Dusunurlere gore devlet nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
235.369
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Düşünürlere göre devlet nedir?​

Devlet ve İnsan Platon, devleti başka deyişle toplumu doğal olan iş bölümüne dayandırmıştır. Devleti canlı bir organizma gibi düşünmektedir. Ona göre devletin her organı ancak bütün yapı içinde yaşamını sürdürebilecektir. Bu nedenle birey toplum dışında var olamayacak; toplum da bireylerle var olacaktır.
Ideal devlet anlayışı nasıl olmalı?
Devlet, insanlar arasında cinsiyet, ırk, din, dil, etnik köken farkı gözetmeyen bir kurum olmalıdır. Bir ülkedeki tüm dinlere, dillere, ırklara ve kültürlere aynı ölçüde saygı duyulmalı ve eşit davranılmalıdır. İdeal devletin bu boyutunu, Çoğulcu (Plüralist) Devlet olarak adlandırabiliriz.
Farabi’ye göre devlet nedir?
Farabi’nin ideal devleti için sonuç olarak kısaca özetlemek gerekirse şöyle diyebiliriz : İhtiyaçlarını gidererek mükemmelliğe ulaşmak üzere ve yardımlaşmak için bir araya gelmiş insanlar toplumu oluştururlar. En önemlisi bu toplumda tek bir amaç vardır, o da mutluluğa ulaşmaktır.

Insanlar neden devlet kurar?​

Rousseau, bu durumu “Yaratıcı’nın elinden çıktığında her şey iyidir. Her şey insanların elinde bozulur,” sözleriyle açıklamıştır. Rousseau’nun teorisine göre bozulan düzene karşı toplumdaki insanlar sosyal bir heyet oluşturarak ortak bir varlık meydana getirmişler ve bu varlığa da devlet adını vermişlerdir.
Aristotelesçi devlet ne demek?
Aristoteles; ideal devlet olarak adlandırdığı yönetim şeklinde, homojen bir toplum yapısı çizen düşünür, aşırı zengin ve aşırı yoksulluğun olmadığı orta halli sınıfın oluşturduğu, eşit haklara sahip ve herkesin söz sahibi olduğu yönetime işaret etmektedir (Şenel,2002:175).
Felsefe de devlet nedir?
“Toprak bütünlüğüne bağlı olarak siyasal bakımdan örgütlenmiş millet veya milletler topluluğunun oluşturduğu tüzel varlık[1]” veya “niteliklerinden biri bazen egemenlik kavramıyla dile getirilen bir toplumu oluşturan insan bireylerinin üzerinde ve onlardan üstün bir varlık[2]” günümüzdeki devlet tanımlarındandır.
Devlet, toprak bütünlüğüne bağlı olarak siyasal bakımdan örgütlenmiş millet veya milletler topluluğunun oluşturduğu tüzel varlıktır. Devlet siyasal bir birliktir. Bunun için her şeyden önce devleti kuran bireyler arasında kültürel bir birlik lazımdır.
En iyi yönetim biçimi nedir felsefe?
Aristoteles’e göre iyi yönetimler; monarşi, aristokrasi ve cumhuriyet’tir. Ancak bu iyi yönetim biçimleri mutlak değildir. Bunlar zamanla yozlaşarak her birinin bozulmuş bir hali olan kötü yönetimlere yani; tİranlık, oligarşi ve demokrasi’ye dönüşürler.
Farabi bilgi anlayışı nedir?
Farabi’nin bilgi felsefesinin en önemli kısmını mantık felsefesi oluşturur. Farabi’ye göre varlıklar dünyası ile düşünceler dünyası arasında uyum sağlanabilir ve bunu sağlayabilmek için mantık sanatının sağlayacağı bir zihin eğitimi gereklidir.

Devletin temel amacı nedir?​

Devletin temel amaç ve görevleri, Türk Milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk Devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan …
Organizmacı devlet anlayışı nedir?
devletin biyolojik bir yapıya benzer nitelikleri olduğunu ileri süren kuram. bu kurama göre devlet yaşayan bir organizmadır. biyolojik teori olarak da bilinir. bu kuramcılara göre devlet, aynı bir canlının vücudunda olduğu gibi devletin organlarının bulunduğu ve bu organların hepsinin ayrı işlevleri olduğunu savunur.
Aristoteles yönetimleri kaça ayırır?
aristoteles’in bu kategorilemesinden sonra birtakım diğer düşünürler de iyi ve kötü yönetim biçimleri tanımlamışlardır. özellikle polybios’un iyi yönetim biçimleri olarak monarşi-aristokrasi-demokrasi olarak tanımlamış bunların yozlaşmış versiyonlarının ise tirani-oligarşi-demagoji şeklinde sınıflandırmıştır.

Locke’un devlet anlayışı nedir?​

Locke, devlet içerisinde yasama, yürütme ve konfederatif güç ismini verdiği üç ana gücün varlığından söz eder. Yasama gücünün kanunları yaptığını, yürütme gücünün bu kanunları uyguladığını, konfederatif gücün ise diğer devletlerle olan ilişkileri sağladığını söyler.
Devlet nedir hangi felsefe disipliniyle ilgilidir?
Siyaset felsefesi, devlet, hükûmet, siyaset, özgürlük, mülkiyet, meşruiyet, haklar, hukuk gibi konular hakkındaki, bu kavramlar nedir, neden ihtiyaç vardır, bir hükûmeti ne meşru kılar, devlet hangi özgürlükleri ve hakları neden korumalıdır, hangi biçimde kurumsallaşmalıdır, kanun nedir, vatandaşın devlete karşı …
 
Geri
Üst