Dunyanin en buyuk tohum bankasi nerede?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dünyanın en büyük tohum bankası nerede?​

Svalbard Küresel Tohum Deposu, Norveç’te bir depoda dünyadaki bütün bitki tohumlarını muhafaza etmeyi amaçlayan projedir. Depo, Norveç’in Longyearbyen şehrinde yer alır. 2008 yılında açılmıştır.
Gen bankaları ne işe yarar?
Gen bankalarının asıl amacı, genetik çeşitliliği muhafaza etmek. Miktar olarak bakıldığında en fazla arpa ve buğday tohumlarının gen bankalarında saklandığı göze çarpıyor. Tohum olarak saklanması mümkün olmayan meyve ve asma türleri ise araştırma enstitülerine ait olan 18 arazi gen bankasında korunuyor.

Gen bankası nedir ve ne için kullanışlı olabilir?​

Gen bankaları da nadir bitkileri ve hayvanları korumak isteyen çiftçiler ve bilim insanları için diğer bankalarınkine benzer bir hizmet veriyor. Araştırmacılar ve çiftçiler gen bankalarındaki örnekleri nadir bitki ve hayvan türlerini tekrar yetiştirmek ya da genetik çeşitliliğini artırmak için kullanıyor.
2010 yılında açılan tohum gen bankası hangi ilde?
ANKARA’da Tarım Bakanlığı’nın sakin kampusu içinde yer alan ‘Türkiye Tohum Gen Bankası’ bugün dünyanın üçüncü büyük gen bankası. Merkezin Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, Türkiye coğrafyasında bugüne kadar 12 bin çeşit bitki tespit edildiğini belirterek, bunların 4 bininin endemik olduğunu söylüyor.

Bitki hayvan ve insan gen bankaları ne zaman hangi amaçla kurulmuştur?​

Türkiye’de bitki genetik kaynaklarının muhafazasına yönelik çalışmalar 1960’lı yıllarda başlamıştır. Bu çalışmalar sonucu toplanan örneklerin muhafazası amacıyla ilk tohum gen bankamız 1974 yılında İzmir’de bulunan Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde ”Ulusal Tohum Gen Bankası” adı ile kurulmuştur.
Tohum ve gen bankaları temel amacı nedir?

Gen bankası neden kurulur?​

Araştırmacılar ve çiftçiler gen bankalarındaki örnekleri nadir bitki ve hayvan türlerini tekrar yetiştirmek ya da genetik çeşitliliğini artırmak için kullanıyor. Gen bankalarında aynı zamanda özel genlere sahip hücreler ve organizmalar da koruma altına alınıyor.
Gen kaynağı ne demek?
Genetik kaynaklar, canlıların gelişimini yönlendiren genleri içerir. Bu genlerin farklı kombinasyonları geçmişte ve günümüzde yapılmış, gelecekte yapılacak bitki ıslahı çalışmaları için son derece önemli olan genetik çeşitliliğin oluşumunu sağlamaktır.
 
Geri
Üst