AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dusunuyorum oyleyse varim ne anlama gelir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Düşünüyorum öyleyse varım ne anlama gelir?​

“Düşünüyorum öyleyse varım” Rene Descartes’in metafizik felsefesinin ilk ilkesidir. Kartezyen kuşku yönteminin temelini oluşturur. Adı geçen metafizik ilke, “Düşünmek erdemdir; insan düşündüğü sürece insan olma niteliğini kazanır; varoluşumun bir anlam kazanabilmesi için düşünmem gerekir” anlamında kullanılmaktadır.

Vivo Ergo Cogito ne demek?​

Bu çalışma, Kartezyen “cogito ergo sum” (düşünüyorum; öyleyse varım) vecizesi ile özetlenebilecek modernist düşünceden, modernizmin ilk büyük Page 3 Yıldırım 157 sorgulayıcılarından olan Nietzche’nin “vivo ergo sum” (yaşıyorum; öyleyse varım) vecizesi ile kısaca ifade edilebilecek olan postmodern düşünceye doğru olan …
Cogito ergo sum hangi dil?
Cogito, ergo sum René Descartes’ın Latince felsefi önerisi genellikle ” Bence düşünüyorum ” diye İngilizce’ye çevrildi. İfade aslen Fransızca olarak göründü je pense , donc je suis Yöntemin Söyleminde, Latin’den daha geniş bir kitleye ulaşmak için izin vermişti.

Düşünüyorum o halde varım sözünden hareketle neye ulaşılabilir?​

Descartes’ın bu cümlelerine dayanarak, onun temel argümanı olan “Cogito ergo sum (Düşünüyorum, o halde varım).” argümanına ulaşmak mümkündür. Bu cümlelerden düşünmenin, var olmanın ön koşulu olduğu sonucu çıkarılabilmektedir. Bu sebepten ötürü, insanın özü düşünmektir dersek yanlış olmaz.

Düşünüyorum o halde varım diyen filozof ne demek istemiştir?​

‘Kuşku etmek düşünmektir’ şeklinde bir çıkarımda bulunan Descartes, varlığı kesin olan tek şey düşünmek ise, düşünebilen bir yaratık olarak şüphe götürmez tek gerçeğin ‘varlığımız’ olduğunu belirtmiş ve tümevarımsal bu bilgi kanununu, ‘Düşünüyorum, o hâlde varım’ (Cogito, ergo sum; je pense, donj je suis) şeklindeki …
Ago Ergo Cogito ne demek?
“Cogito, ergo sum” (Türkçe: Düşünüyorum, öyleyse varım) René Descartes’ın Batı rasyonalizminin kurucu elementi olan felsefi sözüdür.

Geri