AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dunyanin en genc profesoru kimdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dünyanın en genç profesörü kimdir?​

Ömrünü bilime ve Türkçenin gelişmesine adayan, 28 yaşında “dünyanın en genç profesörü” unvanını kazanan ve “Türk Einstein” olarak tanınan Kimya Mühendisi Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu, vefatının 1. yılında anılıyor.

En genç Prof kaç yaşında?​

Kaliforniya Üniversitesinde kurumsal kimya alanında doktora yaparken aynı zamanda da ABD Atom Enerjisi Merkezinde araştırmalar yaptı. 20’li yaşlarındayken Harvard ve Yale üniversitelerinde dersler vermeye başladı. Henüz 26 yaşındayken profesör oldu ve “dünyanın en genç profesörü” unvanını aldı.

Nüzhet Haşim Sinanoğlu nereli?​

Nüzhet Haşim Sinanoğlu nereli?
Hayatı Babası Nüzhet Haşim Sinanoğlu’nun başkonsolos olarak görev yaptığı İtalya’nın Bari şehrinde doğdu. II. Dünya Savaşı’nın başlamasının ardından 1939’da ailesiyle Türkiye’ye döndü.

Oktay Sinanoğlu ne zaman öldü?​

Oktay Sinanoğlu ne zaman öldü?
19 Nisan 2015Oktay Sinanoğlu / Ölüm tarihi

Türkiyede Ordinaryus profesör kimler?​

Ordinaryüs Profesör
- Abdülhak Kemal Yörük – Hukukçu.
- Ahmet S. Çakmak – İnşaat Mühendisliği.
- Ahmet Esat Arsebük – Hukuk.
- Ahmet Ziyaeddin Akçasu – Nükleer Mühendisliği.
- Ali Fuat Başgil – Hukukçu.
- Ali Muzaffer Göker – Tarih ve Siyaset Bilimi.
- Ali Tanoğlu – Coğrafya.
- Arif Müfid Mansel – Arkeolog.

Genç yaşta profesör olunur mu?​

Profesör olmak için belirli bir yaş aralığı yoktur. Örneğin 35 yaşın üstündekiler profesör olabilir gibi bir kural söz konusu değildir ancak profesör olabilmek için yapılması gerekenler alt alta sıralandığında liste oldukça kalabalık olacaktır; Profesör olabilmek için belirli bir yaş kriteri yoktur.

Oktay Sinanoğlu bilime ve insanlığa katkıları nelerdir?​

Oktay Sinanoğlu bilime ve insanlığa katkıları nelerdir?
1960-1961 yıllarında atom ve moleküllerin çok-elektronlu kuramı ile “Doçent” oldu. 1963’te 50 yıldır çözülemeyen bir matematik kuramını bilim dünyasına kazandırarak 28 yaşında “tam profesör” unvanını aldı. 20. yüzyılda Yale Üniversitesi’nde bu sanı kazanan en genç öğretim üyesidir.

Oktay Sinanoğlu nerede doğmuştur?​

Oktay Sinanoğlu nerede doğmuştur?
Bari, İtalyaOktay Sinanoğlu / Doğum yeri

Oktay Sinanoğlu Nobel ödülü aldı mı?​

Dr. Oktay Sinanoğlu, 1975 yılında özel kanunla ilk ve tek Türkiye Cumhuriyeti Profesörü ünvanı verilen eşsiz bir bilim insanıydı. 2015 Nobel Kimya Ödülünü kazanarak ülkemize büyük bir gurur yaşatan Prof.

Oktay Sinanoglu oldu mu?​

Ordinaryus Profesör Türkiyede var mı?​

Ordinaryus Profesör Türkiyede var mı?
Türkiye’de professor extraordinarius unvanı kullanılmamıştır. Ordinarius sıfatı Latince “nizami, usule uygun” anlamına gelir. Profesörlerin hocası anlamına da gelmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nde bu unvanın son sahibi Reşat Kaynar’dır.

Ordinaryüs üstü var mi?​

Ordinaryüs üstü var mi?
1960 yılında kaldırılan ordinaryüs unvanı, müktesep bir hak olarak değerlendirilerek kaldırıldığı tarihten sonra da bu unvanı daha önce kazananlar tarafından kullanılmıştır. Günümüzde, ordinaryüs profesör unvanı verilmiş olan hiçbir akademisyenimiz maalesef hayatta değil. Bu unvanın sahibi olan son kişi Ord.
 
Oktay Sinanoğlu, dünyanın en genç profesörü unvanını kazanan ve Türk Einstein olarak tanınan bir bilim insanıdır. Kimya mühendisi olan Sinanoğlu, 26 yaşındayken profesör unvanını almıştır ve bu unvanı dünyanın en genç profesörü olarak taşımıştır. Aynı zamanda eşsiz bilimsel çalışmalarıyla dikkat çekmiş ve 2015 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmüştür.

Nüzhet Haşim Sinanoğlu'nun İtalya'nın Bari şehrinde başkonsolos olarak görev yaptığı dönemde doğmuştur ve II. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla birlikte Türkiye'ye dönmüşlerdir.

Oktay Sinanoğlu, 19 Nisan 2015 tarihinde vefat etmiştir. Bilime ve insanlığa katkıları arasında atom ve moleküllerin çok-elektronlu kuramı ile bilime yaptığı katkılar, matematik alanındaki çözümleri ve eşsiz bilimsel çalışmaları sayılabilir.

Türkiye'de Ordinaryüs Profesör unvanı özellikle belirli bir yaş aralığı olmaksızın akademik başarıya dayanmaktadır. Türkiye'de bu unvanın son sahibi Reşat Kaynar'dır ve Ordinaryüs Profesör unvanına sahip olan akademisyenlerin günümüzde hayatta olmadığı belirtilmektedir.
 
Geri
Üst