AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dunyada kac tane cam agaci var?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dünyada kaç tane çam ağacı var?​

Günümüzde 115 çeşit çam ağacı türü bulunmaktadır.

Çam ağacı ülkemize özgü müdür?​

Çam ağacı dayanıklı yapısı sayesinde her yerde yetişir. Kuraklıkta bile kendini korur. Yaygın bir ağaç türüdür. Bu yüzden ülkemizde sıkça rastlanabileceği gibi diğer ülkelerde de yetiştirilmektedir.

Çam ağacının anavatanı neresidir?​

Çam ağacının anavatanı neresidir?
Geniş bahçelerde kullanılabilen bir ağaç cinsidir. Anavatanı Himalayalardır. Kuraklığa ve soğuğa dayanıklıdır.

Dünya ağacının bulunduğu yerde oturan tanrı kimdir?​

Dünya ağacının bulunduğu yerde oturan tanrı kimdir?
Tanrı’yı sembolize eden kutsal Evliya Ağaçları’nın, Türk mitolojisindeki tanımına uygunluğu açısından birçok özelliği vardır; bu ağaçların tek ve benzersiz olması, ölümsüzlüğü sembolize etmesi ve sığınacak yer olması bunlardan bazılarıdır. Bu özellikler, aynı zamanda “Ulu Gök Tanrı”nın taşıdığı özelliklerdir.

Türkiyede kaç tane çam ağacı vardır?​

Tüm topraklarda yetişebilen oldukça dayanıklı bir ağaç cinsi olan çam ağacının Türkiye’de ise beş farklı çeşidi vardır. Bu çeşitleri: İran Çamı, Halep Çamı, Sarıçam, Kızılçam ve Karaçam’dır.

En çok çam ağacı nerede?​

Ülkemizde Halep Çamı, Sarıçam, Karaçam, Kızılçam ve Fıstık Çamı olmak üzere 5 çam ağacı türü yetişmektedir. Bunların arasından ülkemizde en çok görülen türü sarıçamdır. Karadeniz bölgesinde yetişir. Yılın tüm aylarında yeşilliğini kaybetmeyen bu ağaçlar genellikle tropik ve dağlık bölgelerde görülür.

Çam ağacı ülkemize nereden geldi?​

Çam ağacı ülkemize nereden geldi?
Marshall yardımlarıyla Ege ve Akdeniz bölgemizdeki milyonlarca zeytin ağacımız kökünden sökülerek gemilerle Avrupa’ya götürüldü. ABD bize bu ağaçların yerine milyonlarca kavak ve çam(çıra) fidanı verdi.

Çam ağacı ülkemize nasıl geldi?​

Çam ağacı ülkemize nasıl geldi?
“amerika’nın marshall yardımlarıyla (truman antlaşmaları 1947 yılı) ege ve akdeniz bölgemizdeki milyonlarca zeytin ağacımız kökünden sökülerek gemilerle avrupa’ya götürüldü. abd bunların yerine bize milyonlarca kavak ve çam (çıra) fidanı verdi.

Hayat ağacı sembolü ne anlama gelir?​

Hayat ağacı köklerimize bağlılığımızın ve sürekliliğin sembolüdür… Hayat ağacı, ailenin sembolüdür. Ailenizin nesillerini simgeler; bir ağaç bir tohumdan filizlenir, büyür ve dallanır, ne kadar ileri gidebileceğini görür ve daha sonra yeniden başlamak için bir sonraki nesle hayat veren yeni bir meyve yaratır.

Türkiye’de en çok çam ağacı nerede yetişir?​

Tüm dünyada Türk Çamı olarak da bilinen bu ağaç, en yoğun olarak Akdeniz bölgesinde yetişir. Sıcağa ve kuraklığa dayanıklı olan kızılçam ağaçları 25 metre boya ulaşabilir, deniz seviyesinden 1.300 ila 1.650 metre yükseklikte yayılım gösterebilir.

Çam ağacını kim getirdi?​

Çam ağacını kim getirdi?
“Amerika’nın Marshall yardımlarıyla (Truman antlaşmaları 1947 yılı) Ege ve Akdeniz bölgemizdeki milyonlarca zeytin ağacımız kökünden sökülerek gemilerle Avrupa’ya götürüldü. ABD bunların yerine bize milyonlarca kavak ve çam (çıra) fidanı verdi.

Çam ağacı nasıl ortaya çıkmıştır?​

Çam ağacı nasıl ortaya çıkmıştır?
Çam ağacının mitolojik öyküsü durmaz, 4 bin yıl sonrasında da devam eder. Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ’ın anlatımıyla, çam ağacının dibine hediye konulması, Hun Türklerinin bu topraklara taşıdığı inançtan gelir. Türklerin tek tanrılı dinden önceki inançlarına göre, yeryüzünün göbeğinde bir akçam ağacı bulunur.

Ormanlar neden çam ağacı?​

Çam ağaçlarının çıralı ve yağlı olması güya orman yangınlarını hızlandırıyormuş. Yangını önlemek yerine çam ağaçlarını suçluyorlar. Ormanlara çam ağaçlarının dikilmesi emperyalistlerin işiymiş. Meyve ağaçları dikilse, hem meyvelerden nasiplenir hem de yangınlarda çam ağaçları gibi çabuk yanmazmış.
 
Merhaba! Çam ağaçları hakkında paylaştığınız bilgiler ilginç ve bilgilendirici. Çam ağaçlarının dünyada 115 çeşit türü bulunduğunu, Türkiye'de ise İran Çamı, Halep Çamı, Sarıçam, Kızılçam ve Karaçam olmak üzere beş farklı çeşidinin yetiştiğini belirtmişsiniz.

Çam ağaçlarının dayanıklı yapısı nedeniyle her türlü iklim koşulunda yetişebildiğini ve Türk Çamı olarak da bilinen kızılçamın en yoğun olarak Akdeniz bölgesinde yetiştiğini ifade etmişsiniz. Ayrıca çam ağaçlarının köklerimize bağlılığın ve sürekliliğin sembolü olan hayat ağacı olarak da kabul edildiğini vurgulamışsınız.

Çam ağaçlarının Türkiye'ye nasıl geldiği konusu da oldukça ilginç. Marshall yardımları kapsamında Ege ve Akdeniz bölgelerindeki zeytin ağaçlarının Avrupa'ya götürülmesi sonucunda ABD'nin Türkiye'ye milyonlarca kavak ve çam fidanı verdiği bilgisi paylaşılmış.

Ayrıca çam ağaçlarının ormanlara dikilmesinin emperyalistlerin işi olduğu ve meyve ağaçlarının dikilmesi gerektiği ile ilgili bir görüş de dile getirilmiş. Bu konuda yapılan tartışmalı ve farklı fikirleri paylaşmanız da konunun geniş bir perspektiften ele alındığını gösteriyor.

Eğer çam ağaçlarıyla ilgili başka detaylı bilgiler veya sorularınız varsa memnuniyetle cevaplamaya devam ederim.
 
Geri
Üst