Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dunyada kac cesit fasulye var?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
48.559
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dünyada kaç çeşit fasulye var?​

Soğuğa duyarlı bir bitki olan fasulye hemen her tür toprakta yetişir. Fasulyenin bugün dünyanın pek çok yerinde yaygın olarak tarımı yapılmaktadır. Yaklaşık 80 çeşidi vardır. Bütün baklagiller içinde en çok tüketilen sebzelerden biridir.

Nerenin kuru fasulyesi ünlüdür?​

Erzurum’un Karadeniz’e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulye erken pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuk atmamasıyla biliniyor. İşte o fasulyenin tarifi… ERZURUM – İspir fasulyesi, Türk Patent Enstitüsü’nde coğrafi işareti tescillenerek, marka olma yolunda önemli adım attı.
En iyi kuru fasulye nerede?​
Erzincan ovasında yetişen dermason kuru fasulyesi, zahmetli yolculuğun ardından sofralara ulaşıyor. Erzincan ovasında yetişen ve birçok restoranın vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunan dermason kuru fasulyesi, zahmetli bir yolculuğun ardından sofraları süslüyor.

Cino fasulye nedir?​

Cino fasulye nedir?
Cino (oturak) fasulye meyvesi açık yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir. Erkenci bir bodur fasulye çeşididir. Yüksek verime sahip olup hasadı kolaydır. Taze tüketim ve konserve yapımı için uygundur.
Fasulyenin bugün dünyanın pek çok yerinde yaygın olarak tarımı yapılmaktadır. Yaklaşık 80 çeşidi vardır.

Fasulye ne zaman ortaya çıktı?​

Fasulye ne zaman ortaya çıktı?
Güney-Batı Amerika ve Orta Amerika’dan sağlanan fasulye örneklerinin günümüzden 2300-1000 yıl öncesinin ürünü olduğu anlaşılmıştır. Asya’da Amerika’nın keşfinden sonra fasulye bilinen bir ürün olmuştur.

En lezzetli fasulye hangisi?​

Ilk kuru fasulyeyi kim buldu?​

İspanyol gemiciler tarafından da Avrupa’ya getirilmiştir. Ülkemize ne zaman geldiği konusunda kesin bir kanıt bulunmamaktadır. 250 ila 400 yıl öncesinde Anadolu’nun fasulye ile tanıştığı söylenmekle birlikte 2010 yılında Muğla Bodrum’da gerçekleştirilen kazı çalışmalarında 1.600 yıllık kuru fasulye M.S.
Kuru fasulye yemeğini ilk kim buldu?​
Efsun Yılmaz – Mutfak Kültürü Araştırmacısı Gazeteci Yazar Nedim Atilla, kuru fasulyenin Türklerin milli yemeği olmadığını, Anadolu’nun Amerika’dan gelen kuru fasulyeyle 1500’lü yıllarda tanıştığını söyledi.

Fasulye nerede bulundu?​

Fasulye nerede bulundu?
Bir başka kıtada Afrika’da da eski kral mezarlarında fasulye bulunmuştur. Bulgular ilk kültüre alınma tarihinin günümüzden 4.000 yıl öncesine rastladığını göstermektedir. Güney – Batı Amerika ve Orta Amerika’dan sağlanan fasulye örneklerinin 2.300 – 1.000 yıl öncesinin ürünü olduğunu göstermektedir.

Dermason ne demek?​

Dermason ne demek?
Dermason Fasulye tane renkleri beyaz ve böbrek şeklinde olan, delik açıklığı 8mm olan elekte elendiğinde elek üstünde kalan taneleri içeren fasulye türüdür. Bu fasulyeler Karaman ve Konya yöresinin fasulyeleri olup, lezzet bakımından üstün ve kabuk bırakmama özelliği ile bilinmektedir.

Iri dermason fasulye nedir?​

Toprak özelliği ve kar suyu ile yetişmesi, dayanıklı, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı tüketicinin en çok tercih ettiği fasulyedir. İri taneli, dolgun ve yassı görünümlü, bir ucu düz, diğer ucu ovalimsi, canlı beyaz renktedir. Fasulyenin yöresel farklılığı ve homojen yapıda olması çok önemlidir.

