Dunya uzerinde neden 13 adet kok IP bulunur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
207.463
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Dünya üzerinde neden 13 adet kök IP bulunur?​

Neden 13 adet ip adresinin olduğu sorusuna gelirsek ; UDP ve TCP çalışma mantığını bilmemiz gerekir. Bu iki protokolde iletişim protokolüdür. UDP, TCP’ye göre daha hızlı bir iletişim sağlar ama TCP’ye göre daha güvensizdir. UDP protokolünde gönderilen pakedin ulaşıp ulaşılmadığı kontrol edilmez bu yüzden daha hızlıdır.

Kök IP nedir?​

Kök sunucu, İnternet’in destekleyici altyapısının bir parçasıdır ve çevrimiçi erişimin bel kemiği gibi davranarak İnternet kullanımını kolaylaştırır. Kök sunucular, alan adı sisteminin (DNS) önemli bir parçasıdır. DNS işlevselliğinden sorumlu olan kök bölge dosyası içeriğini Internet’te yayımlarlar.
DNS ayarları yeniden yapılandırılabilir. Böylece farklı DNS sunucuları kullanmak mümkün olur. Tarayıcınızdan çok kolay şekilde dns ayarı değiştirme işlemi yapabilirsiniz. Erişimi engellenen sitelere erişim sağlamak, ,internet hızını arttırmak için DNS ayarları değiştirilebilir.
DNS sunucular arasında hangi tür sorgulama yapılır?
İteratif sorguyu alan DNS sunucusu kendi veritabanına ve önbelleğine bakar ve sorguyu yapan DNS sunucusuna IP adresi yada aradığı IP adresini bulabileceği DNS sunucusunun ip adresini bildirir. DNS sunucusunun diğer DNS sunucu yada sunucularla yaptığı sorgulama tipi iteratif sorgulama olarak adlandırılır.
Neden DNS kullanmalıyız?
DNS’i bir telefon rehberi gibi tanımlayabiliriz, birisinin adını yazarsınız ve kitap size telefon numaralarını verir. DNS de bir telefon rehberi gibi, insanlar tarafından okunabilir adları, makinelerin daha kolay anlayabileceği sayılarla eşleştirir. DNS sunucuları, alan adlarını ilişkili IP adresleriyle eşleştirir.

DNS Koruması Nedir?​

DNS koruması, tehlikeli siteleri kara listeye alarak ve istenmeyen içeriği filtreleyerek bir çalışan ile internet arasında ek bir koruma katmanı sağlar. Çalışanlar, hem evde hem de işte güvenli DNS sunucularını kullanarak gereksiz risklerden ve kötü niyetli saldırı potansiyelinden kaçınabilir.

En iyi DNS nedir?​

Hızlı ve güvenilir olduğu için en çok tercih edilen DNS adresleri Level3 DNS, Open DNS, Google DNS, Cloudflare DNS, Comodo Secure DNS, Quad9, DNS Watch ve Verisign’dır.
HErhangi bir tehlikesi yok diyebilirim. Normal şartlarda DNS den sonra girdiğiniz URL leler gözükmez. Güvenlik açığınada neden olmaz.
DNS kayıt türleri nelerdir?
TTL’nin süresi dolarsa, ad sunucusu önbelleğe alınan bölge dosyasını sunmaz ve yetkili etki alanı adı sunucusundan yeni bir TTL sürümü ister.
DNS protokol müdür?
İletişime geçilecek tüm bilgisayarların nümerik olan IP adresi değerlerini akılda tutması zor olduğundan dolayı, alan adı sistemi olarak adlandırılan DNS (Domain Name System-Alan Adı Sistemi) protokolü ortaya çıkmıştır.
 
Geri
Üst