- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Durma kararı bir hüküm müdür?
Durma kararı, her ne kadar CMK’nın 223. maddesinde hüküm çeşitleriyle birlikte düzenleme altına alınmış olsa da bir hüküm (son karar) çeşidi değildir. Çünkü uyuşmazlığı çözmez ve kovuşturma şartı gerçekleştiğinde muhakeme kaldığı yerden devam eder.Durma kararı ne zaman verilir?
* Güvenlik tedbirine hükmedilmesi kararı. Derhal beraat kararının alınacağı drumlarda durma kararı verilememektedir. Kovuşturma aşamasında yer alan her durumda durma kararı verilebilmektedir. Bazı hükümlere baktığımızda ise yargılamanın sonu beklenmek zorunda değildir, bazı durumlarda yargılama sonu beklenmektedir.Sanık hakkında düşme kararı nedir?
Sanık hakkında düşme kararı nedir?Düşme kararı, CMK 223/8. maddesinde sayılan hüküm çeşitlerinden biridir. Genel olarak TCK’da öngörülen düşme sebeplerinin var olması veya soruşturma veya kovuşturma şartının gerçekleşmemiş olması hallerinde düşme kararı verilir.
Hüküm çeşitleri nelerdir?
Hüküm çeşitleri nelerdir?CMK’daki Hüküm Çeşitleri Nelerdir?
- Beraat,
- Ceza Verilmesine Yer Olmadığı,
- Mahkûmiyet,
- Güvenlik Tedbirine Hükmedilmesi,
- Davanın Reddi,
- Davanın Düşmesi,
Cezalandırılmasına karar verilmesi ne demek?
Mahkumiyet kararı, sanığa isnat edilen suçun ispatlanmmış olması nedeniyle verilen bir hüküm çeşididir. Mahkumiyet hükmü, sanığın hapis veya adli para cezasıyla cezalandırıldığı anlamına gelir. Duruşmanın sona erdiği açıklandıktan sonra hüküm verilir (CMK m.223/1).Davanın durması kararı nedir?
Durma Kararı Nedir? (CMK 223/8) Ceza hukukunda durma kararı; soruşturmanın veya kovuşturmanın yapılması şarta bağlı tutulmuş olup da şartın henüz gerçekleşmediği anlaşılırsa, gerçekleşmesini beklemek üzere mahkeme tarafından verilen bir ara karardır.Mahkemede nasıl beraat edilir?
Mahkemede nasıl beraat edilir?223/2 gereği aşağıdaki 5 gerekçeden herhangi birisiyle derhal beraat kararı verilebilir:
- İsnat edilen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması,
- İsnat edilen suçun sanık tarafından işlenmediğinin sabit olması,
- İsnat edilen suç açısından failin kast veya taksirinin bulunmaması,
Şüphelinin ölümü davayı düşürür mü?
Şüphelinin ölümü davayı düşürür mü?(1) Sanığın ölümü halinde kamu davasının düşürülmesine karar verilir. Ancak, niteliği itibarıyla müsadereye tabi eşya ve maddi menfaatler hakkında davaya devam olunarak bunların müsaderesine hükmolunabilir.
Ceza davasının düşmesi ne demek?
Ceza hukukunda davanın düşmesi, TCK’da öngörülen düşme sebeplerinin varlığı ya da soruşturma veya kovuşturma şartının gerçekleşmeyeceğinin anlaşılması hallerinde ceza mahkemesi tarafından verilen bir hüküm çeşididir.Hüküm kaça ayrılır?
Buna göre mükellefin fiillerinin sıfatı olan hükümler işleniş maksatlarına göre dünyevî ve uhrevî olmak üzere iki kısma ayrılır.Hükümde bulunması gereken unsurlar nelerdir?
Hükümde bulunması gereken unsurlar nelerdir?1) 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 230 ve 232. maddeleri uyarınca, yine 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 223. maddesine göre verilen kararın ne olduğu açıklanmalıdır….Hüküm şu bölümlerden oluşur:
- Başlık,
- Sorun,
- Gerekçe,
- Sonuç.
Nihai karar verildikten sonra ne olur?
Nihai karar verildikten sonra ne olur?Nihai karar verilmesi, artık davanın kesin olarak sonuçlandığını gösterir. Dava dosyasına bir karar verildiğini ve bu kararın hiç bir şekilde değiştirilemeyeceğini bildirir. Bu kararın kaydedilme durumu ise, verilen kararın kaydedildiğini gösterir.