AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Duodenal atrezi tanisi nasil konur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Duodenal atrezi tanısı nasıl konur?​

DUODENEAL ATREZİLERDE TANI NASIL KONULUR? Doğum öncesi yapılan ultrasonoğrafik incelemede iki kabarcık görünümü vardır. Bebek anne karnında tanı almadıysa doğumdan sonra kusma nedeniyle araştırılır ve tanı konur. Kusma, safralı yani yeşil renkli veya safrasız olabilir.

Double Bubble görünümü nedir?​

Prenatal (anne karnında) yapılan ultrasonografide çift kabarcık (double-bubble) görünümü vardır. Bir kabarcık mide boşluğunu diğeri duodenumu gösterir, bağırsağın alt kısımları görülemez. Bebek anne karnında tanı almadıysa doğumdan sonra saatler içinde kusma nedeniyle tanı konur. Kusma safralı veya safrasız olabilir.

Double Bubble neden olur?​

Double Bubble neden olur?
Hamilelikte alınan fazla kilolar ve areola nipple (NAC) ile meme katlantı yeri arasının kısa olması veya areolanın memeye göre çok büyük olması diğer double bubble görülme nedenleri arasında sayılabilir.

Duodenum stenozu nedir?​

Safra yolu anomalilerinin çoğu bu tipe eşlik eder. DUODENAL STENOZ: Duodenal stenoz genellikle duodenum duvarının dıştan basıya bağlı olarak lümeni daraltmasıdır. Kısmi tıkanıklık mukozal bir web tarafından da yapılabilir. Web’in orta kısmında minik bir delik bulunabilir.

Duodenal Web nedir?​

Duodenal web (perde) ön barsağın anormal embriyolojik gelişimi nedeniyle oluşan nadir görülen konjenital duodenal darlık nedenlerinden birisidir. Çocuklarda inatçı kusma, karın şişkinliği ve büyüme geriliğine sık rastlanmaktadır. Tanıda baryumlu pasaj grafileri ve endoskopik inceleme yardımcı olabilir.

Double Bubble Nedir tıp?​

Double Bubble Nedir tıp?
Klasik olarak da “double-bubble” diye adlandırılan mide ve duodenumun ilk kısmındaki biriken sıvı ve doğum sonrası ise çekilen filmde çift hava kabarcığı şeklindeki bulgu ile karakteristik olan duodenal atrezi tanısı kesinleştirilir. Ayrıca bebek beslenirse genellikle safralı kusmaları olur.

Pilor stenozu ne demek?​

Pilor mide çıkışında yer alan ve öğütülmüş besinlerin oniki parmak barsağına (duodenum) geçişini kontrol eden kanaldır. Stenoz kelimesi de darlık anlamına gelmektedir. Kalınlaşmış pilor kası mide çıkışında daralmaya neden olur. Pilor stenozu, süt çocukluğu döneminin nadir ama önemli bir kusma nedenidir.

Duodenal obstrüksiyon nedir?​

Amaç: Konjenital duodenal obstrüksiyon (KDO), ön barsağın gelişim, kanalizasyon ve rotasyon sırasındaki embriyolojik defektlerine bağlı gelişen bir patolojidir. Bu çalışma, konjenital duodenal obstrüksiyona yol açan patolojileri ortaya koymayı ve uygulanan tedavi yöntemleri ve sonuçları değerlendirmeyi amaçlamaktadır.

Intestinal atrezi ne demek?​

Intestinal atrezi ne demek?
Hastalığın muhtemel sebepleri ve nasıl seyredeceği, hastalık hakkında genel bilgiler: Atrezi barsağın bir bölümünün oluşmaması demektir ki bu durumda gıdaların ve barsak içeriklerinin barsakların uç kısmına ilerlemesi imkansızdır.

Izole duodenal atrezi nedir?​

Duodenal atrezi, her 100.000 doğumda 2,5–10 oranında görülen konjenital bir malformasyon olup fetüste saptanabilen ince barsak obstrüksiyonunun en sık nedenidir(1). Patogenezi, 11. gebelik haftasında duodenum lümeninin rekanalizasyonunun gerçekleşmemesi esasına dayanır.
 
Duodenal atrezi tanısı konulabilmesi için genellikle doğum öncesi yapılan ultrasonografik incelemede çift kabarcık veya "double-bubble" görünümü tespit edilir. Bu görünümde bir kabarcık mide boşluğunu, diğeri ise duodenumu gösterir. Eğer bebek anne karnında tanı almadıysa, doğum sonrasında kusma şikayetiyle araştırma yapılır. Kusma genellikle safralı veya safrasız olabilir.

Duodenal atrezinin neden olduğu "double-bubble" görünümünün çeşitli sebepleri olabilir. Bu durum, hamilelikte alınan fazla kilolar, meme bölgesindeki anatomik özellikler (areola nipple ile meme arasındaki ilişki), veya safra yolu anomalileri gibi durumlarla ilişkilendirilebilir.

Duodenal atrezi, genellikle duodenumun lümenindeki darlık veya tam tıkanıklık sonucunda oluşur. Duodenal stenoz ise, duodenumun dıştan basıya bağlı olarak lümen daralmasıdır. Duodenal web ise, ön barsağın anormal embriyolojik gelişimi sonucu oluşan nadir bir durumdur ve çocuklarda kusma, karın şişkinliği ve büyüme geriliğine yol açabilir.

Pilor stenozu, mide çıkışında bulunan pilor kasının kalınlaşması sonucu oniki parmak barsağı (duodenum) geçişini daraltması durumudur. Bu durum genellikle süt çocukluğu döneminde nadir görülen ancak önemli bir kusma nedenidir.

Intestinal atrezi ise barsağın bir bölümünün oluşmaması durumunu ifade eder. Bu durumda gıdalar ve barsak içerikleri normal şekilde barsaklara ilerleyemez. Atrezinin sebepleri ve seyri hakkında genel bilgilere bakıldığında, bu durum genellikle çeşitli embriyolojik defektlerle ilişkilendirilir.

Duodenal atrezi genellikle konjenital bir malformasyon olarak tanımlanır ve ince barsak obstrüksiyonunun en sık nedenlerinden biridir. Hastalığın patogenezi genellikle duodenum lümeninin belirli bir gebelik haftasında rekanalizasyonunun gerçekleşmemesiyle açıklanır.

Kısacası, duodenal atrezi tanısı genellikle ultrasonografi ile konulur ve bebeklerin doğum sonrasında kusma şikayetiyle araştırılması önemlidir. Bu durumun çeşitli sebepleri ve ilişkili olduğu diğer anomaliler de dikkate alınmalıdır.
 
Geri
Üst