AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Durum bildiren nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Durum bildiren nedir?​

Anlatılan olayın bir anda, hemen, pat diye olmaması; belirli aşamalardan, durumlardan geçerek YAVAŞ YAVAŞ, AŞAMA AŞAMA gerçekleştiği cümlelere aşamalı durum bildiren cümle denir. Bir olayın veya durumun giderek değiştiğini bildiren cümlelerdir.

Aşamalı bir durum nedir örnek?​

“Aşamalı bir durum” anlatan cümlelerde genellikle “giderek, gittikçe, her geçen gün, günden güne…” gibi sözler yer alır. Örnek Cümleler: * Hasta çocuk, her geçen gün biraz daha iyileşiyor, çevresindekilerle şakalaşıyordu. * Havalar gittikçe soğuyor, göçmen kuşlar başka diyarlara kanat çırpıyordu.
Paragrafta aşamalı durum ne demek?​
Bir durumun, bir olgunun ya da bir olayın olumlu veya olumsuz yöndeki gelişimini belirli bir süreç içindeki haline aşamalı durum denir. Aşamalı durumda ifade edilen olay ya da olgunun süreç sonucunda sona ermesi anlatılır. Bu sona erme hali değişik biçimlerde ifade edilebilir.

Gerçekleşmemiş beklenti nedir örnek?​

Gerçekleşmemiş beklenti nedir örnek?
Gelgelelim izleyicinin teveccühü beklenilen kadar yüksek olmayınca film sınıfta kalır. Bunun üzerine yönetmen “Filmin bir anda gündeme oturmasını, gişe rekorları kırmasını bekliyordum.” cümlesini kurar. Yönetmenin beklentileri boşa çıkmış, hayalleri suya düşmüştür. Yani beklentileri gerçekleşmemiştir.

Aşamalı durum nedir 8 sınıf?​

Aşamalı durum nedir 8 sınıf?

Gerçekleşmemiş bir beklenti nedir?​

Bazen de hayatımızdaki bazı olayların nasıl gerçekleşeceği ile ilgili olumlu tahminlerde bulunuruz. Meydana geldiğinde mutlu olacağımıza inandığımız bazı durumlara dair beklentilerimiz olur. İşte bu beklentiler, istenilen şekilde sonuçlanmadığında bu “gerçekleşmemiş beklenti” adını alır.

Bir cümlenin soru cümlesi olduğunu nasıl anlarız?​

Soru anlamı taşıyan ve karşı taraftan bilgi almak için kurulan cümlelere soru cümlesi denir. Bu cümlelerin sonunda yer alan fiillerin sonuna (-mı, -mi, -mısın, -misin) eklerinden biri getirilir. Bunun dışında soru cümlelerinde ”nasıl, ne zaman, niçin” gibi soru zarfları da kullanılır.
 
Durum bildiren cümleler, anlatılan olayın bir anda olmadığını, belirli aşamalardan geçerek yavaş yavaş gerçekleştiğini ifade eden cümlelerdir. Bu tür cümlelerde genellikle olayın veya durumun giderek değiştiğini belirten kelimeler kullanılır. Örnek olarak, "Hasta çocuk, her geçen gün biraz daha iyileşiyor, çevresindekilerle şakalaşıyordu" ve "Havalar gittikçe soğuyor, göçmen kuşlar başka diyarlara kanat çırpıyordu" gibi cümleler aşamalı durumu anlatmaktadır.

Aşamalı durum, bir durumun, olayın veya olgunun olumlu veya olumsuz yöndeki gelişimini belirli bir süreç içindeki haline denir. Bu tür durumlarda olayın süreç sonucunda sonlanması anlatılır. Örneğin, bir hastanın iyileşme süreci, mevsimlerin değişimi gibi durumlar aşamalı duruma örnek olarak gösterilebilir.

Gerçekleşmemiş beklenti ise, beklenilen bir durum veya olayın gerçekleşmemesi durumunu ifade etmektedir. Örneğin, bir yönetmenin filminden yüksek bir başarı beklemesine rağmen bu beklentilerin karşılanmaması durumu bir gerçekleşmemiş beklenti örneğidir.

Bir cümlenin soru cümlesi olduğunu anlamak için, cümlede karşı taraftan bilgi almak amacıyla sorulan soruların bulunması önemlidir. Soru cümlelerinde genellikle fiilin sonuna uygun ekler getirilir veya "nasıl, ne zaman, niçin" gibi soru zarfları kullanılır. Bu yapılar cümleyi bir soru cümlesi haline getirir.
 
Geri
Üst