Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dunyanin cevresi ilk nasil olculdu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
47.574
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dünyanın çevresi ilk nasıl ölçüldü?​

Dünya’nın merkezinden İskenderiye ve Aswan kentlerini gören açı 360 derecenin 50’de biri olduğu için iki kent arasındaki uzaklık 50 ile çarpılırsa, Eratosthenes’in ölçümüne göre Dünya’nın çevresi 900×50 yani 45.000 kilometre çıkar.

Dünyanın yüzölçümünü kim hesaplamıştır?​

Dünyanın yüzölçümünü kim hesaplamıştır?
Eratosthenes (Eratosten; Grekçe: Ἐρατοσθένης, MÖ 276 – MÖ 194), Yunan matematikçi, coğrafyacı, astronom ve filozoftur.

Biruni dünyanın çevresini nasıl hesapladı?​

Bu açının sinüsünü dik üçgen bağıntılarını kullanarak hesaplayabildiği için dolaylı olarak elinde, karşı kenarı “dünyanın yarıçapı (r)”, hipotenüsü ise “dünyanın yarıçapı (r) + dağın yüksekliği (h)” olan bir dik üçgeninin sinüsü bulunmuş oluyor.

Eratosthenes nasıl dünyanın çevresini Hesapladi?​

Eratosthenes nasıl dünyanın çevresini Hesapladi?
Eratosthenes daha sonra İskenderiye’de yaz gündönümünde öğle vakti bir sopanın gölgesinin açısını ölçtü. Sonucun yaklaşık 7,2 derece yani tam bir çemberin yaklaşık 1 / 50’si kadar bir açı yaptığını buldu. İskenderiye ile Syene arasındaki mesafeyi bilseydi, Dünya’nın çevresini artık kolayca hesaplayabilirdi.

Dünyanın çevre uzunluğunu hesaplayan islam coğrafyacısı kimdir?​

Dünyanın çapını ilk kez hesaplayan Müslüman Bilim Adamı: Biruni.

Dünyanın yarım küreye benzediğini söyleyen ilk kişi kimdir?​

Dünyanın yarım küreye benzediğini söyleyen ilk kişi kimdir?
İlk olarak dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen kişi, M.Ö. 500’lü yıllarda Pisagor’dur.

Biruni neyi ispatladı?​

Yunan filozoflarından Aristo, Arşimet ve Demokritus’un çalışmalarından etkilenen El-Biruni, bilimsel çalışmalarına 17 yaşında başladı. Güneşin yüksekliği ve şehrin boylamını hesapladı. Güneşin hareketlerinden, mevsimlerin ne zaman başladığını belirledi. Dünyanın çapını, bugünkü değere çok yakın olarak buldu.

Dünyanın çevresini hesaplayan Türk bilim insanı kimdir?​

Dünyanın çevresini hesaplayan Türk bilim insanı kimdir?

Eratosthenes deneyi nedir?​

Eratosthenes Deneyi HTML5 Eratosthenes dünyanın çevresini tahmin etmek için yaz gündönümü öğle saatlerinde dikey bir eksen yardımıyla dikilitaşın gölge uzunluğunu ölçerek bir meridyen yayının uzunluğunu hesapladı. Kuzeyden 800 kilometre uzakta olmasına rağmen Syene’de (kuzey dönence) hiç gölge oluşmadı.

Dünyanın bir ucundan bir ucuna kaç saatte gidilir?​

Dünyanın bir ucundan bir ucuna kaç saatte gidilir?
Amerikalı 60 yaşındaki çılgın milyarder Steve Fossett, uçakla mola vermeden dünyayı bir ucundan diğer ucuna dolaşmayı gitmeyi başararak bir rekor kırdı. Yakıt ikmali yapmadan, tek başına uçan Fossett’in yolculuğu 67 saat ve bir dakika sürdü…

Dünya kaç adım?​

Dünya’nın ekvator çapı yaklaşık olarak 12.756,28 km’dir. Yani yaklaşık 12.756.000 metredir.

Dünyanın bir ucundan diğer ucuna kaç kilometredir?​

Dünyanın bir ucundan diğer ucuna kaç kilometredir?
Ayrıca Dünya Güneş Sisteminde bulunan en yoğun gezegen olma özelliğine de sahiptir. Dünya’nın çevresi yaklaşık 40.075 km civarındadır.
 
Eratosthenes'in Dünya'nın çevresini ölçmek için yaptığı yöntem, oldukça ilginç ve dikkate değer bir bilimsel girişimdi. Önce, güneşin ışınlarının düşme açısını gözlemlemek amacıyla İskenderiye ve Syene (bugünkü Aswan) arasındaki mesafeyi kullandı. Yaz gündönümünde (21 Haziran) İskenderiye'de bir sopa dikti ve sopa gölgesinin boyunu ölçtü. Ardından, aynı anda Syene'de sopa gölgesinin boyunu ölçerek iki arasındaki açı farkını hesapladı.

Eratosthenes'in hesaplamalarına göre, Syene ve İskenderiye arasındaki mesafe 800 km olarak kabul edildiğinde, Dünya'nın çevresi tahmini olarak 40.000 km çıkıyordu. Bu oldukça doğru bir tahmin olmasına rağmen, günümüzdeki ölçümlere göre Dünya'nın gerçek çevresi yaklaşık olarak 40.075 km'dir.

Bu tür bilimsel çabalar, astronomi ve matematik alanlarında o dönemdeki büyük bilimsel ilerlemelerin göstergelerindendi ve klasik çağın en büyük bilim insanlarından biri olan Eratosthenes'in bu çalışması, tarihteki bilimsel keşifler arasında önemli bir yere sahiptir.
 
Geri
Üst