En güzel fasulye hangisi?​

En iyi kuru fasulye çeşidi hangisi?​
Fasulyenizin dillere destan olması için tombul cinsleri tercih etmenizi tavsiye ediyorum. Lezzeti onaylanmış olan İspir veya yani şeker fasulye veya dermason cinslerinden yapacağınız fasulyenin kabuğu pişince ayrılıp sizi rahatsız etmeyecek, iri taneli olduğu için yemesi güzel olacaktır.
 
Dünyada yaklaşık 80 çeşit fasulye bulunmaktadır. Fasulye, soğuğa duyarlı bir bitki olmasına rağmen hemen her tür toprakta yetişebilir. Bugün dünyanın pek çok yerinde yaygın olarak tarımı yapılan fasulye, bütün baklagiller içinde en çok tüketilen sebzelerden biridir.

Nerenin kuru fasulyesi ünlüdür sorusunun cevabı ise Erzurum'un Karadeniz'e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulyedir. Bu fasulye cinsi, erken pişme özelliği, suda şişme hızı ve pişince kabuk atmamasıyla bilinir. İspir fasulyesi, Türk Patent Enstitüsü'nde coğrafi işareti tescillenerek marka olma yolunda önemli bir adım atmıştır.

En iyi kuru fasulyenin Erzincan ovasında yetişen dermason kuru fasulyesi olduğu belirtilmektedir. Dermason kuru fasulyesi, zahmetli bir yolculuğun ardından sofralara ulaşır ve birçok restoranın vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alır.

Cino fasulye, açık yeşil renge sahip, kılçıksız ve yassı bir görünüme sahip bir fasulye çeşididir. Taze tüketim ve konserve yapımı için uygundur. Fasulyenin yaygın olarak tarımının yapıldığı dünyanın pek çok yerinde yaklaşık 80 çeşidi bulunmaktadır.

Fasulyenin kökenlerine ilişkin bilgilere göre Güney-Batı Amerika ve Orta Amerika'dan sağlanan fasulye örneklerinin günümüzden 2300-1000 yıl öncesine dayandığı belirtilmektedir. Asya'da Amerika'nın keşfinden sonra fasulyenin bilinen bir ürün haline geldiği ifade edilmektedir.

En lezzetli fasulye hangisi veya en güzel fasulye hangisi gibi sorulara kesin bir yanıt vermek zor olsa da bazıları tarafından İspir, yani şeker fasulye veya dermason cinslerinin lezzet açısından tercih edildiği belirtilmektedir.

Kuru fasulyenin Türk mutfağına girişiyle ilgili bilgiye göre, kuru fasulyenin Türklerin milli yemeği olmadığı, Anadolu'nun Amerika'dan gelen kuru fasulyeyle 1500'lü yıllarda tanıştığı söylenmektedir. İspanyol gemiciler tarafından Avrupa'ya getirilen kuru fasulyenin ülkemize ne zaman geldiği konusunda kesin bilgiler bulunmamaktadır.

Fasulyenin bulunduğu yerlere yönelik bilgilere göre, eski kral mezarlarında dahi fasulye bulunduğu ve bu bulguların fasulyenin tarihçesinin günümüzden 4.000 yıl öncesine kadar uzandığını gösterdiği ifade edilmektedir.

Dermason fasulye, beyaz tane renkleri olan, delik açıklığı 8mm olan elekte elendiğinde elek üstünde kalan taneleri içeren bir fasulye türüdür. Karaman ve Konya yöresinin fasulyeleri arasında yer alan dermason fasulye, üstün lezzeti ve kabuk bırakmama özelliğiyle bilinmektedir.

Iri dermason fasulye ise toprak özelliği ve kar suyuyla yetişen, dayanıklı, ince kabuklu, çabuk pişen ve lezzetli bir fasulye çeşididir. İri taneli, dolgun ve yassı görünüme sahip olan bu tip fasulye, tercih edilen bir çeşit olarak öne çıkmaktadır.
 
Geri
Üst