- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 135.592
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Dünyada gıda alerjileri neden artıyor?
Bu duruma katkı yapan muhtemel nedenler arasında hava kirliliği, beslenme alışkanlıklarının değişmesi ve bağışıklık sisteminin verdiği karşılıkları değiştiren mikroplara daha az maruz kalmak yer alıyor. Göçmenlerin kendi memleketleri yerine göçtükleri ülkelerde astım ve gıda alerjisi geliştirdiği görülüyor.Alerji için ne yemeliyim?
Alerjilere İyi Gelen Besinler
Neden alerji oluruz?
Alerjinin yaygın tetikleyicileri arasında polenler, hayvan kepekleri, toz akarları ve havadaki küf gibi alerjenler, özellikle yer fıstığı, ağaç fıstığı, buğday, soya, balık, kabuklu deniz ürünleri, yumurta ve süt gibi bir takım yiyecekler, arı, eşek arısı veya yaban arısı gibi böcek sokmaları sayılabilir.Süt alerjisinin tedavisi var mı?
Süt ve süt içeren gıdalardan uzak durmak süt alerjisi açısından oldukça önemlidir. Aynı zamanda süt alerjisinde anti histaminik ilaçlar verilir. Anti histaminik ilaçlar süt alerjisinin bütün belirtilerini en az seviyeye indirir. Böylece anti histaminik ilaçlar ile birlikte süt alerjisi tedavisi yapılır.
Besin alerjisi geliştiğinden şüphelenilen çocukların vakit kaybetmeden bir uzmana muayene olması gerekiyor. Tedavi edilmemesi halinde nefes darlığından bulantıya, kusmadan deride kaşıntıya kadar birçok soruna neden olan bu rahatsızlık ileri vakalarda yaşam kaybına yol açabiliyor.
Gıda alerjisi öldürür mü?
Uzmanlar, sıklıkla deride kaşıntı, kabartı, mide bulantısı, karında kramp ve ishale neden olabilen besin alerjilerinin, bazı durumlarda ölümcül sonuçlar doğurabileceğini bildiriyor.
Gıda alerjilerinden korunmak için ne yapmalı?
Besin alerjilerinde kanıtlanmış bir radikal tedavi yöntemi yoktur. Hastanın alerjik olduğu besin ve ürünlerinden kaçınması reaksiyonları önlemenin tek yoludur. Çok az miktardaki besinlerin tüketilmesiyle bile şiddetli reaksiyon olabileceği için mutlak kaçınma şarttır.Alerji neden oluruz?
Alerji vücudumuzda bulunan antikorların, başkaları için zararsız olabilecek maddelere karşı savaş açması ve reaksiyon oluşturmasıdır. Bu maddeler toz, besinler, solunum yolu ile alınan maddeler, polen, akarlar ve hayvan tüyleri olabilir. Alerji her yaş gurubunda görülebilir.
Kefir alerjisi nasıl anlaşılır?
Kefir üretiminde kullanılan sütün yapısında bulunan kazein (casein) proteini bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bundan dolayı, kefir alerjisi yaşayan insanlar beslenmelerinden kazein içeren gıdaları uzak tutmaktadır. Kefir alerjisi belirtileri ise ciltte pullanma, döküntü ve kaşıntı şeklinde görülebilir.Gıda alerjisi neden olabilir?
Besin alerjilerinin ortaya çıkmasının sebebi bağışıklık sisteminin proteini bir tehdit gibi görüp bunlara karşı IgE tipi antikorlar üretmesidir. Eğer kişide proteine karşı duyarlılık varsa ve o besinle karşılaşırsa daha önce oluşmuş IgE tipi antikorlar, birçok maddenin salınımını arttırır.
Kefirin yan etkileri nelerdir?
Kefirin bilinen bir zararı veya yan etkisi yoktur.