AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dusmelere neden olabilecek bireysel risk faktorleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Düşmelere neden olabilecek bireysel risk faktörleri nelerdir?​

Sonuç: Araştırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda 65 ve üzeri yaş, erkek cinsiyet, kronik hastalık, riskli ilaç kullanımı, düşme öyküsü, görme ve işitme bozukluğu, uygun olmayan terlik (ayakkabı) kullanımı ile yatak yüksekliğinin düşmelere neden olabilecek risk faktörleri arasında olduğu belirlenmiştir.

Düşme riski Hangi ölçekle değerlendirilir?​

Yetişkin hastalara ”İtaki II Düşme Riski Ölçeği”, çocuk hastalara ”Harizmi II Düşme Riski Ölçeği” kullanılır. 5.2. Düşme riski değerlendirmesi sorumluları: Yatan hastalar, günübirlik işlem yapılan hastalar ve acil müşahade hastalarında bölüme kabul eden hemşire, paramedik, acil tıp teknisyeni vb. tarafından yapılır …
Düşme riski olan hastalara ne yapılır?
Destekli yürüyebilen hastalarda tekerlekli sandalye, baston ya da koltuk değneği kolay ulaşabileceği şekilde yerleştirilmelidir. Yeterli aydınlatma sağlanmalı. Zemin, merdiven basamakları vb. yerler kaymaya neden olmayacak şekilde düzenlenmelidir. Koridorlarda hastanın yürürken tutabileceği bantlar olmalıdır.

Düşme nedenleri neler olabilir?​

Ateşli bir hastalık, sıvı kaybı, kalp ritm bozukluğu, yeni başlanan bir ilaç, çevredeki değişiklikler ve elverişsiz yürüme yüzeyi düşmede etken olabilir. Gereğinden fazla atak davranışlar da sorumlu olabilir. bozulmalar düşme ile ilişkili olabilir. Çeşitli sinir sistemi hastalıklarında düşmeler daha sık olmaktadır.

Düşme riski ölçekleri hangi durumlarda kullanılır?​

Hastanelerde, erişkin yaş grubundaki hastalarda düşme riskinin değerlendirilmesi amacıyla, İtakî II Düşme Riski Ölçeği kullanılabileceği gibi uluslararası kabul görmüş diğer ölçekler de kullanılabilir.
Düşme riski değerlendirmesi nasıl yapılır?
Düşme riski değerlendirme ölçekleri hastanın yaşı dikkate alınarak uygun form üzerinde işaretlenir ve hastanın düşük veya yüksek düşme riski taşıyıp taşımadığı saptanır. Düşmelerin önlenmesine yönelik alınacak önlemler hastada var olan risk faktörlerine göre belirlenir.

Düşme riski yüksek hasta nedir?​

Düşme riski açısından özellikli hastalığı/semptomu var, risk faktörü 15 puan olarak değerlendirilir. Diğer risk faktörleri 5 puan olarak değerlendirilir.¬ Yüksek Risk: Toplam puanı 15 ve üstünde olan hastalar yüksek riskli kabul edilir ve bu hastalarda Dört¬ Yapraklı Yonca figürü kullanılmalıdır.

Düşme riski figürü nedir?​

Yüksek riskli hastaları ayırt etmek ve gerekli önlemleri almak için, düşme riski yüksek hastalarda “Dört Yapraklı Yeşil Yonca” figürü kullanılır. Dört Yapraklı Yeşil Yonca” figürü hastanın bulunduğu ünit / yatak başına asılır.
Düşmeye neden olan çevresel faktörler?
Düşme nedenleri kişiye özel olabileceği gibi çevresel faktörler de düşmeyi kolaylaştırabilmektedir. Yaşlanma ile kas gücünün azalması, yürüme bozuklukları, görme bozukluğu, dengesizlik gibi kişisel faktörler yanında, kötü aydınlatma, kaygan zemin ve merdivenler gibi çevresel faktörler de düşmeye zemin hazırlamaktadır.

Yaşlılarda düşme tipleri nelerdir?​

Düşmeye bağlı olarak en yüksek ölüm ve yeti kaybı yaşlı grupta bildirilmektedir. 75 yaş üzerindeki nüfusun üçte biri yılda en az bir kez düşmektedir. Genel olarak düşmeler; senkop (bilinç kaybı), serebrovaskuler olay (beyin damarlarında tıkanma veya kanama) veya bir nöbet sonrası ortaya çıkmaktadır.

Hangi yaşlı daha sık düşer?​

Düşme riski yaş ile birlikte artar. Altmış beş yaş üzerindekilerin üçte biri yılda en az bir kez, yarısı ise daha da sık düşer.
 
Geri
Üst