AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dunyanin en buyuk serasi nerede?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dünyanın en büyük serası nerede?​

Dünyanın En Büyük Serası Bergama Dikili’de!

Sera büyüklüğü ne kadar olmalı?​

Sera uzunluğu belirlenirken standart olarak ortalama 40-50 metre uzunluk tercih edilmektedir. Seranın yüksekliği söz konusu olduğunda yine yetiştirilecek bitkinin boyu, türü ve miktarı çok önemlidir. Bitkinin türüne göre yükseklik değişebileceği gibi seranın kurulduğu bölgenin de iklim şartları oldukça önemlidir.

Türkiye’de en çok sera nerede?​

Türkiye’de en çok sera nerede?
Ülkemizdeki sera alanlarının son yıllardaki dağılımına rakamsal olarak bakacak olursak, Türkiye’de sera alanlarının yaklaşık e’i Antalya’da % 21’i.

Agrobay Seracılık sahibi kimdir?​

Avrupa’nın en büyük serası Dikili’de Uçaktan gördüğü Amsterdam’daki seralara özenen Agrobay Seracılık Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şentürk, Dikili’de Avrupa’nın en büyük serasını kurdu. Agrobay bugün Türkiye’de jeotermal enerjiyle üretim yapan ilk sera olma özelliğini de taşıyor.

100 1000 m2 arasında inşa edilen seralar hangi büyüklükte Seralardır?​

 Büyüklüklerine göre, -Büyük seralar, taban alanı 1000 m2 den fazla blok veya tek sera olarak kurulabilen seralardır. -Orta büyüklükteki seralar, taban alanı 100-1000 m2 arasında değişen, genişliği 3-20m, uzunluğu 25-50m olan, üretim amacıyla kullanılan seralardır.

Türkiye’de ilk sera hangi illerde?​

Türkiye’de ilk sera hangi illerde?
Seracılığın 1940’lı yıllarda başladığı Türkiye’de ilk seralar, kamu kuruluşları tarafından Antalya ve Mersin’de deneme amacıyla kuruldu, seracılık zaman içerisinde Ege ve Marmara bölgelerinde yaygınlaştı.

Sera en çok hangi bölgede görülür?​

Ülkemizde seracılığın en fazla yapıldığı bölge Akdeniz Bölgesi’dir. Akdeniz Bölgesi’nde seracılık faaliyetleri sonucunda dört mevsim her türlü ürün verimlilikle elde edilmektedir. Seracılığın Akdeniz Bölgesi’nden sonra yoğun olarak yapıldığı bölgeler, Ege, Marmara ve Karadeniz’dir.

Hasan Şentürk Kimdir?​

Bayburt İnşaat’ın ortaklarından Hasan Şentürk, bir Hollanda gezisinde seraları görünce, 2002’de bir çiftlik kurmaya karar veriyor. Maalesef bir süre önce vefat ediyor. Ancak kurduğu çiftlik, genç yaştaki kızı Arzu Şentürk’ün liderliğinde, hızla büyüyor.

Agrobay kaç dönüm?​

Agrobay kaç dönüm?
Agrobay olarak, yıllar içerisinde, tarımda yaptığımız yenilikler ve yatırımlarla 600 dönüm kapalı alanda üretime ulaştık.
 
Dünyanın en büyük serası Bergama Dikili'de bulunmaktadır. Bu seranın sahibi Agrobay Seracılık Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şentürk'tür. Hasan Şentürk, Amsterdam'daki seralara özenerek Dikili'de Avrupa'nın en büyük serasını kurmuştur. Agrobay Seracılık, Türkiye'de jeotermal enerji ile üretim yapan ilk sera olma özelliğine sahiptir.

Seraların büyüklüğüne ilişkin olarak genelde ortalama 40-50 metre uzunluk tercih edilirken, yükseklik ise yetiştirilecek bitkinin türüne ve miktarına göre değişebilir. Sera alanları Türkiye genelinde en çok Antalya'da bulunmaktadır, yaklaşık olarak %21'lik bir paya sahiptir.

Seraların büyüklükleri açısından; 100-1000 m2 arasında inşa edilen seralar orta büyüklükte, taban alanı 1000 m2'den fazla olanlar ise büyük seralar olarak kabul edilmektedir. Genellikle bu büyüklük farkları üretim amaçlarına ve kullanılacak bitkilere göre belirlenmektedir.

Seracılığın Türkiye'deki başlangıç noktaları Antalya ve Mersin illeridir. İlk seralar 1940'lı yıllarda bu illerde kamu kuruluşları tarafından deneme amaçlı kurulmuştur. Seracılık zamanla Ege ve Marmara bölgelerine de yayılmıştır.

Ülkemizde seracılığın en çok yapıldığı bölge Akdeniz Bölgesi olarak bilinmektedir. Akdeniz, seracılık faaliyetlerinin yanı sıra dört mevsim ürün verimliliğiyle ön plana çıkmaktadır. Akdeniz Bölgesi'nden sonra seracılığın yoğun olarak yapıldığı diğer bölgeler ise Ege, Marmara ve Karadeniz bölgeleridir.

Agrobay şirketi olarak yıllar içinde gerçekleştirdikleri yenilikler ve yatırımlar sayesinde 600 dönüm kapalı alanda üretim yapmaktadırlar. Bu büyük alanda tarımsal üretim faaliyetlerini sürdürmektedirler.
 
Geri
Üst