AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dunyanin eksen egikligi gece gunduz suresini etkiler mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
61.329
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dünyanın eksen eğikliği gece gündüz süresini etkiler mi?​

NOT :Eksen eğikliği küçüldükçe gece ile gündüz arasındaki fark azalır. Eksen eğikliği büyüdüğünde ise fark artar.

21 Aralık 21 Haziran 21 Mart neden 23 Eylül?​

21 Mart ve 23 Eylül tarihlerine ekinoks (gece – gündüz eşitliği) tarihleri 21 Aralık ve 21 Haziran tarihlerine de solstis (gündönümü) tarihleri denir. Kuzey Yarım Küre Güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne 43°06′ lık açı ile gelir. Kış mevsiminin başlangıcıdır. Yengeç Dönencesi’nin kuzeyinde en uzun gölge yaşanır.

Eksen eğikliği sonucunda gece gündüz oluşur mu?​

Eksen eğikliği sonucunda gece gündüz oluşur mu?
EKSEN EĞİKLİĞİ SONUÇLARI Dünya`nın Güneş etrafındaki hareketi sırasında bir yere gelen Güneş ışınlarının açısı sürekli değişir. (Dünya`nın farklı yarıkürelerinde farklı mevsimlere neden olur) • Gece-gündüz süreleri uzayıp kısalır • Mevsimler oluşur.

Eksen eğikliğinin sonucu nedir?​

Eksen eğikliğinin sonucu nedir?
– Güney yarım kürede ve kuzey yarım kürede aynı anda farklı mevsimler yaşanır. – Aydınlanma sürelerinde sürekli değişimler yaşanır. – Gece gündüz süreleri belirli tarihlerde uzar veya kısalır. – Basınç farkları ile birlikte mevsimlik sıcaklık farkları oluşur.

Gece gündüz arasındaki fark en az nerede?​

Ekvator’da gece gündüz süresi eşittir ancak Ekvator’dan kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihten itibaren gündüzler kısalmaya, geceler uzamaya başlar.

Günler neden uzayıp kısalır?​

Güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne 90°lik açı ile düşer. Yengeç Dönencesi’nden kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır. Bu tarihten itibaren gündüzler kısalmaya, geceler uzamaya başlar.

21 Mart 21 Haziran 23 Eylül ve 21 Aralık’ta güneş ışınları nereye dik açı ile gelir?​

21 Mart 21 Haziran 23 Eylül ve 21 Aralık’ta güneş ışınları nereye dik açı ile gelir?
21 Aralık ve 21 Haziran tarihlerine solstis (gündönümü) tarihleri, 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerine ekinoks (gece – gündüz eşitliği) tarihleri denir. Hep birlikte 21 Aralık Kış gündönümünde Dünya’ya neler oluyor görelim. 🌏Güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne 43°06′ lık açı ile gelir. 🌏Kış mevsiminin başlangıcıdır.
 
Eksen eğikliği dünyanın gece ve gündüz sürelerini etkileyen önemli bir faktördür. Eksen eğikliği, dünyanın kendi ekseni etrafında eğik bir şekilde dönmesinden kaynaklanır. Eksen eğikliği değiştikçe, güneş ışınlarının dünyaya geliş açısı ve dağılımı da değişir. Bu da gece ve gündüz sürelerinin ve mevsimlerin oluşumunu etkiler.

Eksen eğikliğinin büyüklüğüne göre gece ile gündüz arasındaki fark değişir. Eksen eğikliği arttıkça, gece ile gündüz arasındaki fark da artar. Örneğin, kuzey yarım kürede yaz günlerinde gündüz daha uzun olurken, kış günlerinde gece daha uzun olmaktadır. Eksen eğikliği azaldıkça ise bu fark azalır ve gece ile gündüz süreleri birbirine daha da yaklaşır.

Eksen eğikliği sonucunda aynı anda farklı yarımkürelerde farklı mevsimler yaşanır, aydınlanma süreleri değişir, gece-gündüz süreleri belirli tarihlerde uzar veya kısalır ve mevsimlik sıcaklık farkları oluşur. Bu durum dünyadaki çeşitliliği ve iklim koşullarını belirler.

Ekvator çevresinde gece ile gündüz süreleri eşit olurken, ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe bu sürelerdeki farklılık artar. Bu durum da eksen eğikliğinin gece ve gündüz sürelerine olan etkisini göstermektedir.

Dolayısıyla, dünyanın eksen eğikliği gece ve gündüz sürelerini, mevsimleri ve iklim koşullarını oldukça etkileyen bir faktördür.
 
Geri
Üst