Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dunyanin kuzeyinde ne daha fazla yer kaplar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.151
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dünyanın kuzeyinde ne daha fazla yer kaplar?​

Kuzey yarımkürenin güney yarımküreye göre daha büyük bir oranı karalarla kaplı olup daha az su yüzölçümüne sahiptir. Kuzey Amerika ve Avrupa’nın tamamı, Afrika ve Güney Amerika kıtalarının bir kısmı, Endonezya’nın güney bölümü hariç Asya kıtasının tamamı Kuzey yarımkürededir.

Kutup noktalarında dönüşümlü olarak 6 ay boyunca hep karanlık mıdır?​

Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

Güney Kutbu sıcak mı soğuk mu?​

Güney Kutbu sıcak mı soğuk mu?
Güney Kutbu, Kuzey Kutbu’ndan çok daha soğuktur. Aslında her iki kutup da soğuk bölgelerdir. Çünkü güneş ışınları kutuplara çok eğik biçimde gelir. Hatta kutup noktalarında yılın altı ayı boyunca güneş hiç doğmaz.

Kuzey yarım kürede kış mevsimi yaşanırken güney yarım kürede yaz mevsiminin yaşanmasının sebebi nedir?​

Kuzey yarım kürede yaz güney yarım kürede kış mevsiminin uzun sürmesinin nedeni dünyanın güneş çevresindeki yörüngesinin elips şeklinde olmasıdır. Bu durumun ortaya çıkmasına yol açan sebep ise merkezkaç kuvvetidir.

Kutuplarda 6 ay gece ne zaman başlar?​

Sonbahar Ekinoksu, 21 Mart ve 22 Eylül’de güneşten gelen ışınlar ekvatora dik olarak gelmesidir. Sonbahar ekinoksu Kuzey Kutup Noktası’nda 6 aylık gecenin başlangıcıdır. 22 Eylül sonbahar ekinoksunda 12 saat gündüz, 12 saat gece yaşanarak eşitlik oluşur.

Kutuplarda 6 ay gece 6 ay gündüz ne zaman başlar?​

Kutuplarda 6 ay gece 6 ay gündüz ne zaman başlar?
21 Mart tarihinden itibaren Kuzey Yarımkürede gündüzler, Güney Yarımkürede geceler daha uzun olmaya başlar. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğettir. Kuzey Kutbu’nda 6 ay gündüzün, Güney Kutbu’nda 6 ay gecenin süreceği günlerin başlangıcıdır.
Güney Kutbu neden sıcak?​
Güney Kutbu çok kalın bir buz tabakasıyla kaplıdır ve ortalama yükseltisi çok fazladır. Bu da Güney Kutbu’nu çok daha karasal ve soğuk bir yer yapar. Kuzey Kutbu’nu oluşturan buz kütlesinin su üstündeki yüksekliği ise çok azdır ve Kuzey Kutbu, üzerinde yüzdüğü okyanusun ılıman etkisi altındadır.
 
Dünyanın kuzeyinde karaların daha fazla yer kaplamasının sebepleri arasında, kuzey yarımkürenin daha fazla kara kütlesi içermesi ve bu kara kütlesinin büyük kıtalara (Kuzey Amerika, Avrupa, Asya) sahip olması yer almaktadır. Karalar, suya göre daha fazla alan kapladığı için kuzey yarımküre genel olarak su yüzeyinden daha fazla yer kaplamış oluyor. Ayrıca kuzey yarımküre, güney yarımküreye göre daha fazla kara içerip daha fazla kara sınırlarına sahip olduğundan da karaların yer kaplama oranı daha yüksek olmaktadır.

Kutup noktalarında dönüşümlü olarak 6 ay boyunca hep karanlık olması durumu, Aydınlanma çemberinin kutup noktalarına teğet geçmesi ve Dünya'nın ekseni etrafında eğik bir şekilde dönmesi ile açıklanır. Bu durum, kuzey yarımkürenin güneş ışınlarına yönelik bulunduğu açılar ve mevsimsel değişimlerle ilişkilidir. Bu sebeple kutup noktalarında belli dönemlerde 6 ay süreyle sürekli gece veya gündüz yaşanabilir.

Güney Kutbu, Kuzey Kutbu'na kıyasla daha soğuk bir bölgedir. Çünkü Kuzey Kutbu'ndan daha fazla deniz seviyesinden yüksekte bulunan Güney Kutbu, kalın bir buz tabakası ile kaplıdır ve daha karasal bir yapıya sahiptir. Güneş ışınlarının bu bölgeye dik açılarla gelmemesi ve yılın belirli dönemlerinde güneşin hiç batmaması da Güney Kutbu'nu soğuk kılan etkenler arasındadır.

Kuzey yarımkürede kış mevsimi yaşanırken güney yarımkürede yaz mevsiminin yaşanmasının sebebi, Dünya'nın güneş etrafındaki yörüngesinin eliptik olmasıdır. Bu durum, mevsimlerin yaşanmasında belirleyici bir faktördür. Merkezkaç kuvveti de bu durumu etkileyen faktörlerden biridir ve mevsimsel değişimlerin seyrini belirler.

Kutuplarda 6 ay gece ve 6 ay gündüz durumu, Dünya'nın eğikliği ve güneşin yolculuğuyla ilişkilidir. Belirli dönemlerde, kutup noktalarındaki eğim ve Dünya'nın dönüşü nedeniyle uzun süreli gündüz veya gece durumları yaşanabilir. Bu durumlar, Dünya'nın yörüngesel hareketi ve eğik yapısıyla ilişkili olarak ortaya çıkar.
 
Geri
Üst