiz şekilde bu durumu yaşayabilirler.