Dunya edebiyatinda hikaye nedir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dünya edebiyatında hikaye nedir?​

Hikaye veya öykünün belli başlı özellikleri vardır. Hikaye kısadır, yalın bir olay öyküsüne sahiptir. Genellikle önemli bir olay veya sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatı türlerinden ayrılmaktadır.

Dünya edebiyatında ilk hikaye nedir ve kime aittir?​

Dünya edebiyatında ilk hikaye kitabının yazarı Giovanni Boccaccio’dur. Erken Rönesans döneminin temsilcileri arasında yer alan Giovanni Boccaccio, 16 Haziran 1313 tarihinde İtalya’nın Certaldo kentinde doğdu. Çocukluğunda iyi bir eğitim gören İtalyan yazar, ilk öykü denemelerini henüz 16 yaşında yazdı.

Bir hikayenin yapı unsurları nelerdir?​

Bir hikayenin yapı unsurları nelerdir?
Bu unsurlar; olay örgüsü, kişiler, zaman ve mekândır.

Hikayenin genel özellikleri nelerdir?​

Hikayenin genel özellikleri nelerdir?
Hikâyede olay ve durum bulunmaktadır. Olay ve durumlar şahıs kadrosuna bağlanır; olay veya durumun ortaya konduğu mekan ve zaman belirtilir. Sürükleyici ve etkileyici anlatım ile işlenir. Hikaye, kendine özgü yapısı itibarı ile diğer edebi türlerden farklıdır.

Türk ve dünya edebiyatındaki ilk hikayeler nelerdir?​

Dünya Edebiyatında İlkler
- Dünya Edebiyatında Hikâye Türünün ilk Örneği: Decameron Öyküleri (14.yüzyıl) – Giovanni Boccacio.
- Dünya Edebiyatında Deneme Türünün ilk Örneği: Denemeler – Montaigne.
- Dünya Edebiyatında İlk Modern Roman Örneği: Don Kişot – Cervantes.

Müsameretname ilk Nedir?​

12 cüzden oluşan Müsâmeretnâme (1872) adlı hikâye kitabı, Batı etkisindeki Türk edebiyatının hikâye türünde ilk eseri kabul edilmektedir. Eserde 7 hikâye vardır: Binbaşı Rıfat Bey’in Sergüzeşti. Bir Osmanlı Kaptanının Bir İngiliz Kızıyla Vukû Bulan Sergüzeşti.

Türk edebiyatında ilk hikaye nedir ve kime aittir?​

Türk edebiyatında ilk hikaye nedir ve kime aittir?
Ahmet Mithat Efendi, Kıssadan Hisse ve Letâif-i Rivâyat (1870-1893) eserleriyle hikâye türünün ilk yerli örneklerini vermiştir.

Hikayenin yapı unsurları olay nedir?​

Hikayenin yapı unsurları olay nedir?
Hikâyenin yapı unsurları, birlikte olayı oluşturan ve birbirine bağlı gelişen parçalardır: Olay, olayın geçtiği zaman, gerçekleştiği yer, olaya maruz kalan kişiler ve nihayet olayın anlatıcısı. Bu parçalar, yazarın tercihine ve anlatıcıya çizdiği bakış açısına göre biçimlenerek bir yapı oluşturur.
Hikaye nedir özellikleri nelerdir maddeler halinde?​
→ Öyküler genellikle “Serim, düğüm ve çözüm” olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. → Yapı unsurları “Olay, kişi, mekan ve zaman” ögelerinden oluşmaktadır. → Romanlarda olduğu gibi uzun mekan tasvirleri, psikolojik tahliller ve kişinin betimlemesine yer verilmez. → Öykülerde kısa ancak yoğun bir anlatım tercih edilir.
Hikayeler genel olarak kaça ayrılır?​
Durum Hikayesi: Rus yazar Anton Çehov ile özdeşleşmiş olan hikaye türüdür.

Türk edebiyatının ilk hikaye örneği nedir?​

Türk edebiyatının ilk hikaye örneği nedir?
İlk örnekler Ahmet Mithat Efendi, Kıssadan Hisse ve Letâif-i Rivâyat (1870-1893) eserleriyle hikâye türünün ilk yerli örneklerini vermiştir.

