AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

dunya felsefe gunu ile ilgili yazı

haberci

Yeni Üye
dunya felsefe gunuyle ilgili yazı,
dunya felsefe gunu ile ilgili yazılar
Dunya Felsefe gunu hakkında bilgi
Her yıl Kasım ayının ucuncu Perşembe gunu, Dunya Felsefe Gunu olarak kutlanmaktadır 1946 yılında resmen yururluğe giren Birleşmiş Milletler, Eğitim, Bilim ve Kultur Kurumu (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization: UNESCO), savaş ve catışmaların ilk cıkış yerinin insan zihni olduğunu belirtir Dunyamızdaki olumsuz gelişmelerin once zihinlerde başlaması nedeniyle, UNESCO ’nun birtakım ilkeleri yaygınlaştırmayı amacladığını goruyoruz Dunya Felsefe Gunu dolayısıyla, ulkemizde bazı universiteler ve liseler etkinlikler duzenlemektedir Son derece memnunluk verici bu etkinliklerin gitgide coğalması ve felsefenin oneminin daha fazla anlaşılır olması gunumuzde daha cok onem kazanmıştır Dunya Felsefe Gunu nedeniyle felsefenin gundeme gelmesi onemlidir; cunku gerek dunyada gerekse ulkemizde felsefeye duyulan gereksinimin arttığını goruyoruz İnsanlığın karşı karşıya olduğu problemler kadar, ulkemizin kendine ozgu problemleri de, olaylara felsefenin ışığında da bakabilmeyi gerekli kılmaktadır Savaşların ve catışmaların bitmek bilmediği, savaş tacirlerinin her turlu yolu ve yontemi kullanmaktan cekinmedikleri gunumuz dunyasında barış, ozgurluk, insan hakları, insanın onuru ve değerlerin savunulmasında felsefenin temellendiriciliği ve aydınlatıcılığı buyuk onem taşımaktadır Yaşadığımız dunyayı daha iyi, daha insancıl bir dunyaya donuşturmede ve uygarlık maskesiyle gizlenmeye calışılan modern barbarlıklara başkaldırmada felsefenin işlevi yaşamsal bir onem taşımaktadır
2002 yılından itibaren kutlanmaya başlanan Dunya Felsefe Gunu dunya problemlerine felsefe ile de bakabilme bilincinin yaygınlaştırılmasında onemli bir işlev oluşturacaktır Boyle bir gunun saptanmasında Uluslararası Felsefe Kurumları Federasyonu ’nun cok değerli cabaları olmuştur Prof Dr İoanna KUCURADİ ’nin başkanı olduğu Turkiye Felsefe Kurumu sozu edilen federasyonun aktif bir uyesidir Turkiye Felsefe Kurumu bir sivil toplum kuruluşu olarak, gerek ulkemizde gerekse dunyada felsefe ve insan hakları bilincinin yaygınlaştırılması konusunda onemli sorumluluklar ustlenmiştir Dunya Felsefe Gunu nedeniyle, felsefenin gundeme gelmesi pek cok bakımdan yararlı olacaktır Gun dolayısıyla etkinlikler yapılabilir Soyleşiler, konferanslar, paneller vb yoluyla felsefecilerimiz, felsefeye ilgi duyan kişilerle bir araya gelerek felsefe sevgisinin ve ilgisinin guclenmesine katkıda bulunabilirler Felsefecilerin yalnızca yazılarıyla ve kitaplarıyla değil konuşmaları ve eylemleriyle de insanların icine cıkmaları gereklidir Prof Dr İoanna KUCURADİ ’nin 2004 yılında yayımladığı Dunya Felsefe Gunu kutlama mesajı felsefenin toplumla ilişkisi acısından onemli belirlemelerle doludur: ‘‘Butun dunyadaki felsefeciler ceşitli etkinliklerle Dunya Felsefe Gunu ’nu kutluyor Felsefe fildişi kulesinden cıktı artık Ama onumuzde yuruyecek uzun ve engebeli bir yol var Bu yolda Dunya Felsefe Gunu, olan bitene ve yapmak uzere oldukları felsefi değer bilgisiyle bakmaya ve bilgiyle duşunmeye coğu insanın ayıracak vakti olmadığı felsefenin ne işe yaradığını gostermek ve bu amaca hizmet eden bir felsefe eğitiminin dunyamızda neler sağlayabileceğini hatırlatmak icin bir fırsat oluşturuyor ’ ’
Felsefe eğitiminin dunyamızda sağlayabileceği en onemli işlevi, insanın dogmalardan arınmasını sağlayabilen bir anahtar olmasıdır 10–17 Ağustos 2003 tarihleri arasında İstanbul ’da duzenlenen 21 Dunya Felsefe Kongresi ’nin acılış konuşmasında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet SEZER felsefenin işlevini şoyle vurgulamıştır: ‘‘İnsanlık bir yandan kendini geliştirip ozgurleştirirken ote yandan gelişmiş toplumlarla azgelişmiş toplumlar arasında buyuyen ucurum, eşitlik, yoksulluk, bilgisizlik, kultursuzleşme, bağnazlık ve bunlardan kaynaklanan teror, kulturlerarası catışma, moral değerlerde cozulme gibi sorunların ustesinden gelmeye calışmaktadır () Felsefe insanın yaşamını, değerlerini, amaclarını sorgulamakta, varlığı butun olarak ele almakta, temelde insanın sorgulayabilme yeteneğine dayanmaktadır () Felsefenin geliştirdiği kuşkuculuk ve eleştirel duşunce, bilimsel duşuncenin, yenilikci buluşların temelini oluşturmuştur Eleştirel, sorgulayıcı ve cozumlemeci duşuncenin onem kazandığı donemler, bilimsel uretim ve aydınlanmacı gelişmelerin onunu acmıştır Dunyada ortacağın karanlığından, skolastik duşuncenin dar ve tutucu kalıplarından, felsefi duşuncenin sorgulayıcı ve eleştirel yaklaşımı ile cıkmıştır ’ ’ Ulkemizde felsefe adına yapılabilecek onemli işler vardır Felsefenin eğitim kurumlarımızda amacına uygun olarak yer alması, universite icinde farklı bolumlerinde bilim felsefesi, insan haklarının felsefesi ve eğitim felsefesi gibi derslerin okutulması, felsefe oğretmenlerine ayrılan kadro sayısının arttırılması sağlanabilecek ilk adımlardır
Gelecekte Dunya Felsefe kutlamaları yaygınlık kazanacaktır Milli Eğitim Bakanlığı belirli gun ve haftalar listesine Dunya Felsefe Gunu ’nu almıştır Bu gunun yaygınlaştırılmasında başta basın kuruluşlarına ve eğitim kurumlarına,sorumluluklar duşmektedir

