AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dunyanin ve gezegenlerin gunesin etrafinda dondugunu savunan ilk bilgin kimdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.129
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dünyanın ve gezegenlerin güneşin etrafında döndüğünü savunan ilk bilgin kimdir?​

Polonya’da 19 Şubat 1473 tarihinde dünyaya gelen Nikola Kopernik, çıplak gözle yaptığı araştırmalar sonucunda, Güneş’in kozmik cisimlerin etrafından döndüğü merkez olduğunu tespit etti.

Dünyanın güneş etrafında döndüğünü kim keşfetti?​

El-Fergani (805-870), 9. yüzyılda yaşamış, Batı’da Alfraganus ismi ile bilinen önemli Müslüman astronomdur. Güneş’in kendi ekseni etrafında döndüğünü keşfeden ilk bilim insanıdır.

Dünyanın döndüğünü söyleyen kişi kimdir?​

Dünyanın döndüğünü söyleyen kişi kimdir?
Newton’dan 700 sene önce, Newton’un matematiksel olarak ispatladığı yerçekimi kuramı üzerine ilk fikirleri ileri süren El-Biruni, geliştirdiği teleskoplarla gözlemleri sonucunda, gezegenlerin güneş etrafında döndüğünü doğrulayan Galileo Galilei’den 600 sene önce “dünyanın döndüğü” fikrini savundu.

Dünyanın çapını ilk defa hesaplayan bilim adamı kimdir?​

Dünyanın çapını ilk defa hesaplayan bilim adamı kimdir?
Dünyanın çapını ilk kez hesaplayan Müslüman Bilim Adamı: Biruni.

Galileo Dünya yuvarlaktır ve Dünya dönüyor dediği için ne olmuştur?​

Galileo, teleskopu bulan bilgindir. 1632 yılında “Dünya dönüyor” dediği için yargılanmış ve yakılarak ölüme mahkûm edilmiştir. O devirde, dünyanın yuvarlak olduğunu ve döndüğünü kimse kabul etmiyordu. Engizisyon Mahkemesi “Eğer bu lâfını geri alırsan ölüm cezanı affederiz.

Gunes kendi ekseni etrafinda kac gunde doner?​

Güneşin kendi ekseni etrafında dönüş yönü batıdan doğuya doğrudur. Güneş katı halde olmadığı için, dönme hızı kutuplarında ekvatorunda farklı farklıdır. Ama üzerindeki lekelerden güneşin dönüş hızı tespit edilebilir. Güneş, ekvatordaki bir dönüşünü 25 günde tamamlarken kutuplarda 35 günde tamamlar.

Dünya yuvarlak diyen kim?​

Dünya yuvarlak diyen kim?
Bu doğrultuda gemilerin ufukta kaybolması ya da ekvatordan uzaklaştıkça takımyıldızların hareketi üzerinden, dünyanın küre olduğu daha net biçimde ortaya çıktı. Ancak bunu ilk olarak keşfeden ve dile getiren kişi dönemin en önemli matematik bilimcileri arasındaki Pisagor’dur.

Uzay araştırmaları yapan bilim insanları kimlerdir?​

Uzay araştırmaları yapan bilim insanları kimlerdir?
Astronom, astrofizikçi ya da gök bilimci, astronomi ya da astrofizik üzerine araştırmalar ve çalışmalar yapan bilim insanıdır.
 
Nikola Kopernik, Güneş Merkezli Sistem'in öncüsü olarak bilinir. Onun çalışmaları ve gözlemleri, Güneş'in kozmik cisimlerin etrafında döndüğü fikrini ortaya koymuştur. El-Fergani ise Güneş'in kendi ekseni etrafında döndüğünü keşfeden ilk bilim insanı olarak bilinir.

Dünyanın dönüşü üzerine düşünceler ortaya atan ve "dünyanın döndüğü" fikrini savunan bilim insanı ise El-Biruni'dir. Kendisi, gezegenlerin güneş etrafında döndüğünü doğrulayan gözlemler yapmış ve bu konuda fikir yürütmüştür.

Dünya'nın çapını ilk hesaplayan bilim adamı olarak da Biruni kabul edilmektedir. Müslüman bilim adamı Biruni, bu konuda önemli çalışmalar yapmış ve dünyanın çapını ilk kez hesaplamıştır.

Galileo Galilei ise Dünya'nın yuvarlak olduğunu ve döndüğünü savunan bilim insanlarından biridir. Bu fikri ileri sürdüğü için dönemin Engizisyon Mahkemesi tarafından yargılanmış ve kurban edilmekle tehdit edilmiştir.

Dünyanın yuvarlak olduğunu ve döndüğünü ilk olarak dile getiren kişi ise Pisagor olarak bilinir. O dönemde gemilerin ufukta kaybolması ve diğer gözlemler, dünyanın küresel bir şekle sahip olduğunu göstermiştir.

Uzay araştırmaları ise genellikle astronomlar, astrofizikçiler ve gök bilimciler tarafından yürütülmektedir. Bu bilim insanları, evrenin yapısını, galaksileri, yıldızları ve diğer kozmik cisimleri inceleyerek uzay hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaya çalışırlar.
 
Geri
Üst