Ilk hikayeler nelerdir?​

Ilk hikayeler nelerdir?
Türk edebiyatında batılı tarzda olan ilk hikaye denemesi kitabı ise, Sami Paşazade Sezai tarafından 1892 tarihinde kaleme alınmış olan ” Küçük Şeyler” isimli eseridir. Türk Edebiyatında yazılmış olan ilk hikaye denemesi Ahmet Mithat Efendi’ye ait bir eser olan Letaif-i Riyavet olmaktadır.

Müsameretname ne zaman yazıldı?​

Toplam yedi hikayeden oluşan Müsameretname, 1871-1875 yılları arasında on iki cüz halinde yayımlanmıştır. Modern Türk hikayesinin ilk örneklerinden olan bu eser, gerek üslubu ve gerekse anlatı tekniğiyle bizdeki halk hikayeleri ile Batılı hikayenin özelliklerini bir arada taşımaktadır.

Ilk öykü denemesi nedir?​

İlk hikaye denemesi Letaif-i Riyavat isimli eseri ile Ahmet Mithat Efendi tarafından yazılmıştır. Bu eser 1870 yılında başlanmış ve 1894 tarihinde tamamlanmıştır. Bunun dışında batılı tarzda yazılan ilk hikaye denemesi Küçük Şeyler isimli eseri ile Sami Paşazade Sezai tarafından yazılmıştır.
 
Hikaye veya öykü, genellikle kısa ve yalın bir olay örgüsüne sahip olan bir anlatı türüdür. Hikaye, roman ve diğer anlatı türlerinden farklı olarak genellikle tek bir olay veya sahne üzerinden yoğun bir etki uyandırmayı hedefler ve az sayıda karaktere odaklanır. Bu özellikleriyle hikaye, edebi türler arasında kendine özgü bir yere sahiptir.

Dünya edebiyatında ilk hikaye kitabının yazarı Giovanni Boccaccio'dur. Erken Rönesans döneminin temsilcilerinden olan Boccaccio, 14. yüzyılda "Decameron" adlı eseriyle hikaye türünde önemli bir adım atmıştır. İtalyan yazar Boccaccio'nun öykülerinde, dönemin İtalyan toplumunun çeşitli kesimlerinden insanların yaşadığı olaylar ve deneyimler işlenmiştir.

Hikayenin yapı unsurları olay, kişiler, zaman ve mekandır. Olay, hikayenin temel taşıdır ve genellikle serim, düğüm ve çözüm olmak üzere üç bölümden oluşur. Kişiler; hikayenin içinde yer alan karakterlerdir ve hikayenin gelişiminde önemli rol oynarlar. Zaman ve mekan ise hikayenin geçtiği zaman dilimi ve fiziksel mekanıdır.

Hikayenin genel özellikleri arasında olay ve durumun bulunması, olay ve durumların belirli bir şahıs kadrosuyla ilişkilendirilmesi, olayın geçtiği mekan ve zamanın belirtilmesi, sürükleyici ve etkileyici bir anlatıma sahip olması yer almaktadır. Hikaye, kısa ve yoğun bir anlatımı tercih ederken romanlardan farklı olarak uzun mekan tasvirlerine, psikolojik tahlillere ve detaylı karakter analizlerine yer vermez.

Türk edebiyatında ilk hikaye örnekleri Ahmet Mithat Efendi'ye aittir. "Kıssadan Hisse" ve "Letâif-i Rivâyat" gibi eserleriyle hikaye türünde önemli bir yer edinen Ahmet Mithat Efendi, Türk edebiyatında batılı tarzda hikayeler yazmış önemli bir yazardır.

Son olarak, Müsameretname adlı hikaye kitabı, Batı etkisindeki Türk edebiyatının hikaye türündeki ilk eseri olarak kabul edilmektedir. 1872 yılında yayımlanan bu eser, Türk hikayeciliğinde önemli bir dönüm noktası olmuş ve modern Türk hikayesinin ilk örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir.
 
Geri
Üst