- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 209.857
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Dünyada ilk canlı nasıl oluştu?
“Yaşam nerede başladı? “Yaygın olan bilimsel görüşe göre yaşam, ilk Dünya’nın oksijen ya da oksitleyici diğer gazlar bulunmayan indirgen ortamında oluşmuştu. İnorganik moleküllerden organik moleküller oluştu ve birikti. Karmaşık yapıdaki biyomoleküller de, bu organik moleküllerden oluştu.En ilkel canlı ne demek?
Prokaryot hücreler tipik olmayan hücrelerdir. Bunlar en küçük ve en ilkel yapılı canlı şekilleridir. Bu canlı şekillerinin ortak özelliği zarla çevrili bir çekirdeğe sahip olmamalarıdır.Cansızlar nedir?
İnsanoğlu, etrafına bakıp varlıkları sınıflandırmak istemiş ve belli başlı özellikler taşıdığı için bazı varlıklara “canlı” demiş, bu özellikleri taşımayan varlıklara ise “cansız” demiştir.
Canlılar ve yaşam nedir?
Bazı canlılar birbirleriyle iletişim ya da bildirişim kurabilirler ve birçok canlı iç değişimler geçirerek çevrelerine uyum gösterebilirler. Yaşam bir başka tanımla anlatılacak olursa, canlılık niteliği taşıyan varlıkların hepsinin yaşadıkları süre boyunca kazandıkları deneyimler ve yaşayışlarının bütünüdür.Üremenin temel amacı nedir?
Üreme, çoğalma olarak da bilinir, bir canlının neslini devam ettirmesi olayı. Büyüme ve gelişmesini tamamlayan her canlı çoğalma yeteneğine sahip olur. Çoğalma yeteneğine sahip canlılar kendilerine benzer bireyler oluştururlar ve bu sayede nesillerini devam ettirmiş olurlar.Evrime göre canlılık nasıl başladı?
Biyologları göre DNA organik moleküllerin yıldırımlar ve morötesi ışınlardan enerji almasıyla oluştu. Küçük moleküller birleşerek zamanla RNA ve DNA’yı ortaya çıktı. Hatta bu nedenle yaşamın kaynağı olarak çalkantılı denizler yerine havuzları düşündüler.
Dünya’nın ikinci jeolojik devri Arkeyan 4,23 milyar yıl önce başladı. Bu dönemde gezegen denizlerle kaplandı. Yaşam ilk göletlerin tabanında ve sığ deniz diplerindeki alkalin menfezlerde oluştu. LUCA bu sırada ortaya çıkmış olabilir. 4,23-3,9 milyar yıl önce.
1- Prokaryot (İlkel) Hücreler : En basit yapılı hücrelerdir. Prokaryot hücrelerde çekirdek zarla çevrilmemiştir ve kalıtsal madde (DNA) sitoplazma içinde dağınık haldedir. Prokaryot hücrelerde hücre zarı, sitoplâzma ve zarsız organel olan ribozom bulunur.
Hücre neden canlıdır?
Aynı oksijen, hücrelerimiz içerisinde bulunan bir diğer kimyasal olan şekerler ile tepkimeye girerek enerji üretimini sağlamakta ve bu, hücrenin “canlılığını” sürdürmektedir. Peki, demiri “cansız”, hücreyi “canlı” yapan nedir öyleyse? İnsanlığın uydurduğu tanımlar haricinde, hiçbir şey.