AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dunyanin her yerinde gece ve gunduz sureleri esit midir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dünyanın her yerinde gece ve gündüz süreleri eşit midir?​

Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır. Kuzey Yarıküre’de yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu – 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu’dur.
Gece ve gündüz eşitliği ne zaman olur?
Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda 6 aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır. Foto: Shutterstock / Kuzey Yarıküre’de yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu – 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu’dur.
21 Mart ve 23 Eylül tarihinde gece gündüz süreleri eşit midir?

Dünya’nın her yerinde gece ve gündüz süresi eşittir. Aydınlanma çemberi Kutup Daireleri’nden teğet geçer. Hangi Tarihlerde Gerçekleşir? Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda 6 aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır.

Ayda gece ve gündüz var mıdır?​

Ay’ın etrafında bir kez dönmesi yaklaşık 28 günde tamamlanıyor. Bu ise Ay’da gecenin 354 saat sürmesi demek, yani Dünya’nın 14 günü. Bu süre boyunca sıcaklık -173 dereceye kadar düşebiliyor.
Dünyada gece ve gündüz nasıl oluşur?
Dünya kendi ekseni etrafında dönmesi ile beraber aynı zamanda güneş sistemi etrafında dönmeye devam eder. Bu doğrultuda dünya kendi ekseni etrafında dönüşünü 24 saatte tamamlar. Böylece gece ve gündüz oluşumu meydana gelmektedir.
Gece gündüz hangi tarihlerde eşit olur?
İşte 23 Eylül ekinoksunun özellikleri! Yılda iki kere gerçekleşen ekinoks olayı önümüzdeki günlerde gerçekleşecek. Sonbahar ekinoksunun ne olduğu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen birçok kişi bu konu hakkında araştırma yapıyor. Gece ile Gündüz, ilkbahar ve sonbahar olmak üzere yılda 2 kez eşitleniyor.
21 Aralık ve 21 Haziran tarihlerine “gündönümü” tarihleri, 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerine ekinoks (gece – gündüz eşitliği) tarihleri denir. 21 Aralık Kış gündönümünde Dünya’ya; Güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne 43°06′ lık açı ile gelir. Kış mevsiminin başlangıcıdır.
Gündüz süresi kutuplara gidildikçe artar mı?
Ekvatordan kutuplara gidildikçe gece-gündüz süreleri arasındaki fark artıyor. Kuzey Yarımküre için yılın en uzun gündüzü 21 Haziranda, en uzun gecesi ise 21 Aralıkta yaşanırken; Güney Yarımkürede ise bu tarihlerde tam tersi oluyor. Kuzey kutup noktasında bugünden itibaren 6 ay gündüz yaşanmaya başlayacak.
Ayda gündüz ne kadar sürer?
3. Ay’da gece ve gündüzler yaklaşık 15 gün sürer çünkü Ayın kendi ekseni etrafındaki dönüş süresi 28 gün 15 saattir. Bu süre Güneş günü olarak 29,5 gündür. 4. Ay’da atmosferin olmaması ve gece gündüz sürelerinin uzunluğu Ay yüzeyinde sıcaklık farkının fazla olmasına (+100°C ile -100°C arası) neden olur.

Gündüz Ay olur mu?​

Ay’ın Dünya’ya yansıttığı ışığın miktarı ise yıldızlardan ulaşan ışığın miktarından yaklaşık 100.000 kat daha fazladır. Bu nedenle Ay -her zaman olmasa bile- belirli konumlardayken gündüz vakti de görülebilir.
Gece gündüz ve mevsimler nasıl oluşur?
Dünya güneşin etrafında dönerken aynı zamanda kendi ekseni etrafında da döner. İşte, bunun sonucunda gece ve gündüz oluşur. Dünya kendi ekseni etrafında dönüşünü 24 saatte tamamladığı için bir gün 24 saattir. Bu 24 saatin kaçının gündüz kaçının gece olduğu ise mevsimden mevsime değişiklik göstermektedir.
 
Geri
Üst