Dunyada Gorulen Yonetim Bicimleri

SoruCevap

Yeni Üye
Dunyanın Yonetim Bicimleri
Dunyadaki Yonetim Bicimleri

Yonetim bicimleri, devletlerin idare şeklidir Devlet şekli cumhuriyet olan, yani halk egemenliği olan devletlerde, yonetim bicimi bununla ozdeş olarak demokrasi olmayabilir Yonetim bicimi ile devletin kuruluşunun ve milletlerin hayat tarzlarının, dunya goruşunun derin bir ilgisi vardır

Maskeli Monarsi
Aristokrasi
Cumhuriyet
Demokrasi
Despotluk
Federasyon
Komunizm
Konfederasyon
Meritokrasi
Monarşi
Mutlakiyet
Oligarşi
Otokrasi
Parlamenter monarşi (Meşrutiyet)
Plutokrasi
Teknokrasi
Teokrasi
Totalitarizm

kaynak:wikipedia

Dünya genelinde farklı yönetsel sistemler mevcuttur ve her biri devletlerin idare şeklini belirler. Bu yönetsel sistemler arasında:

1. Monarşi: Bir hükümdarın ya da kralın yönetimde bulunduğu sistemdir. Monarşilerin farklı türleri vardır, mesela mutlakiyetçi monarşi, parlamenter monarşi gibi.

2. Cumhuriyet: Halkın egemenliği esasına dayanan yönetim biçimidir. Devletin başında genellikle bir cumhurbaşkanı bulunur.

3. Demokrasi: Halkın doğrudan ya da dolaylı yolla yönetimi ele aldığı sistemdir. Çoğulculuk temelindedir ve geniş katılımı teşvik eder.

4. Totalitarizm: Devletin tüm alanlarda kontrol sahibi olduğu, birey hak ve özgürlüklerinin sınırlı olduğu bir sistemdir.

Diğer yönetsel sistemler arasında aristokrasi, despotluk, federasyon, komünizm, konfederasyon, meritokrasi, oligarşi, otokrasi, plutokrasi, teknokrasi ve teokrasi gibi farklı yapılar bulunmaktadır. Her bir yönetsel sistem, devletin yapısını, yönetim şeklini ve karar alma süreçlerini şekillendirir. Bu sistemlerin seçimi, ülkenin tarihinden, kültüründen ve diğer faktörlerden etkilenebilir.

Geri