Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Durustluk kurali ne zaman uygulanmaz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dürüstlük kuralı ne zaman uygulanmaz?​

Eğer kişinin hukuk düzenince tanınmış bir hakkı yoksa yapmış olduğu fiiller dürüstlük kuralına aykırılık teşkil eder. Kişi dürüstlük kuralı çerçevesinde haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken hak sahibi olması gerekir, sahibi olmadığı hakkı kullanamayacaktır.

Iyiniyet kuralı nedir?​

İyiniyet kavramı: Bir hukuki etkinin, sonucun meydana gelmesinde, gereken tüm özen gösterildiği halde, buna ait bir engeli bilmemeyi ve bilebilecek durumda olmamayı ifade eder. Hukuki eksikliklere rağmen, bu eksikliklerin farkında olmamaktır.
Iyiniyet kuralı hangi durumlarda uygulanır?
İyiniyetin, hukuk kuralına uyulmaması durumunda kişiye yaptırım olarak ortaya çıkabilecek sonuçların doğmasına veya daha hafif bir sonucun veya yaptırımın uygulanmasına neden olur. Bu kapsamda iyiniyet hakların doğumunda ve kazanılmasında temel ilke olarak kabul edilmektedir.
Dürüstlük kuralı nedir örnek?
”Herkes, haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır. Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz.” Dürüstlük: Orta zekalı ve orta ahlakta birinin göstermesi gereken hal ve tavırdır.

Dürüstlük kuralı sözleşmenin hangi aşamasında yoktur?​

Taraflar bir hukuki işlemi, örneğin bir sözleşmeyi yaparlerken esaslı (birincil) noktalarda uyuşmalıdırlar. Bu uyuşma olmaz ise dürüstlük ya da benzeri bir kavram ile sözleşme tamamlanamaz; Örneğin bir ressamın tablosu için fiyat biçmesi sırasında ondan dürüst olması beklenilemez.

Dürüstlük kuralını hakim resen dikkate alır mı?​

Dürüstlük kuralına aykırı, hakkın kötüye kullanılması oluşturan davranışı tespit eden mahkeme, davacı ya da davalı tarafından ileri sürülmemiş olsa bile, re’sen bunu dikkate almalıdır.
Hüsnüniyet hukukta ne demek?
hüsnüniyet:saflık hali. bir kimsenin bir konu hakkında yanlış bilgiye sahip olması ya da bilgisiz olması sonucu hatalarının mazur görülmesi.
TMK Madde 3 nedir?
Madde 3 – Kanunun iyiniyete hukukî bir sonuç bağladığı durumlarda, asıl olan iyiniyetin varlığıdır. Ancak, durumun gereklerine göre kendisinden beklenen özeni göstermeyen kimse iyiniyet iddiasında bulunamaz.
Medeni Kanun’daki düzenlemeden de anlaşıldığı üzere kural olarak iyiniyetin hukuki sonucun doğduğu anda aranması gerekmektedir. Medeni Kanun kişide iyiniyetin varlığını kabul etmekte olup buna ‘İyiniyet Karinesi’ denilmektedir. Dolayısıyla kişinin iyiniyetli olmadığı karşı tarafça ispatlanmalıdır.
Araştırmalarda dürüstlük ilkeleri Güvenilirlik, dürüstlük, saygı ve hesap verebilirlik olarak dört ana başlıktan oluşmaktadır.
Dürüst davranma ilkesi nedir?
Dürüst davranma “bir hak sahibinin hakkını kullanırken veya bir borçlunun borcunu yerine getirirken iyi ve doğru hareket etmesi yani dürüst, namuslu, makul, fiilinin neticesini bilen, orta zekalı her insanın benzer hadiselerde takip edecek olduğu yolda hareket etmesi” anlamındadır.
Dürüstlük kuralları nelerdir?
Dürüstlük Kuralı, dürüst, namuslu ve makul kimselerin toplum içerisinde geçerli ahlaka, güvene ve dürüstlüğe dayalı olarak gerçekleştirdikleri davranışları sonunda meydana gelmiş ve herkesce belirlenen kuralların bütünüdür.

Sözleşme yapma hakkı hangi hallerde kötüye kullanılır?​

kötüye kullanımının varlığı, genel olarak bir hakkın amacı dışında kul- lanıldığı, bu kullanımdan hak sahibinin hiç menfaatinin bulunmadığı ya da çok az menfaatinin bulunduğu hallerde söz konusu olur.

Hakkın kötüye kullanılması resen dikkate alınır mı?​

Diğer bir ifade ile bu yasak, “Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz.” ifadesinden anlaşılacağı gibi emredicidir. Yani aksi taraflarca kararlaştırılamaz. Aksi tavır hakim tarafından re’sen (kendiliğinden) dikkate alınır.
 
Geri
Üst