Dünya Felsefe Günü, felsefenin önemini vurgulamak ve felsefeyle ilgili farkındalığı artırmak amacıyla her yıl Kasım ayının üçüncü Perşembe günü kutlanmaktadır. 1946 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu tarafından (UNESCO) resmi olarak kabul edilen bu gün, insan zihninin savaş ve çatışmaların temel kaynağı olduğunu belirtmektedir. Çünkü olumsuz gelişmelerin çoğunlukla zihinlerde başladığı düşünülmektedir.

UNESCO'nun amaçları arasında bazı ilkeleri yaygınlaştırmak da yer almaktadır. Bu nedenle, Dünya Felsefe Günü etkinlikleri üniversiteler ve liseler tarafından düzenlenmekte ve felsefenin önemi daha iyi anlaşılması için çaba harcanmaktadır. Felsefenin gündeme gelmesi, dünyada ve ülkemizde artan bir ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Problemlerle ilgili olarak felsefi bir bakış açısının önemli olduğu vurgulanmaktadır.

Dünya Felsefe Günü'nün kutlanmaya başlanmasından bu yana felsefi düşünceyi yaygınlaştırmak amacıyla önemli bir işlev gördüğü belirtilmektedir. Uluslararası Felsefe Kurumları Federasyonu'nun çabalarıyla belirlenen bu gün, felsefe ile dünya problemlerine bakabilme bilincinin artmasına katkıda bulunmaktadır. Türkiye Felsefe Kurumu da bu federasyonun aktif üyelerinden biridir ve felsefe ile insan hakları bilincinin yaygınlaştırılması konusunda önemli bir rol üstlenmektedir.

Felsefenin toplumla ilişkisi açısından önemli belirlemeler içeren mesajlar ile dünya genelinde kutlanan Dünya Felsefe Günü, felsefenin insanları dogmalardan arındırarak özgürleştirebilecek önemli bir araç olduğu vurgulanmaktadır. Felsefenin sorgulayıcı ve eleştirel yaklaşımının, bilimsel gelişmelere ve aydınlanmaya önemli katkılar sağladığı belirtilmektedir.

Ülkemizde felsefenin daha fazla önemsenmesi ve yaygınlaştırılması için eğitim kurumlarında felsefenin daha fazla yer alması gerektiği vurgulanmaktadır. Felsefe eğitiminin insanları sorgulayabilme yeteneğine sahip bireyler haline getirebileceği ve toplumsal sorunların çözümüne katkı sağlayabileceği belirtilmektedir.

Gelecekte Dünya Felsefe Günü kutlamalarının yaygınlaşması ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirli günler arasına alınması, felsefeyle ilgili farkındalığın artmasına ve toplumun düşünsel açıdan daha donanımlı hale gelmesine katkı sağlayacaktır. Bu nedenle, basın kuruluşları ve eğitim kurumlarına büyük sorumluluklar düşmektedir.

Geri