AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dunyanin kendine ozgu sekli nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dünyanın kendine özgü şekli nedir?​

Coğrafyada kutuplardan hafifçe basık ekvatordan şişkin, kendine özgü olan dünyanın şekline geoit şekli denmektedir. Dünyanın bu geoit şekli kendi ekseni etrafında dönüşü esnasında meydana gelmiştir.

Dünyanın Şekli silindire benzer doğru mu?​

Dünyanın Şekli silindire benzer doğru mu?
Genel olarak şekil bakımından ifade edildiği zaman dünya bir küreye benzer. Bu durum tam bir küre olmasa bile, detaylı bakılmadığı zaman küre görünümüne sahiptir.

Dünyamız yanlardan neye benzer?​

Dünya, ilk bakışta bize düzmüş gibi görünse de aslında küreye benzer şekildedir. Dünya’mızın uzaydan çekilen fotoğraflarına bakıldığında onun küreye benzer şekilde olduğunu görebiliriz.

Eski zamanlarda dünyanın şekli ile ilgili görüşler nelerdir?​

Eski zamanlarda dünyanın şekli ile ilgili görüşler nelerdir?
Eski Hititliler, Okyanusta yüzen dev bir kaplumbağanın üstündeki dört filin taşıdığı yarım küre şeklinde düşünürlerdi. İlk Yunan Düşünürler, dünyanın etrafını nehrin çevrelediği düz bir tepsi şeklinde düşünürlerdi. Pisagor, Aristo, Biruni, Gelileo Galile ve Kepler’de dünyanın küreye benzediğini iddia etmişlerdir.
Dünyanın şekli neyi etkiler?​
DÜNYANIN ŞEKLİNİN SONUÇLARI Güneş ışınlarının düşme açısı kutuplara doğru azalır. Yer şekilleri haritaya gerçeğe tam uygun olarak aktarılamaz. Aynı anda Dünyanın yarısı aydınlık (gündüz) yarısı karanlık (gece) olur. Dünyanın çizgisel dönüş hızı kutuplara doğru azalır.

Babiller dünyanın şeklini nasıl olduğunu düşünüyorlardı?​

Babiller dünyanın şeklini nasıl olduğunu düşünüyorlardı?
Babil Uygarlığı’ndaysa, Dünya, içi boş bir küre olarak tasvir ediliyordu ve Dünyanın içinin, ölümden sonra yaşanılacak bir yer olduğuna inanılıyordu. İnsanlığın, Dünyanın şeklinin küresel olduğuna inandığına dair ilk kaynaklar ise M.Ö. 500 yıllarına dayanıyor.

Dünyanın küreye benzediğini söyleyen ilk kişi kimdir?​

İlk olarak dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen kişi, M.Ö. 500’lü yıllarda Pisagor’dur.

Dünyamızın geometrik şekli çembersel midir?​

Dünyamızın geometrik şekli çembersel midir?
Dünya’nın gerçek şekli, yassılaşmış küremsi (oblate spheroid) olarak tanımlanmaktadır. Küremsiler, iki boyutlu bir elipsioidin merkezden döndürülmesiyle üçüncü boyutta elde edilen geometrik bir şekildir. Ya da basitçe, okullarda öğretilen basitleştirilmiş haliyle: “Kutuplardan basık, ekvatordan şişkin”.

Dünyanın kaç şekli var?​

DÜNYA’NIN ŞEKLİ Dünya’nın şekli elipstir ve Dünya ekvatordan şişik; kutuplardan basık bir yapıya sahiptir. Bu özel şekle ise Geoit adı verilmektedir.
 
Dünyanın kendine özgü şekli, coğrafyada kutuplardan hafifçe basık ekvatordan şişkin olan bir şekle sahiptir. Bu şekle "geoit" denir ve dünyanın kendi ekseni etrafında dönüşü sırasında oluşmuştur. Genel olarak dünya, bir küreye benzer. Tam bir küre olmasa da, detaylı bakılmadığı zaman küresel bir görünümü vardır. Dünya, yanlardan bakıldığında düz gibi görünse de aslında küreye benzer bir yapıya sahiptir. Uzaydan çekilen fotoğraflara bakıldığında da dünyanın küreye benzer olduğu görülebilir.

Eski zamanlarda dünyanın şekli ile ilgili çeşitli görüşler vardı. Hititler, dev bir kaplumbağanın üstündeki dört filin taşıdığı yarım küre şeklinde düşünüyorlardı. İlk Yunan düşünürler ise dünyanın etrafını nehrin çevrelediği düz bir tepsi şeklinde olduğunu düşünmüşlerdir. Pisagor, Aristo, Biruni, Galileo Galilei ve Kepler gibi düşünürler ise dünyanın küreye benzediğini iddia etmişlerdir.

Dünya'nın şekli, çeşitli sonuçları etkiler. Güneş ışınlarının düşme açısı kutuplara doğru azalır, yer şekilleri haritaya eksiksiz olarak aktarılamaz, dünyanın yarısı aydınlık yarısı karanlık olur ve dönüş hızı kutuplara doğru azalır.

Babillerin dünyanın şeklini içi boş bir küre olarak tasvir ettiği ve ölümden sonra yaşanılacak bir yer olduğuna inandığı bilinmektedir. İnsanlığın dünyanın küresel olduğuna inanmaya başladığı kaynaklar M.Ö. 500'lü yıllara kadar uzanmaktadır.

Dünyanın küreye benzediğini ilk olarak söyleyen kişi M.Ö. 500'lerde Pisagor'dur. Dünyanın geometrik şekli ise yassılaşmış küremsi (oblate spheroid) olarak tanımlanmaktadır. Dünya, ekvatordan şişik ve kutuplardan basık bir yapıya sahiptir. Bu şekle "Geoit" adı verilmektedir. Dünyanın farklı bir şekli olduğunu söylemek doğru olmayacaktır, çünkü dünyanın şekli genel olarak elipstir ve geoit olarak tanımlanır.
 
Geri
Üst