Durak nedir nasil bulunur?

Editör

Yeni Üye

Durak nedir nasıl bulunur?​

Hece ölçüsünde kalıbı dizelerdeki hecelerin sayısı belirler. Her dizesinde 11 hece bulunan bir şiirin kalıbı “11’li hece ölçüsü” olarak gösterilir. Bir hecenin belli bölümlere ayrılmasına “durgulanma”, bu bölümlerin okuma sırasında hafifçe durularak vurgulanan yerlerine de “durak” denir.

Durak nedir Otobüs?​

Durak Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Durak: Tren, tramvay, metrobüs, otobüs, minibüs vb. kamu hizmeti yapan yolcu taşıtlarının yolcu veya hizmetlileri bindirmeleri, indirmeleri veya duraklamaları için yatay ve düşey işaretlerle belirlenmiş yerdir.

Trafik durak nedir?​

Trafik durak nedir?
Durak: Kamu hizmeti yapan yolcu taşıtlarının yolcu veya hizmetlileri bindirmeleri, indirmeleri veya duraklamaları için yatay ve düşey işaretlerle belirlenmiş yerlere “durak” denir.

Durak ne demek TDK?​

Durak ne demek TDK?
Ad sözcük, Ad halinde durak anlamına gelir. Durak kelimesi tarihte bilinen ilk kez Türk Dil Kurumu, TDK (1940 – ~)İlk durakta otobüsten atlayarak geriye döndüm. – S. F. AbasıyanıkSonraki durağımız sebzeci Mecit’in dükkânıydı. – A. Kulin eserinde yer almıştır. Durak kelimesi Türkçe’de “” anlamına gelir.

Din Kültürü durak ne demek?​

Mevlevîlik dışındaki tarikatların hemen hepsinde, zikrin birinci bölümünü teşkil eden kelime-i tevhidden sonra “ism-i celâl” zikrine geçilmeden önce verilen arada bir veya iki zâkir tarafından okunan, serbest olarak bestelenmiş Türkçe manzumelere durak denir.

Ulaşımda durak nedir?​

Durak, toplu taşıma araçlarının yolcu bindirmek ve indirmek için kullandıkları önceden belirlenmiş noktalardır.

7 li hece ölçüsü ne?​

7 li hece ölçüsü ne?
7/li Hece Ölçüsü Örneği Edebiyatımızda önemli bir yer tutan manilerin en belirgin özelliği yedi heceden oluşmasıdır. Bir şiir 7 heceden oluşuyorsa genellikle 4+3 şeklinde bir durak özelliğine sahiptir. Yani şiir okunurken 4 heceden sonra durularak bir ahenk sağlanır.

Park yeri işareti ne anlama gelir?​

Park yeri işareti ne anlama gelir?
Park Yeri Levhası, işaretin bulunduğu yerde park yapılabileceğini ve park şeklini bildirir. P-3a nolu Park Yeri levhası, bir cadde ya da yol boyunca park yapılmasına izin vermek üzere kullanılabileceği gibi otoparkların girişlerinde de kullanılabilir.

Trafikte D levhası ne anlama gelir?​

Park Yeri Levhası P-3d; park yerinden yararlanmak isteyen sürücüler için tahsis edilmiş park yerini belirtmek amacı ile kullanılır.

Hatim ne demek ne demek?​

Hatim, Kur’an’a bakarak veya ezberden baştan sona okunmasıdır. Anlamını bilmese bile İslam dünyasında Kuran’ı küçük yaşta ezberlemek bir peygamber tavsiyesidir. Kur’an’ı ezberleyen kişiye hafız denir. Ramazan ayında hatim indirmek, camide imamı takip ederek hatim indirilir.

Durak nedir konusuna detaylı olarak yanıt vermek isterim.

Durak kelimesi hem edebiyatta hem de günlük hayatta farklı anlamlar taşımaktadır. Edebiyat terimi olarak durak, hece ölçüsünde dizelerdeki hecelerin sayısına ve vurgu yerlerine göre belirlenen bir kavramdır. Örneğin, bir şiirde her dizede 11 hece varsa bu şiirin kalıbı "11’li hece ölçüsü" olarak adlandırılır. Dizelerdeki hecelerin belli bölümlere ayrılmasına "durgulanma" denir ve okuma sırasında hafifçe durularak vurgulanan yerlere de "durak" adı verilir.

Diğer bir anlamda ise günlük hayatta kullanılan durak, toplu taşıma araçlarının yolcu indirme ve bindirme yerlerini ifade eder. Otobüs, minibüs, tramvay gibi araçların belirli noktalarda durarak yolcuları alıp bıraktığı yerlere trafik düzenlemeleriyle belirlenmiş yatay ve düşey işaretlerle "durak" denir.

Son olarak, din kültürü alanında da durak kavramı farklı bir anlam taşır. Mevlevilik dışındaki tarikatlarda, zikir sırasında kelime-i tevhidin ardından gelip ism-i celâl zikrine geçilmeden önce serbest olarak bestelenmiş Türkçe manzumelere durak denir.

Bu açıklamalar ışığında, durak kelimesinin farklı alanlardaki kullanımlarını anladığınızı umarım. Başka sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin.

Geri