Dunyada en cok findik nerede uretiliyor?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Dünyada en çok fındık nerede üretiliyor?​

Dünya fındık üretiminin yaklaşık b’sini gerçekleştiren Türkiye’yi sırasıyla İtalya, Gürcistan ve Azerbaycan takip etmektedir (INC). Son yıllarda Azerbaycan ve ABD’nin üretiminde artış olduğu gözlemlenmektedir.

Fındık en çok hangi ilde yetişir Tüik?​

Türkiye’de fındık üretiminde Ordu 214 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır. Ordu’yu 96 bin ton ile Samsun ve 93 bin ton ile Giresun takip etmektedir. TÜİK bitkisel üretim istatistiklerine göre fındık üretimi 2018 yılında bir önceki yıla göre #,7 oranında azalarak 515 bin ton olarak gerçekleşmiştir.
Azerbaycan’da fındık yetişiyor mu?
Azerbaycan, yıllık 52.067 ton üretim ile en büyük üçüncü fındık üreticisidir.
Fındık dikimi nasıl olmalı?
Fındık fidanı dikim mesafesi toprağın kalitesine ve verimine göre değişiklik göstermektedir. Verimli topraklarda 6 ile 8 metre aralıklar verilmektedir. Daha düşük verimli topraklarda ise 4 ile 5 metre mesafe bulundurmak gereklidir. Sıra aralıkları ise 4 veya 5 metre olmaktadır.

Fındık hangi ilde meşhur?​

Türkiye’deki fındık üretiminin %60’ı da Ordu, Rize, Giresun, Trabzon ve Artvin’de gerçekleşmektedir. Türkiye’de fındık üretiminin en iyi şekilde gerçekleştiği ve sayının en fazla olduğu il Ordu’dur.

Fındık hangi ilde yapılır?​

Türkiye’nin en önemli ithalat ve ihracat malzemelerinden olan fındığın çoğunluğu Giresun, Ordu, Trabzon olmak üzere, Sakarya, Bartın ve Zonguldak illerinde üretilmektedir. Türkiye, dünya fındık üretiminde birinci sıradadır ve dünya fındık üretiminin %62-65 kadarını tek başına karşılamaktadır.
Ukraynada fındık yetişir mi?
Listedeki ülkelerin yanında küçük miktarlarda üretim yapan diğer ülkeler şunlardır: Polonya, Yunanistan, Belarus, Hırvatistan, Tacikistan, Özbekistan, Rusya, Kamerun, Portekiz, Moldova, Ukrayna, Tacikistan, Tunus, Slovakya, Slovenya, Suriye, Kıbrıs, Arjantin, Avusturya, Estonya, Yeni Zelanda ve Romanya.
Fındık dikimi hangi ayda olur?
Dikim için en uygun olan zaman sonbahar aylarıdır. Kışı sert geçen yörelerde ve dikime geç kalınması halinde İlkbaharda da dikim yapılabilir.

Geri