Dusunurlere gore adalet nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
223.273
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Düşünürlere göre adalet nedir?​

Herkese kendine uygun düşeni, kendi hakkı olanı verme, doğruluk. Felsefe terimi olarak: doğrunun, hakkın korunması; doğru olmanın öz belirtisi. 1. Platon ve Aristoteles’ten beri, herkese kendine uygun düşeni, kendi hakkı olanı verme demek olan bir ana erdem.

Hak ve adalet aynı şey mi?​

Adalet ise insanların hak ettiklerini elde etmeleridir. Bu nedenle eşitlik ve adalet aynı şey değildir. Adalet insanın hak ettiği, eşitlik ise bir durum karşısında durulan pozisyondur.
Mutlak adalet, insanüstü varlığın, yani özellikleri ve işlev- leri, tanımı gereği insanın idrakine açık olmayan Tanrı’nın zorunlu bir özelliği ve onun gerçekleştirilmesi de Tanrı’nın zorunlu bir işlevidir.
Adalet nedir ödev?
Adalet, hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesi anlamına gelir. Haklı ile haksızın ayırt edilmesi adaletle sağlanır. Bu anlamda herhangi bir durumun adil (adaletli) olup olmadığından söz edilebilir. Adalet kavramı temelde hukuk kurallarına uygunluğu içerir.
Adalet değeri ne demek?
Adalet, doğru davranmak, insaflı, doğru, eşit olmak, eşit tutmak, zulmetmekten uzak olmak, her şeye tam hakkını vermek, hakkınca düzeltmek, kararlı ve ölçülü olmak, her şeyi yerli yerinde ve gereğince yapmak, istikamet ve hakkaniyet üzerinde olmaktır.

Adalet neye benzer?​

ADALET; haklılık, hakka uygunluk, karşılıklı menfaatler arasında eşitlik, denklik, orantılılık olarak tanımlanmıştır. Adalet sözcüğünün etik ve hukuki anlamı, dürüstlük, hakkaniyet ve eşitlik olarak kullanılır. Adalet ve eşitlik, adalet ve iyilik hem farklı ve hem de benzer kavramlar olarak yorumlanmıştır.

Nisbi Adalet nedir?​

Nispi hak kavramında bahsedilen husus ise bu hakkın yalnızca belirli bir kişiye veya belirli kişilere karşı ileri sürülebilecek özel bir hak olmasıdır. Yani bu hak herkese karşı ileri sürülemez. Hak sahibine, diğer kişiden belirli bir şekilde hareket etmesini, yani bir şey verme veya yapma veya yapmama yetkisini verir.
adil-i mutlak / âdil-i mutlak / عَادِلِ مُطْلَقْ Sınırsız adâlet sahibi Allah.
Aristo’ya göre adalet kaça ayrılır?
Aristoteles iki tür adaletten bahseder. Bunlardan ilki paylaştırıcı adalettir. Bunun ölçütü geometrik bir yöntemle hakkın ve onurun bireysel çabaya göre dağıtılmasıdır. İkinci adalet türü düzeltici adalettir.
 
Geri
Üst