Dunyanin en buyuk goktasi nerededir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.092
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dünyanın en büyük göktaşı nerededir?​

Meteor Krateri, dünyadaki en büyük gök taşı krateri. Amerika Birleşik Devletleri’nin Arizona eyalatinde bulunur. Tahmini yaşı 24000 yıldır. Kraterin çapı 1200 metreyi aşmaktadır.

Göktaşının Dünya üzerinde oluşturduğu çukurun ismi nedir?​

Göktaşının Dünya üzerinde oluşturduğu çukurun ismi nedir?
Göktaşlarının yeryüzüne erimeden düşmesi sonucunda oluşturduğu çukurlara krater adı verilir. Bu kraterler göktaşının büyüklüğüne göre değişerek geniş bir alan ya da dar bir alan oluşturur. Derinliği de ona göre değişir. Göktaşları ay yüzeyinde de çok fazla krater oluşmuştur.

Kraterler nerede bulunur?​

Kraterler nerede bulunur?
Dünyanın bilinen en büyük krateri olan Vredefort Güney Afrika’da bulunuyor. Kraterin yaklaşık 2 milyar yıl önce, yaklaşık 10 kilometre çapındaki bir göktaşının Dünya’ya çarpması sonucu oluştuğu, başlangıçtaki çapının yaklaşık 300 kilometre olduğu tahmin ediliyor.

Lonar krateri nerededir?​

3. Lonar Krater Gölü, Maharaşta, Hindistan.

Meteor mu daha büyük göktaşı mı?​

Meteor mu daha büyük göktaşı mı?
Atmosfere giren göktaşlarına meteor denir. Genellikle kum tanesiyle çakıl taşı arasındaki büyüklüklerde olan meteorlar atmosferde yanar. Göktaşı ya da meteor, uzaydan Dünya yüzeyine düşen maddelerin genel adıdır. Meteorit düşen nesnenin katı bir kalıntısıdır.

Türkiyede meteor çukuru var mı?​

Türkiyede meteor çukuru var mı?
Meteor Çukuru – Ağrı Doğubayazıt ilçe merkezinin 35 kilometre doğusunda, Gürbulak gümrük kapısının yaklaşık 2 kilometre kuzeydoğusunda bulunmaktadır. 1988 Yılında Erzurum Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunca tescillenmiş 2’nci derece doğal sit alanıdır. Karstik çöküntü olup derinliği 60 metre, çapı ise 35 metredir.

Nemrut krater gölü nerede bulunur?​

Nemrut Dağı ya da Nemrut Stratovolkanı, Bitlis İlinin Tatvan ilçesinde, Doğu Anadolu’da yer alan yüksek dağlardan biridir. Van Gölü’nün batısına düşer. Nemrut, uyuyan aktif bir yanardağdır ve 1441 yılında son kez lav çıkışı olmuştur. Tepesindeki kraterde Nemrut Gölü yer alır.
 
Evet, bahsettiğiniz bilgiler doğru. Meteor Krateri, dünyadaki en büyük gök taşı krateri olarak Amerika Birleşik Devletleri'nin Arizona eyaletinde bulunmaktadır. Kraterin çapı 1200 metreyi aşmaktadır ve tahmini yaşı 24000 yıldır. Ayrıca, göktaşının Dünya üzerinde oluşturduğu çukura "krater" adı verilir. Göktaşları yeryüzüne erimeden düşmesi sonucunda kraterler oluştururlar.

Vredefort Krateri ise Güney Afrika'da bulunmaktadır ve yaklaşık 2 milyar yıl önce, yaklaşık 10 kilometre çapındaki bir göktaşının Dünya'ya çarpması sonucu oluştuğu bilinmektedir. Bu kraterin başlangıçtaki çapının yaklaşık 300 kilometre olduğu tahmin edilmektedir.

Türkiye'de de meteor çukurları bulunmaktadır. Örneğin, Ağrı Doğubayazıt ilçe merkezinin 35 kilometre doğusunda, Gürbulak gümrük kapısının yaklaşık 2 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Meteor Çukuru 1988 yılında Erzurum Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunca tescillenmiş 2. derece doğal sit alanıdır. Bu çukurun derinliği 60 metre, çapı ise 35 metredir.

Son olarak, Nemrut Dağı veya Nemrut Stratovolkanı Bitlis İlinin Tatvan ilçesinde Doğu Anadolu'da bulunur. Nemrut, uyuyan aktif bir yanardağdır ve son lav çıkışı 1441 yılında gerçekleşmiştir. Tepesindeki kraterde Nemrut Gölü yer almaktadır.
 
Geri
Üst